pa
door patio Jun 5, 2012 om 20:10
Geldzaken & recht

Erven

Ouders hadden een vruchtgebruiktestament op elkaar. Ze kopen een huis. Vader overlijdt in 1999. Moeder doet aangifte bij de belastingen. Vult formulier in met opgave bezittingen en banksaldi. In brief staat als u voor een bepaalde datum niet van ons hoort dan beschouwen we de zaak als afgehandeld. Niets meer vernomen daarna. Moeder verkoopt haar huis, in 2006. De kinderen (erfgenamen)moeten daarv oor tekenen. Moeder laat uit de opbrengst van het huis de erfenis van destijds (vader) afhandelen en aan de kinderen dat deel uitbetalen. Het restant (haar deel) gaat naar moeder.
Zij laat vervolgens een gewoon testament opmaken benoemt daarin zoon tot executeur. Nu schenkt moeder de laatste paar jaar van haar leven af en toe aan 2 van haar 4 kinderen het schenkvrije bedrag € 5000,,--. Wat is nu het legitieme portie evt. t.o.v. de andere 2 kinderen nu ze is overleden ? Wanneer ontstaat legitieme portie ?
En komt de belasting nu toch nog terug op die aangifte bij overlijden van vader in 1999 ? Hoewel deze afgedaan lijkt.
Even ter aanvulling de erfenis (in 2006/van vader) viel onder de vrijstelling.
Graag uw antwoord.

2767 6 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

vladja
door vladja - Jun 5, 2012 om 20:29
8293 Antwoorden / 27 Vragen
0

Een legitieme kan alleen ontstaan als 1 van de kinderen per testament onterfd is. Dan kan een onterfd kind zijn legitieme portie opeisen. Zijn er geen kinderen onterfd, dan kan er nooit sprake zijn van een legitieme portie.

Moeder is vrij om over haar geld te beschikken en ermee te doen en te laten wat zij wil. Als zij het geld weggeeft gedurende haar leven, is dat haar zaak. Daar kunnen erfgenamen niets tegen ondernemen.

Die schenkingen spelen alleen een rol bij het bepalen van de legitieme portie, maar daarvoor moet eerst onterving van een kind(eren) plaatsvinden.

Vladja



zoekster
door zoekster - Jun 5, 2012 om 20:44
10965 Antwoorden / 34 Vragen
0

Ik herken deze vraag over de legitieme portie. Op 13 april onder het kopje 'schenkingen/erven' heeft patio die vraag ook al gesteld. De moeder die toen nog leefde is dus inmiddels overleden. En weer wil hij het geld hebben wat moeder aan de andere kinderen (niet aan hem dus) bij leven heeft geschonken. Die situatie blijft maar doorzieken.

Nu wordt de vraag aangevuld met een vraag over de afgehandelde situatie met zijn vader, maar daar is het volgens mij patio niet om te doen, dat lijkt me meer iets om de aandacht af te leiden van de andere brandende kwestie.

pa
door patio - Jun 5, 2012 om 20:54
20 Antwoorden / 9 Vragen
0

Beadnkt voor uw antwoord.
Dus de 2 kinderen die geen schenkingen hebben gekregen,- er is nl niemand van 4 kinderen onterfd- zullen dus genoegen moeten nemen met het op het moment van overlijden van moeder, aanwezige banksaldo : 4. Ze hebben er dus niets mee te maken, dat moeder 2 kinderen bevoordeeld heeft ?

Verder, kunt u mij nog antwoord geven op mijn vraag betrf. de belastingbrief bij het overlijden van vader in 1999. Weet de belasting dan en evt. nu wat en of er toen een testament was en wat voor testament ? En mag ik aannemen, dat toen de zaak voor de erfgenamen echt klaar was of komt men daar nu -bij overlijden moeder op terug ?

vladja
door vladja - Jun 5, 2012 om 21:00
8293 Antwoorden / 27 Vragen
0

De belastingdienst is er niet meer op terug gekomen (erfenis afhandeling vader), zodat dat afgehandeld is.

zoekster
door zoekster - Jun 5, 2012 om 21:11
10965 Antwoorden / 34 Vragen
0

patio, nee jammer voor je, maar die schenkingen die je moeder gedaan heeft aan de andere 2 kinderen, (waar jij duidelijk niet een van bent ) moet je accepteren. Hoe onrechtvaardig je dat ook vindt. Is je allemaal eerder ook al verteld, niet zo lang geleden. 13 april om precies te zijn. Niet blijven grommen. Doorgaan met het leven.

pa
door patio - Jun 5, 2012 om 21:21
20 Antwoorden / 9 Vragen
0

Vladja hartelijk dank voor de antwoorden. Ik ga alles nog eens rustig verwerken en vertrouw erop dat alles toch tot tevredenheid kan worden afgehandeld. Maar soms moet je je wel eens formeel opstellen.Vandaar mijn gestelde vragen aan deskundigen op dit terrein.

Met vriendelijke groet,
Patio

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

kl
kl.beens - May 2, 2024 om 11:57
Winkels & webshops

Hoe kan ik On that ass bereiken?

Ik heb begin dit jaar fotoboeken besteld bij Albelli samen met een collega, daarbij konden we 3 producten gratis bestellen uit een lijst van verschillende leveranciers. Mijn collega ging voor een onderbox van "On that ass". Ik heb 2 eurocent betaald en zijn adres opgegeven. Nadat hij zijn "gratis" onderbox had ontvangen, kreeg hij elke maand een ander onderbox. Hij had mij na de 1e zending gebeld ... Lees meer

Ni
Niet-op-vakantie - May 2, 2024 om 11:05
Vakantie & reizen

Mag corendon dit zomaar doen?

Goedemiddag,

Op 30 april boekten wij een last minute bij Corendon. We kozen een rondreis Spanje, last minute, met vertrekdatum 11 mei. Op 10 en 11 mei was de prijs van deze reis goedkoper: 446 euro pp maar vlucht vanaf Eindhoven. Geen vreemde prijs voor een last minute met 3* hotel (Logies) over 10 dagen, dachten wij. Met de koffers en alle andere extra kosten erbij kwamen we op een bed ... Lees meer

p.
p.j.de leur - Apr 29, 2024 om 16:31
Voeding & gezondheid

Krimpflatie

Hr.- mevr. Hoogvliet Wij doen altijd onze boodschappen Bij Hoogvliet in Houten wat mij al een tijd opviel dat de eieren kleiner werden krimpflatie, ik koop altijd de L  qua grootte zitten ze tussen de M en de S geen verschil ik heb ze thuis nagewogen als ik in de winkel ga kijken in de dozen L zie ik qua grootte ook geen verschil. [edit-red.]   Eieren zijn verkrijgbaar in vier gewichtsklassen ... Lees meer