aa
door aad piraat Oct 11, 2023 om 13:10
Geldzaken & recht

Heeft een arbeidsongeschikt geworden zzp'er ook uitkerings- en toeslagen recht

Ik stel de vraag in een poging tot hulpverlening aan mijn zwager welke na 35 jaar in loondienst te hebben gewerkt en gedurende 5 jaar als zzp- er nu is geveld door alzheimer. In ons land met een wirwar van regels en rechten is het zeer moeilijk om je weg te vinden in uitzonderlijke gevallen zoals deze. Als iemand weet hoe en waar de mogelijke rechten op bv. WIA, bijstand, toeslagen ed. zijn omschreven zou ik zeer geholpen zijn als hi j/ zij dit in antwoord op mijn vraag wil aangeven. Bij voorbaat mijn dank.

2201 5 Rapporteer
pe
door pebk - Oct 11, 2023 om 13:15
581 Antwoorden / 0 Vragen
4

Als de zwager zich daarvoor verzekerd heeft, heeft hij rechten. Als hij dat niet heeft, dan niet. Hoe lang je in loondienst bent geweest is niet relevant. Het gaat om een verzekering. In tegenstelling tot een pensioen is het niet dat je ergens voor spaart. Alleen een bijstandsuitkering is mogelijk.

"Als werknemer in loondienst is het duidelijk waar je recht op hebt als je ziek wordt. Je hebt bij een vast contract twee jaar lang recht op minimaal 70% van je loon. De rechten als zzp’er zijn wat dat betreft ook duidelijk: je hebt in principe nergens recht op."
bron: https://www.unive.nl/zakelijk/blog/arbeidsongeschikt-zzp-opties

aa
door aad piraat Oct 11, 2023 om 13:54
50 Antwoorden / 24 Vragen

Beste PEBK,  Hartelijk bedankt voor uw snelle inhoudelijke reactie. Het hieringestelde was ik al bang voor, maar ik hoopte dat eea. mogelijk toch door mij over het hoofd was gezien.

Ja
door JannyBoe - Oct 11, 2023 om 13:22
516 Antwoorden / Vragen
1

Zoals @PEBK al aangeeft heb je als ZZP'er geen recht op WIA. ZZP'ers moeten zichzelf verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.
Voor alles rond bijstand moet uw zwager bij de gemeente zijn.
En voor toeslagen bij de Belastingdienst.

Mocht de situatie erom vragen dan is vragen om ondersteuning vanuit de gemeente een verstandige optie.
Vanuit de WMO kan hulp geboden worden bij de situatie rond uw zwager.

Sterkte en succes.

aa
door aad piraat Oct 11, 2023 om 14:02
50 Antwoorden / 24 Vragen

Beste JANNYBOE, ook hartelijk bedankt voor uw reactie, helaas heeft hij zich niet verzekerd en dus zal ik mij noodgedwongen richten op de door PEBK genoemde bijstand en en de door u genoemde belastingdienst en WMO. Ik vrees dat ik hier wienig kans op succes zal hebben maar het is in ieder geval een start voor een plan van aanpak.

Ja
door JannyBoe Oct 11, 2023 om 17:53
516 Antwoorden / Vragen

Geen dank. Nogmaals sterkte en succes.

aa
door aad piraat - Nov 7, 2023 om 11:31
50 Antwoorden / 24 Vragen
0

Ik kan u allen mededelen dat hij inmiddels een bijstandsuitkering krijgt en de aanvraag voor zorgtoeslag loopt nog maar ook daar hebben we vertrouwen in. Nogmaals bedankt voor jullie betrokken info en nieuwe inhoudelijke reacties zijn hiermee niet meer nodig. Met vriendelijke groeten Aad Piraat.

RonnyVlastuin
door RonnyVlastuin - Nov 7, 2023 om 14:18
5 Antwoorden / Vragen
0

Een zzp'er (zelfstandige zonder personeel) die arbeidsongeschikt raakt, heeft over het algemeen geen recht op uitkeringen en toeslagen op basis van de Nederlandse sociale zekerheidswetgeving, zoals de Werkloosheidswet (WW), de Ziektewet (ZW) en de Participatiewet. Dit komt doordat zzp'ers als zelfstandige ondernemers worden beschouwd en niet in dienstverband werken.
 
In Nederland kunnen zzp'ers zich vrijwillig verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid door een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Deze verzekering voorziet in een inkomen als de zzp'er niet in staat is om te werken vanwege ziekte of een ongeval. De premies voor een AOV kunnen echter hoog zijn, en het is aan de zzp'er zelf om deze verzekering af te sluiten.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

empee
empee - Apr 27, 2024 om 20:44
Computers & telefonie

Pictogram op beginscherm plaatsen

Op mijn desktop met Windows 11 staan op het beginscherm meerdere pictogrammen, die ik vaak gebruik. Nu wil ik er eentje bij zetten, maar ik heb dat al zolang niet meer gedaan dat ik niet meer weet hoe dat moet. Wie kan en wil me helpen? Lees meer

da
daveyd5444 - Apr 27, 2024 om 22:02
Geldzaken & recht

Waar is het pensioen gebleven van he Pannevis metaaltechniek bedrijf uit Utrecht?

Het bedrijf pannevis machinefabriekuit utecht  is opgeheven. Maar wie is nu de rechtsopvolger? Het pensieon is het poseidon fonds blijkbaar maar dat bestaat ook al niet meer. Wie weet waar dit pesioen heen is gegaan?  We lopen vast. Bedankt voor iedere tip die u kunt geven. Lees meer

Be
BergAn - Apr 25, 2024 om 12:11
Huishouden & energie

Kapotte energiemeter

Toen we in januari jl ( van 8 tm 27 ) op vakantie waren ontdekte ik dat onze energiemeter niet meer werkte. Ik heb toen meteen Energie Direct hiervan op de hoogte gesteld. Immers we hadden de meter op 15 graden gezet. En het was in deze periode koud, dus praktisch geen verbruik tov dat we wel aanwezig waren geweest. Ze vertelden mij dat ik, zodra we weer terug waren de meter moest checken. Helaas ... Lees meer