s.
door s.kabout 29 okt. 2009 om 21:59
Geldzaken & recht

Rekening opheffen na overlijden

Hallo,
mijn vader is een aantal jaren geleden overleden en nu is mijn moeder ook overleden. Mijn oudste zuster was gemachtigd om geld op te nemen of betalingen te doen met haar rekening.
Nu mijn moeder is overleden moet de rekening gesloten worden. Via een folder van de ING kwamen wij er achter dat er een verklaring van erfrecht moet worden gegeven via een notaris die samenwerkt met de ING bank. Dat kost 316 euro en verklaringen van aanvaarding van mijn zuster en mijzelf. kosten nog eens 36 euro per persoon. Dat kost dan 3x 36 euro. Er staat haast geen geld meer op die rekening en zij heeft ook geen spaarrekening. Dus als wij doen wat de ING voorschrijft zijn wij 424 euro kwijt.
Mijn zuster dacht gehoord te hebben dat er een ander soort verklaring was die maar 10 euro kost. Weten jullie hoe wij dit op kunnen lossen zonder zoveel geld kwijt te zijn?
Bj voorbaat alvast mijn dank.

Mvg

S. Kabout

[edit redactie]

19422 7 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

door poltol - 30 okt. 2009 om 00:15
3885 Antwoorden / 22 Vragen
0

Geachte heer,

Ga eerst eens naar een ING kantoor. De folders zijn algemeen gesteld. Soms is de bank zeer formeel, maar mogelijk kunt u in een gesprek duidelijk maken dat de kosten niet opwegen tegen de "baten".

Succes, poltol

door hrdwerrorman - 30 okt. 2009 om 01:48
3809 Antwoorden / 46 Vragen
0

Dag Kabout,

Allereerst gecondoleerd met het recente overlijden van jullie moeder.

Wanneer er niet al te veel geld op de rekening staat, dan mag je alle rekeningen welke te maken hebben met het overlijden en de overledene zelf vanaf die rekening nog betalen. Wanneer dan het bgeld op is heb je helemaal geen verklaring van erfrecht nodig.

Wanneer de rekening na het betalen van die rekeningen nog niet leeg is, dan is de verklaring van erfrecht wel nodig. Doch die kan iedere notaris afgeven. En de notaris tarieven zijn vrij dus je mag de goedkoopste uitzoeken.
Wat ING bedoeld met die verklaring van aanvaarding begrijp ik niet goed. Daar had ik nooit mee te maken. Het lijkt me een vergoeding voor de administratieve afhandeling on de rekening leeg te maken. Doch dat is exact bij ING na te vragen.

Met het afhandelen van een nalatenschap moet je wel oppassen als er nog schulden lopen. Door het afhandelen van de zaken van een overledene acteer je als ervende. Je geeft dan door dat afhandelen te kennen dat je de erfenis aanvaard. Dat is met lusten en lasten. Wanneer er meer schulden dan baten zijn, kun je je er beter niet mee bemoeien, want je erft dan ook de schulden. Daar zit je waarschijnlijk niet op te wachten.

Succes.
Hardware ERror MAN.

door marcel75 - 30 okt. 2009 om 08:30
5122 Antwoorden / 3 Vragen
0

Hardware heeft gelijk op het punt dat iedere notaris een verklaring van erfrecht kan afgegeven en dat de tarieven vrij zijn. Pas wel goed op bij het vergelijken van offertes. Er zijn notarissen die de btw niet in het bedrag zetten maar ergens vermelden dat dat er nog bijkomt. Dat mag wel, maar vind ik niet netjes. Ook bijkomende werkzaamheden zijn niet altijd duidelijk. Hoofdregel: de goedkoopste, heeft de meeste meerwerkposten. Op zich een bedrag van € 316,-- klinkt mij als vrij redelijk in de oren. Zit je laag in de € 200,-- dan zul je merken dat voor het vragen van informatie bij het Centraal Testamentenregister zomaar ineens € 50,-- gerekend wordt. En zo kun je nog wel doorgaan.

De verklaring van aanvaarding is niet nodig als je een verklaring van erfrecht heb. In die verklaring van erfrecht zal dan ook opgenomen zijn hoe je de nalatenschap aanvaardt hebt of deze verworpen hebt. Als je namelijk bij de bank staat en de nalatenschap verworpen hebt, dan ben je geen erfgenaam en mag de bank dus geen geld meegeven. Kun je aantonen dat je de nalatenschap aanvaardt hebt, zuiver of beneficiair, dan ben je wel erfgenaam en heb je dus recht op het geld.

Die verklaring van zo'n € 10,-- zegt mij ook niets. Hooguit zou het kunnen gaan om een verklaring van overlijden (bij de gemeente te krijgen) en een uittreksel van het Centraal TestamentRegister. Uit dat uittreksel van het CTR blijkt dat of er een testament was. Was dat er niet, dan zijn de kinderen, mits ze hebben aanvaard, eigenaar van de rekening. Die mits is dus heel belangrijk.

Overigens kun je de verklaring van erfrecht voor meer zaken nodig hebben. Bijvoorbeeld andere rekeningen, belastingdienst, levensverzekeringen etc.

door edrick3 - 30 okt. 2009 om 13:12
26498 Antwoorden / 85 Vragen
0

Hallo,

Als de oudste dochter gemachtigd is kan die toch gewoon de rekening leeg halen? Of denk ik nu te simpel?

Met vr.gr.

door marcel75 - 2 nov. 2009 om 17:01
5122 Antwoorden / 3 Vragen
0

Edrick3,
De volmacht vervalt door het overlijden van de volmachtgever. Als volmachtgever ben je namelijk nog steeds bevoegd om zelf ook handelingen te verrichten. De gevolmachtigde hoort met de volmachtgever te overleggen voordat de gevolmachtigde een zelfde handeling verricht. Een gevolmachtigde mag dus niet op eigen houtje opereren en bij misbruik van de volmacht kan is het mogelijk dat de volmachtgever die handeling terugdraait. Na overlijden is dat niet meer mogelijk. Vandaar dat de wetgever heeft bepaald dat in beginsel een volmacht vervalt o.m. door overlijden.

door edrick3 - 3 nov. 2009 om 13:09
26498 Antwoorden / 85 Vragen
0

@marcel75,

Je hebt helemaal gelijk; was inderdaad tekort door de bocht (maar je had zo wel de rekening leeg kunnen halen!).

Uit 'een' bankreglement:
Artikel 1 Tenaamstelling/ verschijningsvorm/ volmacht
1. De Spaarrekening kan op naam van één of meer rekeninghouders worden gesteld.
2. Een Rekeninghouder kan aan een derde schriftelijk volmacht verlenen om over een tegoed op de rekening te beschikken. Een
volmacht eindigt:
a. door herroeping door de Rekeninghouder die de volmacht (mede) heeft verleend;
b. door opzegging door de gevolmachtigde;
c. bij overlijden, onder curatele stelling of faillissement van de Rekeninghouder en/of van de gevolmachtigde.

Met vr.gr.

door marcel75 - 3 nov. 2009 om 13:20
5122 Antwoorden / 3 Vragen
0

Edrick,
Maar als dat leeghalen gebeurt na het overlijden, dan had je een probleem gehad. Op dat moment onttrek je namelijk goederen aan de nalatenschap en kan zelfs, in het extreme, er toe leiden dat je niets meer erft.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Fr
Fraser - 20 feb. 2019 om 16:48
Winkels & webshops

Schlaf Care B.V.

Is er hier toevallig iemand die mij informatie kan verstrekken over het bedrijf Schlaf Care B.V.? Het zou gaan om een bedrijf dat bedden ontwikkeld en produceert voor de 'groeiende groep, de senioren'. Dit bedrijf is gevestigd op de Klosstraat 8 te Rotterdam, maar ik kan werkelijk nergens iets vinden over dit bedrijf. Op Google Maps wordt aangegeven dat dit om een 'gewoon' woonhuis gaat (ziet er u ... Lees meer

xq
xqcnbthz - 18 feb. 2019 om 21:48
Computers & telefonie

Outlook account reset niet

heb al 6 keer me telefoon nummer ingevoerd op outlook na code vergelijken zegt hij geen accounts gevonden?
hee dat is vreemd ik heb een account daar staat me nummer in maar hij kan me account niet vinden.

waar ben ik naar op zoek contact daar ga ik naar op zoek na veel scrollen eindelijk gevonden dan nog een xtal pagina,s verder a ik kan contact opnemen. hee een chat bot  zo,n 20 ... Lees meer

Re
Renker - 18 feb. 2019 om 15:21
Geldzaken & recht

Hoe kan ik het cbr aanpakken voor hun lakse houding

vorig jaar december heb ik een gezondheidsverklaring aangevraagd bij het cbr. als antwoord dat het erg druk is en dat het even kan duren. vorige maand een mail gestuurd met de vraag wanneer ik bericht krijg, in de mail aangegeven dat ik mijn rijbewijs nodig heb voor mijn werk. krijg ik weer als antwoord dat ik geduld moet hebben livm de drukte. Deze maand weer een mail gestuurd met daarin de vraag ... Lees meer