ma
door maria04 Feb 21, 2005 om 21:06
Geldzaken & recht

Samenwonen met vriend en oude schuld

Mijn vriend en ik zijn augustus 2004 gaan samenwonen. De meeste spulletjes die er in huis staan heb ik nieuw gekocht. Nu heeft mijn vriend nog een oude schuld van voor mijn tijd. Ik ben nu bang dat als er bijv. een beslaglegging komt dat mijn spulletjes worden meegenomen. We hebben verder ook geen samenlevingscontract of iets dergelijks. Is er een manier waarop ik kan voorkomen dat ze mijn spullen niet meenenen? 


 

640 2 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

mathieu_1
door mathieu_1 - Feb 22, 2005 om 00:44
35 Antwoorden / 0 Vragen
0

bijvoorbeeld door het sluiten van een samenlevingscontract waarin staat welke spulletjes van jou zijn.



Overigens lijkt het me beter om hier de vraag te stellen hoe je een beslaglegging kunt voorkomen.





di
door dick55 - Feb 23, 2005 om 02:16
6 Antwoorden / 0 Vragen
0

Ligt in dit geval een beetje aan de omstandigheid op wiens naam het huis staat waar jullie in wonen. Als je vriend de huurder of eigenaar is dan wordt aangenomen dat alles in huis ook tot zijn boedel behoort. Je kunt dit enigzins afschermen door een boedelomschrijving op te laten maken bij een notaris. Hierin wordt dan exact omschreven welke zaken van jou zijn en wat van je vriend is en op welk adres deze zaken zich bevinden. Echter, als samenwonende zonder samenlevingscontract heb je heel weinig rechten in het huis van een ander. Zolang alles pais en vree is geeft dat geen problemen.


Bij een eventuele beslaglegging kun je met de notarisakte wettelijk aantonen dat het beslag geen werkingsgrond heeft op jouw zaken en buiten beschouwing dienen te blijven.(vergelijkbaar met huwelijkse voorwaarden) Dit gaat echter niet op als het een beslaglegging betreft van de Belastingdienst. In dat geval moet je zorgen dat jouw spullen uit het pand zijn voordat de deurwaarder kan gaan opschrijven.


Informeer eens bij een notaris in de buurt, het eerste gesprek is meestal gratis. Hij kan je ook informeren over de verschillende mogelijkheden m.b.t. samenlevingscontracten.  

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Rob van Damme
Rob van Damme - Sep 22, 2024 om 23:14
Auto & vervoer

Dealhunter Lidl aanklagen

Ik heb een elektrische fiets besteld bij Dealhunter Lidl maar hij is niet geleverd en ik heb er voor betaald een bedrag van €99,95 en ik heb van hun de bevestiging gekregen dat hij betaald is maar geen leveringsdatum gekregen wanneer hij zou geleverd worden en ik wacht er nog steeds op en de Lidl benaderd maar die konden mij niet helpen en ze konden de bestelling niet achterhalen. Mijn vraag is ... Lees meer

Nick714
Nick714 - Sep 20, 2024 om 13:14
Computers & telefonie

Mag KPN spotify in rekening blijven brengen en niet opzeggen?

Destijds bij het afsluiten van mijn abonnement gratis Spotify erbij gekregen. Na verloop van tijd werd dit betaald, want het was geen onderdeel meer van het abonnement. Prima! Echter, bleek dat het abonnement er om de zoveel tijd uitlag en kwamen de reclames van een gratis abonement steeds weer voorbij. Uiteindelijk dit dus opgezegd en een direct abonnement gepakt bij spotify. Helaas bleek dat KPN ... Lees meer

Be
Benni - Sep 17, 2024 om 13:25
Huishouden & energie

Moet een winkel je ook helpen als de garantie verlopen is

Hallo,

Wij hebben een plisségordijn gekocht bij Kwantum. Die hield ons lang aan het lijntje wat betreft reparatie. Toen kwam de aap uit de mouw: de garantie was verlopen (met 3 maanden). Maar dat was nog niet alles. Toen we vroegen of er een (uiteraard betaalde) monteur kon komen, werd dit geweigerd. De monteur repareert "immers" enkel binnen de garantietermijn?

Wij vinden d ... Lees meer