se
door semafoor Oct 5, 2005 om 04:42
Vakantie & reizen

Ondergrond voor olieverfschilderij

Ik schilder in olieverf, maar begrijp dat de basis om dit op te kunnen doen, heel verschillend is. Ik kan geen wijs uit de boekjes die ik daarbij kreeg. Wat kan en mag ik doen? Wie helpt me hierin?

1763 2 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

je
door jeroenbosch - Oct 8, 2005 om 14:12
67 Antwoorden / 0 Vragen
0

Schilderen in olieverf, betekent schilderen met een verfsubstantie welke vet is, op oliebasis dus. De 'wet' met vette substantie schilderen is altijd: vet op mager! Dus Uw basis moet altijd magerder, minder vet zijn dan Uw olieverflaag, anders hecht de volgende laag zich daar onvoldoende op, of U moet die basis daarop aanpassen.


Hoewel ik Uw vraag onvoldoende begrijp denk ik dat U bedoelt te vragen welke 'drager' geschikt is? Deze kunnen heel divers zijn. Feitelijk is alles geschikt, zolang er voldaan wordt aan het princiepe: " Vet op mager". Ergo, hoe minder vet de onderliggende laag aan de oppervlakte heeft, des te gemakkelijker er met een oliehoudende verflaag overheen geschilderd kan worden. Is deze laag al minder oliehoudend, dan is er niets aan de hand, mits er voldoende fysieke retentie mogelijkheden zijn. Zo niet, dan moeten deze gecreeerd worden of de onderlaag moet vetvrij gemaakt worden. Dit kan bijvoorbeeld door het vet-vrijmaken middels ossengal, knoflooksap, uiensap (stuk minder resultaat), of een doorgesneden aardappel. Ossengal heeft hierin echter de voorkeur!


Dragers kunnen ook heel divers zijn: Katoen (vochtgevoelig, zwak en beweeglijk), half linnen [ook half katoen dus!] (ook vochtgevoelig, beweeglijk en door de twee verschillende materialen kwetsbaar,  verschillende trekkrachten) Linnen (heel verschillende kwaliteiten maar wel sterk en wat minder vochtgevoelig), houten dragers (panelen) goed naar gelang de soort en de preparetie. Daarnaast kunnen houten dragers ook beplakt worden met die verschillende stoffen, waardoor de kwalitatieve substantie vergroot wordt.


Desondanks is het van belang te weten wat Uw vraag precies inhoud! Kunt u hierin wat meer duidelijkheid geven?


Groetjes JB


Bij olieverf is dus feitelijk alles mogelijk, op elk soort van ondergrond, mits deze wordt aangepast op het gebruik van die olieverf! Zolang de basis ' magerder' is dan de volgende (olie)laag is het goed, zeker wanneer daar ook enige natuurlijke retentie plaats kan vinden.

se
door semafoor - Oct 8, 2005 om 14:15
6 Antwoorden / 3 Vragen
0

Ik zou graag ook willen weten wat voor onderschildering ik mag gebruiken. Wat voor drager ik ook gebruik.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

mc
mcp - Sep 24, 2024 om 17:48
Voeding & gezondheid

Gaan blikjes fris en blikjes bier sneller stuk of lek dan vroeger?

Wij hebben al drie keer de laatste zes maanden een lek blikje Cola, Heineken of Amstel gehad. Tas nat en keukenvloer plakkerig.
Het lijkt alsof het staal/aluminium anders is. Dunner waarschijnlijk.
Hebben anderen dat ook ervaren?

Anecdote: vroeger maakten we er bij een feestje een sport van om een leeggedronken blikje helemaal in te knijpen. De meeste lukte het met een hand. ... Lees meer

Ma
Marduy - Sep 24, 2024 om 10:58
Auto & vervoer
Lange leveringstijd accu 3-wielscooter, is er recht op vervangend vervoer?

Lange leveringstijd accu 3-wielscooter, is er recht op vervangend vervoer?

Mijn dochter maakt gebruik van een electrische driewielscooter IVA T3 . Deze is iets meer dan twee jaar geleden nieuw aangschaft mbv een PGB. Helaas is de accu er mee opgehouden. Zij is afhankelijk van deze driewielscooter om naar haar dagbesteding te gaan. 6 weken geleden is de accu van haar scooter er mee opgehouden. Eerst waren er leverinsgsproblemen vanuit de importeur, daarna was de goede ac ... Lees meer

An
Antoinette Foudraine - Jun 20, 2024 om 22:58
Winkels & webshops

Hoe krijgik mijn geld terug van Vintello

2 paar schoenen besteld, zijn te klein.
In eerste instantie antwoord; ik kon voor 22,50 maat groter bestellen, mocht ik de andere houden. Wil ik niet.
Toen moest ik foto's opsturen, ook gedaan.
Hierna complete stilte.
Krijg geen contact meer. Telefoonnummer is buiten bereik.
Wat moet ik doen?
Antoinette Foudraine Lees meer