Recept broodbakmachine
In de broodrecepten van de AFK-broodbakmachine staat vaak melkpoeder en suiker vermeld. Heeft iemand ervaring met de vervanging hiervan? Kun je dan bv meer meel gebruiken?
Op internet staat een hele leuke site waar je heel veel info en recepten vandaan kan halen. Misschien staat het hier wel bij of kunnen ze u hier verder helpen.
http://www.aveve.be/soezie/ned/broodmachine/
Succes!!
Hartelijk dank voor uw informatie. Er staan goede tips op de site heb ik gezien.
Toch ben ik nog op zoek naar de juiste hoeveelheden zonder melkpoeder of lactose en zonder suiker. Iemand anders misschien?
Kijk ook op www.bakkerswereld.org en www,inventum.nl onder broodmachine type BM 20 aanklikken, dit type komt overeen met de AFK een duidelijke handleiding met recepten in grammen aangegeven met een hoger gewicht.
Als alternatief voor suiker kan je honing gebruiken.
Succes
Dank je Gerwi, goede tips op bakkerswereld.org, ik denk dat ik de melkpoeder en suiker gewoon weglaat en kijk wat er gebeurt.
je kan de suiker vervangen voor bv krentemix kun je halen bij de bakker de melkpoeder kan je vervangen door bv maismeel wat je wil hoppelijk heb je hier wat aan
Hallo Kapaan, dank voor je reactie. Ik heb geëperimenteerd door de melkpoeder en suiker gewoon weg te laten, dat was geen succes, een halfgerezen brood was het resultaat. Ik denk dat ik de suiker niet nodig heb voor een goed resultaat maar van de melkpoeder ben ik niet zeker. Ik zal het eens proberen met maismeel!
nou ik ben benieuwd of het gelukt is wat je ook kan doen is verse gist halen bij de bakker deze moet je meestal oplossen in lauwwarme melk maar je kan dit ook doen in wat water en dan aan de rest van de ingrediente toevoegen of wat olijfolie lauwwarm noem het maar let wel op het moet lauwwarm zijn en niet koken anders gaat de gist kapot(dood) ik hoor het wel
Ik zal proberen het kort uit te leggen (hopen dat dat lukt). Melkpoeder wordt in brood vaak gebruikt. Zoals je weet wordt een brood na verloop van tijd oudbakken. Dit is een proces, retrogradatie geheten, waarbij vocht verdwijnt uit een brood. Dit proces is niet te voorkomen en begint al zo´n 6-8 uur nadat het brood uit de oven komt. Als je melkpoeder toevoegt, voeg je ook vet toe, melkpoeder bestaat gedeeltelijk uit melkvet. Door dit vet toe te voegen wordt het brood malser en kun je de retrogradatie camoufleren en lijkt het of het brood niet zo snel oudbakken wordt. Daarnaast zorgt het voor smaak en voor een mooie kleuring van de korst (door de melksuiker die aanwezig is). Als alternatief kun je gewoon boter gebruiken of het zelfs helemaal weglaten. Normaal brood van de bakker bevat meestal ook geen melkpoeder.
Om een brood te laten rijzen, en het dus luchtig te maken, heb je gist, zuurdesem of bakpoeder nodig. Laten we uitgaan van normaal gebakken brood met gist. Gist zet tijdens het brood maken enkelvoudige suiker om in koolzuurgas en alcohol. In meel zit van nature een laag gehalte enkelvoudige suikers, maar tijdens het kneden en het rijzen zullen enzymen langere ketens suiker afbreken tot enkelvoudige suikers. Normaal gesproken heeft de gist genoeg aan deze suikers. Stel dat je luxe broodsoorten wilt maken waarbij je veel boter en bijvoorbeeld vruchten toe gaat voegen, dan heeft gist het moeilijker om het deeg luchtig te maken. Je kunt meer gist toevoegen, of je kunt zelf wat suiker toevoegen. De enzymen zullen van de tweevoudige suikers, enkelvoudige suikers maken die de gist dus weer kan gebruiken om het deeg luchtig te maken.
Mijn tip: voor normaal brood --> geen melkpoeder of suiker gebruiken. Mocht het brood toch niet luchtig genoeg worden, eventueel wat suiker toevoegen. Een minder luchtig brood is trouwens minimaal te wijten aan te weinig suikers. Mocht je daar meer over willen weten dan hoor ik het wel.
wil je luxe brood maken met boter en vruchten, rozijnen en/of noten --> voeg wat extra gist toe. Een bakker gebruikt wel tot 4 keer zoveel gist voor zijn rozijnenbrood als voor normaal brood. Voeg ook een beetje suiker toe (1%) om de gist voldoende voedsel te geven.
Succes met bakken
i.pv. melkpoeder kun je gewoon melk gebruiken,suiker,2% van de hoeveelheid bloem,is nodig om de gist te actieveren,die leeft van de suiker en zet deze om in alcohol en koolzuur.in de structuur van een boterham zitten kleinde gaatjes,in een ieder van die gaatjes heeft een gistcel gezeten.en tijdens het rijsproces kan de koolzuur niet weg, zodat het brood omhoog komt.zelf ben ik overgestapt op de grootverpakking broodmixen bij de bekenste supermarkt van nederland,wel gebruik in per deeg melk en voeg er 2% margarine of boter aan toe,anders wordt het veel te droog. afz gj schouten
Nieuw op Vraag & Beantwoord
Kwantum vloer
Hallo,
Enkele weken geleden een nieuwe vloer incl leggen bij Kwantum aangeschaft voor mijn nieuwe appartement ondanks dat de geadverteerde prijs niet helemaal overeen kwam met waar voor werd geadverteerd.
Er kwamen namelijk nog een boel extra kosten bij zoals twee ondervloeren, tape etc. Kwaliteit en garantie waren de magic woorden en anders zou het niet gelegd worden. Want zonde
...
Lees meer
Kan een bedrijf mij na 2,5 jaar nog een factuur sturen?
Beste mensen van "Vraag & Beantwoord",
Ik zit met het volgende probleem: begin van het jaar 2022 tm 6 april 2022 heb ik een verbouwing gehad thuis. Hierbij is onder andere de badkamer vernieuwd. Het probleem gaat over de douchecabine die ik daarvoor gekocht heb.
Op donderdag 12 september 2024 (dus zo'n 2 jaar en 5 maanden nadat mijn verbouwing voltooid was) ontving ik ee
...
Lees meer
(On)bereikbaarheid Postnl voor bezorgklachten
Waarom is Postnl onbereikbaar voor klachten van mensen met een visuele handicap?
Mijn alleenwonende zwager (68 jaar) is visueel gehandicapt en zeer slecht ter been. Hij heeft daarom geen internet of mobiel. Hij heeft klachtenover de bezorging van zijn post. Die kunnen alleen via een chatbox worden ingediend.
Wij proberen hem te helpen, door te vragen of Postnl heb kan bellen hierover, ma
...
Lees meer
Populair in Voeding & Gezondheid
ALDI Duurdere Notenmelange
April dit jaar(2018) kocht ik 2 exact dezelfde nootjes. De kassa sloeg 2 verschillende prijzen aan. Waarom? Andere barcode. En nu is hij nog duurder en proef je flouwe noten bijna zonder zout terwijl de wikkel nog uniek is.
Wie heeft hier nog meer ervaring mee?
Lees meer
Motion Free
Iemand bekend met motion free? Zou o.a. moeten helpen bij rugpijn en gezwollen benen. Iemand beken met dit "Wonder middel?" Lees meer
Mag dit in de oven
schaal van arcopal Lees meer