Welke aardappels zijn geschikt voor patat temaken
ik wil graag zelf mijn patat maken en dan van die lekkere dikke vlaamse frieten..maar nu vraag ik me af welke aardappel ras ik daar het beste voor kan gebruik en welke type,,vast kokent.iets kruimelig of kruimelig,,,en als iemand een goede tip heeft hoe ik ze klaar moet maken ben ik helemaal gelukkig...ik dacht 5 minuten voorbakken op 150 graden en een uurtje later afbakken op 180 graden ook 5 minuten maar dat is maar een gok want ik heb het nog nooit zelf gemaakt...
Andere rassen: Agria, Asterix, Challenger, Innovator, Felsina, Première, Victoria en de Ukema. Aardappels mogen voor verwerking tot friet niet te koud bewaard zijn, omdat er dan te veel suikers gevormd worden, waardoor de frieten tijdens het frituren donkerbruin kleuren.
Een iets kruimige aardappel gebruiken, die in de "vlaamse vorm snijden" dus dikker dan onze frieten. De genoemde temperatuur is goed op 150 graden, een uurtje af laten koelen is niet echt nodig. Gewoon even uit de olie halen en dan weer 5 minuten. Die iets bloemige aardappel geeft juist dat knapperige wat de snackbar ook heeft. Waar je wel op moet letten is dat je er niet teveel tegelijk moet bakken. Wens je veel succes met "je eerste keer".
bedankt vladja en ternorin...ga straks boodschappen doen en ga opzoek naar bintjes die iets kruimelig zijn...ik laat nog van me horen.
[quote=f.weele schreef op zaterdag 10 dec 2011, 15:49]probeer Frieslanders te krijgen. Deze zijn zeer goed om patat van te bakken en smaken beter dan een bintje.klik hier
m.vr.gr.
de frieslander is inderdaad een echt heerlijke aardappelen en ook nog eens prima geschikt om er frieten van te bakken, echter...het is, als het goed is, niet nu meer op de markt. Tot oktober ongeveer; mocht men ze nog vinden dan zijn het oude: de smaak loopt snel terug. 't Is een redelijke "vroegpoter" zoals ze dat noemen.
de eelco, even als toevoeging (omdat het de eerste keer is dat je het zelf wilt proberen) na het snijden wel goed met koud water afspoelen en drogen met theedoek. Als je ze niet wast gaan ze aan elkaar klonteren, je weet wel: aardappel en zetmeel.
Frieslanders worden nog steeds verkocht bij landbouwers/tuinders zelf en zijn nog van redelijke kwaliteit. Eerst schillen en dan een paar uur onder water laten staan.
Daarna patat snijden en bij voorkeur voor de eerste keer frituren eerst in warm water onderdompelen of blancheren. zie link:klik hier
m.vr.gr.
f.weele, ja misschien zijn ze in uw omgeving nog te koop; hier niet meer. Maar een handige tip in dat artikel; zo zie je, nooit te oud om iets bij te leren. Ik bedoel dan dat warm water advies. Ja, in koud water zetten weet ik maar ik vind ze er toch niet lekkerder op worden, maar zoveel aardappelsoorten, zoveel smaken, toch. Ik ben zelf dol op Malta's en de genoemde Frieslanders, Bintjes zijn lang niet meer zoals vroeger.
Ook lees ik in het door u aangehaalde artikel een temperatuur van 175 graden bakken. De ene frituurpan geeft toch een andere warmte af als een andere; zoiets moet je toch zelf uitviolen (net als met oventemperaturen) dus aan de eelco probeer iets van 160 graden.
Nieuw op Vraag & Beantwoord
Kun je naar Londen als je nog schulden hebt bij een advocaat?
Mijn zoon wil binnenkort alleen een weekendje naar Londen, maar hij heeft nog schulden bij een advocaat. Engeland is geen lid meer van de Europese unie. Kan hij dan alsnog door de douane van Engeland? Lees meer
Garantie Dyson stofzuiger
Goedemiddag, Op 8 mei hebben we een defect doorgegeven aan Dyson. Deze viel in de garantie en zou opgestuurd worden. Heb ook een bevestiging gekregen dat het onderdeel besteld zou worden. Wij kunnen de stofzuiger nu niet gebruiken en omdat het onderdeel vandaag (30-5) er nog steeds niet is heb ik contact opgenomen. Zij gaven als antwoord dat het nog niet in voorraad is maar nog veel g ... Lees meer
Wie heeft ervaring met een beeldschermbril?
zijn er verziende mensen (leesbrildragers) die een beeldscherm- of computerbril hebben? Ik heb sinds kort een leesbril maar die werkt niet voor mijn laptopscherm, vandaar de vraag. Lees meer
Populair in Voeding & Gezondheid
ALDI Duurdere Notenmelange
April dit jaar(2018) kocht ik 2 exact dezelfde nootjes. De kassa sloeg 2 verschillende prijzen aan. Waarom? Andere barcode. En nu is hij nog duurder en proef je flouwe noten bijna zonder zout terwijl de wikkel nog uniek is.
Wie heeft hier nog meer ervaring mee?
Lees meer
Motion Free
Iemand bekend met motion free? Zou o.a. moeten helpen bij rugpijn en gezwollen benen. Iemand beken met dit "Wonder middel?" Lees meer
Mag dit in de oven
schaal van arcopal Lees meer