Bitterbleu
door Bitterbleu Jul 2, 2021 om 11:47
Geldzaken & recht

Collega kan mijn hele pensioenplan inzien.

Goedemorgen, enige tijd geleden heb ik een salariswijziging gehad. Na navraag bleek dat mijn leidinggevende dit was vergeten door te geven bij de pensioenverzekeraar. De contactpersoon van de verzekeraar belde terug op een dag dat ik niet aanwezig was naar een collega van het secretariaat. Zij belde mij om te zeggen dat die man haar had gebeld omdat zij "de pensioenen doet,, Dat verbaasde me omdat de afspraak is dat alleen mijn leidinggevende bij die gegevens kan.

We zijn een klein bedrijf, we hebben geen HR afdeling. HR zaken worden gedaan door de leidinggevende tevens directeur en zijn broer. Ik heb het ook aan die collega gevraagd; kun jij bij al mijn gegevens? Want als dat zo is ben ik daar niet blij mee. Dat is privacy. Ze bezwoer me dat ze daar niet bij kan. Ik heb dat ook nog aan mijn leidinggevende gevraagd, kan die collega bij mijn pensioengegevens? Ook de leidinggevende bezwoer me dat dit niet het geval was. Alleen hij en zijn broer kunnen bij die gegevens. Nu kom ik er net achter dat die collega wél bij die gegevens kan. Dus al mijn gegevens zoals BSN, mijn salaris, gegevens van mijn partner etc. Ik ben hier erg boos over. En het probleem voor mij is tweeledig. Het gaat hierbij om een relatief nieuwe collega waarvan ik een aantal keren heb gemerkt dat ze niet erg integer is. Aan de andere kant werkt ze wel op een secretariaat. Maar deze gegevens zijn gewoon heel erg vertrouwelijk en ik baal ervan. Graag uw advies.

3240 11 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

mahadma
door mahadma - Jul 2, 2021 om 11:55
11541 Antwoorden / 51 Vragen
0

Ik neem toch aan dat uw salaris en pensioengegevens bij de leiding van het bedrijf inzichtelijk zijn. Ergo, wat is het probleem. En dat een medewerker in opdracht van bij uw gegevens kan zal noodzakelijk zijn voor de functie.

heremietkreeft
door heremietkreeft Jul 2, 2021 om 12:04
16848 Antwoorden / 202 Vragen

@MAHADMA, zo maar een collega mag dat niet! Let op dat het ook over de gegevens van de partner van Ts gaat. Het zou kunnen in opdracht van vraagsteller zelf. En de verzekeraar kan geen opdracht geven.

Bitterbleu
door Bitterbleu Jul 2, 2021 om 12:16
55 Antwoorden / 58 Vragen

Het gaat erom of dit juridisch zomaar mag. Of ik het wel of niet erg vind doet er niet echt toe. Maar daar kunt u verder geen antwoord op geven als ik zo lees. Dank u voor uw tijd.

Topantwoord

heremietkreeft
door heremietkreeft - Jul 2, 2021 om 11:59
16848 Antwoorden / 202 Vragen
10

Zoals u het aangeeft is er m.i. sprake van overtreden van wetgeving en zie dan:  https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/melden en ook  https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/beveiliging/meldplicht-datalekken
D
at betekent in feite dat uw werkgever daarvan op basis van uw melding bij hem (hen) melding zou moeten doen maar hoe dan ook onmiddelijk zorg dragen dat het absoluut niet meer kan voorkomen. Uw collega had overigens ook moeten weten dat de collga zonder uw medewten en toestemming uw gegevens - niet alleen inzag resp. kon inzien maar ook nog doorgaf. De werkgever zal dus de leidinggevenjde die u noemt ook dringend moeten aanspreken op deze gang van zaken.

Bent i lid van een vakbond, meld het dan ook daar en melden bij uw personeelsvertegenoordiging (OR) is in deze ook zinvol. Nu ik dit opschrijf is dat misschien wel het eerste dat u kunt doen.


tijger1
door tijger1 Jul 2, 2021 om 12:11
42060 Antwoorden / 21 Vragen

Even beter lezen.

De leidinggevende is de directeur. Het bedrijf, twee bazen en een collega.

Een OR?

Bitterbleu
door Bitterbleu Jul 2, 2021 om 12:19
55 Antwoorden / 58 Vragen

Ik ga contact opnemen met deze instantie om hen advies te vragen. Dank u wel voor uw tijd.

heremietkreeft
door heremietkreeft Jul 2, 2021 om 12:20
16848 Antwoorden / 202 Vragen

@BITTERBLEU, dank voor uw reactie.

Topantwoord

heremietkreeft
door heremietkreeft - Jul 2, 2021 om 12:37
16848 Antwoorden / 202 Vragen
11

Ik kom nog even bij u terug omdat ik wel adviseer in die zin eneigzins voorzichtig te zijn. Hoewel u m.i. met uw vraag geheel in uw recht staat kan het toch tot vervelende consequenties leiding in uw werksituatie. 

Het beste is dan, mede op basis van advies dat u krijgt van instanties als waar ik naar verwees, voorzichtig navraag te doen bij uw werggever hoe dit kan. Of toch voorzichtig aan uw leidiggevende melden dat het wel kan dus anders is dan dat hij/zij aan u antwoordde. Indien de collega van het secretariaat bevoegd is voor pensioenzaken zou u dat op zijn minst moeten weten met ook de aantekening dat die bevoegdheid nooit kan strekken tot het kunnen inzien van uw pensioenplan. Dat is uitsluitend voorbehouden aan uzelf en de pensioenverzekeraar, dus niet eens aan uw werkgever. Die dient tijdig wijzigingen door te geven en premie in te houden. Niet meer en niet minder. 

Uit mijn profiel kunt u afleiden waarop ik een en ander baseer.

Bitterbleu
door Bitterbleu Jul 5, 2021 om 11:52
55 Antwoorden / 58 Vragen

Dank u wel voor de toelichting. Ik ben met u eens dat ik niet hoog van de toren ga blazen maar het inderdaad voorzichtig en feitelijk aangeef. En feit is dat deze collega niet bij die gegevens moet kunnen om haar werk te kunnen doen.

tijger1
door tijger1 - Jul 2, 2021 om 12:50
42060 Antwoorden / 21 Vragen
1

Als uw collega niet integer is, wat moet ik me daarbij voorstellen, moet u daarover klagen bij de directeur. 


En wat voor gegevens heeft uw werkgever van uw partner? De naam? 

gerbera
door gerbera Jul 2, 2021 om 13:39
7364 Antwoorden / 14 Vragen

In dit overzicht staat ook wat uw eventuele partner en/of kinderen krijgen als u overlijdt. Verandert uw salaris of uw pensioenregeling dit jaar? Dan vindt u de gevolgen van deze aanpassingen op uw volgende UPO. 

tijger1
door tijger1 Jul 2, 2021 om 13:46
42060 Antwoorden / 21 Vragen

Ja, is toch standaard, niets bijzonders of geheim.

Geboren Amsterdammer
door Geboren Amsterdammer - Jul 2, 2021 om 13:00
1765 Antwoorden / 31 Vragen
2

Geachte Bitterbleu,

Dit is een goede vraag voor uw vakbond.

Neem dus contact op met uw vakbond.

Bitterbleu
door Bitterbleu Jul 5, 2021 om 11:48
55 Antwoorden / 58 Vragen

Dank u wel. Dat heb ik inmiddels gedaan. En zij zijn hier duidelijk in. Dit is een datalek.

Geboren Amsterdammer
door Geboren Amsterdammer Jul 5, 2021 om 11:56
1765 Antwoorden / 31 Vragen

@Bitterbleu,

Bedankt voor uw terugkoppeling naar ons. 

Heeft uw vakbond nog advies gegeven? 


Bitterbleu
door Bitterbleu Jul 5, 2021 om 16:24
55 Antwoorden / 58 Vragen

Jazeker. Vakbond geeft aan dat dit een datalek is. Die collega mag niet bij die gegevens. Ik heb ook contact gezocht met het pensioenfonds en ook zij geven aan dat dergelijke gegevens alleen maar inzichtelijk mogen zijn voor mezelf en als bv die collega die gegevens nodig heeft om het werk te kunnen doen b.v. een HR medewerker. Maar dat is bij betreffende collega niet het geval.

diumenge
door diumenge Jul 5, 2021 om 17:11
11969 Antwoorden / 15 Vragen

Het is nog maar de vraag of het datalek is zonder alle details te kennen. Je geeft zelf aan dat het een klein bedrijf is zonder formele HR-afdeling, dus goede kans dat die medewerkster van het secretariaat wel rechtmatig bij de gegevens kan.

"Bij een datalek gaat het om toegang tot of vernietiging, wijziging of vrijkomen van persoonsgegevens bij een organisatie, zonder dat dit de bedoeling is van deze organisatie."

autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/beveiliging/meldplicht-datalekken

Het is niet helemaal duidelijk of de medewerkster wel of niet bij die gegevens mag komen.

diumenge
door diumenge - Jul 2, 2021 om 13:47
11969 Antwoorden / 15 Vragen
4

HR zaken worden gedaan door de leidinggevenden schrijf je, maar het kan best zijn dat ze de administratieve taken uitbesteden aan het secretariaat bij gebrek aan een HR-afdelingen. Dus als zij "de pensioenen doet", dan moet ze natuurlijk gewoon bij de relevante gegevens kunnen.

De vraag of iemand bij al je gegevens kan is zo open, dat het antwoord daarop altijd 'nee' kan zijn.

Hoe ben je er achter gekomen dat de collega wel bij 'die' gegevens kan en wat bedoel je precies met 'die'?

Waar baseer je op dat die collega niet erg integer is én heb je dat al eerder aangegeven bij haar en/of de leiding bij herhaling?


aurora1
door aurora1 - Jul 2, 2021 om 17:26
15645 Antwoorden / 6 Vragen
2

Wat bedoelt u met dat die nieuwe collega niet integer is? Waar leidt u dat uit af? Op een secretariaat werkt men veelal in opdracht van, en dat daarom mensen bij gegevens kunnen: "zij doet de pensioenen".
Als u voor contact een telefoonnummer van het bedrijf opgegeven hebt, had u dat dan beter niet kunnen doen en uw privé nummer moeten geven.
Denkt u dat die mensen, ook die collega dus, geïnteresseerd zijn in uw privézaken? Zoals naam van uw partner e.d., uw pensioen?
Beschuldigt u een collega niet op basis van veronderstellingen en achterdocht?
Voortaan privé zaken dan maar in privé tijd doen?

Bitterbleu
door Bitterbleu Jul 5, 2021 om 11:47
55 Antwoorden / 58 Vragen

Het interesseert me niet of iemand wel of niet geïnteresseerd is in mijn gegevens. Dat is mijn vraagstelling niet. Een collega kan bij gegevens waar ze, uit hoofde van haar functie, niets mee te maken heeft. Dat zijn feiten. Mijn emoties hierover doen verder niet ter zake.

aurora1
door aurora1 Jul 5, 2021 om 16:13
15645 Antwoorden / 6 Vragen

Zo, het valt dus allemaal niet mee voor u.

Maar wat is uw "vraagstelling" dan wél? U stelt nl geen echte vraag. U vertelt dat u boos en niet blij bent, en die emoties doen vooral hier niets ter zake zoals u zegt.
Hoe is de werksfeer in dat kleine bedrijf, de verstandhouding tussen u en de anderen? Waarom geeft u geen antwoord op de aan u gestelde vragen?
Of wilde u hier alleen maar mopperen over uw veronderstellingen? Daar is dit forum nl niet voor.

Bitterbleu
door Bitterbleu Jul 5, 2021 om 16:18
55 Antwoorden / 58 Vragen

Het valt wel mee voor mij hoor. Dank u wel voor uw medeleven. Dan concreet mijn vraag. Valt dit onder de noemer datalek?

aurora1
door aurora1 Jul 5, 2021 om 16:25
15645 Antwoorden / 6 Vragen

U geeft nog steeds geen antwoord op de gestelde vragen.
Gaat u voortaan uw privé zaken in privétijd en niet meer op uw werk maar elders doen en geeft u voor privézaken voortaan uw privé nummer en niet dat van uw werk?

tijger1
door tijger1 Jul 5, 2021 om 16:33
42060 Antwoorden / 21 Vragen

Datalek. Laat me niet lachen.

tijger1
door tijger1 - Jul 5, 2021 om 16:40
42060 Antwoorden / 21 Vragen
2

Uw baas vergeet iets door te geven aan het pensioenfonds. U belt het pensioenfonds, zij zoeken het uit en bellen het bedrijf terug. Uw collega, die de pensioenen doet, wikkelt het verder af.

Prima geregeld dus.

panter22
door panter22 - Jul 5, 2021 om 16:40
6599 Antwoorden / Vragen
3

Dat alleen je leidinggevende inzage heeft in je salaris en pensioengegevens, lijkt mij logisch,
Maar die administratie gaat de directeur, leidinggevende toch zelf niet doen.De moet het bedrijf leiden, Voor de administratie heeft hij zijn personeel. In dit geval de collega van het secretariaat. Die hoort  vertrouwelijk met de gegevens om te gaan.
Officieel zou deze medewerkster eerst alles door moeten geven aan je leidinggevende en die moet het dan aan jou weer vertellen.
Zij deed het nu rechtstreeks aan jou. Dit is de kortste weg en geeft jou de mogelijkheid om vragen te stellen over je salaris en pensioen. Maar als je het er niet mee eens bent en alles alleen maar via je leidinggevende wilt horen, praat er dan over.
Maar het verandert de situatie niet. Je directeur gaat niet zelf  de salarisadministratie doen.

Pharmacopolam Circumforaneum
door Pharmacopolam Circumforaneum - Jul 6, 2021 om 08:36
1389 Antwoorden / 10 Vragen
0

Na lezen alle antwoorden;

Bij een klein bedrijf  en  dan wil je niet sfeer verpesten door dit alleen.
Ook de Vakbond advies, leuk en de wetten?


Kleinere bedrijven  hebben dezelfde regels als de grotere maar geen tijd en geld om die  na te leven en alles door te lezen.
Het regelen van alle regels en wetten?

 

Vaak vraagd een pensioenfonds of deze persoon bevoegd is  en  geeft de info...
Vele bedrijven en zij weten niet wie ze wel en niet mogen hebben.

Tussen wettelijk gelijk hebben en het krijgen?
Directie weet vaak niets van administratie en besteed dit uit.

Zelf kreeg ik enkele weken terug de hand van nieuw personeel...
Wist van niets, secretaresse regelde alles!

Zij weet alles en regelde alles.
Ik heb meer te doen dan  regels leren en administratie die bij mijn een Chaos zou worden.

Ik doe ook waar ik goed in ben, de rest uitbesteden of dat wettelijk mag?

 

Ja, als oprichter/eigenaar door je Secretaresse op het matje geroepen worden, niets mis mee!

Maar vooral bij kleine bedrijven, wees voorzichtig want  anders lig je eruit.... en mag je Functie Elders ... zoeken!

 

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

AHAZEL1955
AHAZEL1955 - Apr 25, 2024 om 14:53
Vakantie & reizen

Gevonden goederen terug zien te krijgen lukt maar niet

Ik ben een weekje op vakantie geweest in Spanje en heb daar een auto gehuurd bij Europcar. Je vliegt op Madrid (Barajas) en dan moet je een flink eind naar T1 lopen waar je Europcar ergens zult vinden.

De gehuurde auto bracht ik op 22 april 2024 terug, maar helaas heb ik mijn koker met zonnebril op sterkte in de auto laten liggen en ik kwam daar pas achter toen het te laat was om terug ... Lees meer

kasper1961
kasper1961 - Apr 24, 2024 om 15:33
Voeding & gezondheid

Zero sugar jumbo

tot mijn verbazing zit er gewoon suiker in de frisdrank van jumbo sinas zero sugar en cola zero sugar,vreem want op de etiket staat groot ..zero sugar.. dn mag je er van uit gaan dat er geen suiker in zit,dus al dietijd als suikerpatient ben ik dus misleid..mag dit zomaar suiker in frisdrank terwijl er zero sugar op staat. Lees meer

Silliejeanie
Silliejeanie - Apr 24, 2024 om 17:03
Geldzaken & recht
Zorgplicht online casino's

Zorgplicht online casino's

nu gaat de overheid je helpen omdat we in Nederland wonen. Prijs jezelf gelukkig, je woont in NL, je hebt de jackpot alsnog gewonnen. Dit klopt gedeeltelijk. Casino's die de zorgplicht schenden lopen het gevaar dat hun vergunning wordt ingetrokken en krijgen hoge boetes opgelegd. Deze boetes gaan(deels) de schatkist in en/of worden ingezet voor de verslavingsinstellingen waar de speler zich aan k ... Lees meer