Mo
door Motherwell Feb 26, 2020 om 12:15
Geldzaken & recht

De muur waar ik gebruik van maak wordt gesloopt

Ik maak inmiddels 15 jaar gebruik van een muur die op de erfscheiding staat. Deze muur is onderdeel van een dorpshuis wat binnenkort gesloopt gaat worden. Aan mijn kant heb ik gebruik gemaakt van de muur door er een overkapping tegen aan te plaatsen. Tevens groeit er al een jaar of 30 een mooie grote druif tegenaan. Kan ik na de sloop verzoeken of men weer een muur plaatst? En of mij een vergoeding geven zodat ik weer mijn overkapping ( die uiteraard na de sloop 'los 'staat ) vast te zetten?

2004 8 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

marita5
door marita5 - Feb 26, 2020 om 12:26
11545 Antwoorden / 15 Vragen
1

Hallo Motherwell , 

Lees deze informatie eens door , klik op de rode regels .

https://www.rechtenvastgoed.nl/koop/gebruik-van-andermans-muur/ 

https://www.das.nl/wonen/regels-bouwen-erfgrens

Topantwoord

heremietkreeft
door heremietkreeft - Feb 26, 2020 om 12:31
16887 Antwoorden / 202 Vragen
13

Als de muur opo uw afscheiding staat, letterlijk dus voor een deel op uw grond, dan bent u ook eigenaar en zal de muur niet zonder meer, dus zonder uw toestemming, gesloopt mogen worden. Als de muur pal naast uw erf staat mag het wel en is het risico geheel voor u als de muur wordt gesloopt.
U heeft dan m.i. ook geen recht op welke vergoeding dan ook tenzij aan u ooit toestemming is verleend om de overkaopping te plaatsen. Voor de druif kint u m.i. redelijk eenvoudig een geleiding maken langs de rand van uw eigen erf. U kunt eventueel nader advies vragen bij de Vereniging Eigen Huis.
Als de muur inderdaad op uw erfgrens staat en deels dus van u is is het ook zaak om na te gaan hoe de sloopvergunning dan tot stand is gekomen.

Omdat het een dorpshuis is neem ik, helaas, aan dat de muur pal naast uw erf staat en dus niet op uw grond.

Ik zie inmiddels ook de reactie van @MARITA5 over o.a. de mandelige muur die mijn reactie kruiste. De vraag is dus of de muur 'mandelig' is of niet. Het lijkt mij, herhaald, van niet.

ma
door malty - Feb 26, 2020 om 12:33
1112 Antwoorden / 1 Vragen
1

Heeft u al bij de gemeente gevraagd wat de plannen zijn na de sloop van het dorpshuis?
Had u toestemming om de muur te gebruiken om uw overkapping te bevestigen?
De muur is onderdeel van het dorpshuis en geen losstaande muur (erfafscheiding) en behoort geheel toe aan de eigenaar van het dorpshuis.
Naar mijn idee heeft u dus geen enkel recht.


Mo
door Motherwell - Feb 26, 2020 om 14:03
2 Antwoorden / 1 Vragen
1

hartelijk dank voor de reacties. Zie dat ik zelf nog even wat onderzoek moet doen in hoeverre die muur echt op de erfscheiding staat. Zo niet zal ik me me moeten schikken.

aurora1
door aurora1 - Feb 26, 2020 om 14:15
15645 Antwoorden / 6 Vragen
0

Weet u zeker dat die muur op de erfgrens staat?
U kunt van alles verzoeken natuurlijk maar ik denk niet dat u succes heeft. Zomaar de muur van een ander gebruiken om iets aan te bouwen e.d. lijkt me ook niet zomaar te kunnen. En wat u wilt evenmin.

tijger1
door tijger1 - Feb 26, 2020 om 14:22
42060 Antwoorden / 21 Vragen
1

Dat die muur op de erfscheiding staat is in dit geval niet relevant. Aan uw kant zit er niet een woning tegenaan.

Als er niet opnieuw iets gebouwd gaat worden, hebt u wel recht op een erfscheiding, van 1.80 hoog, maar die hoeft uiteraard niet van steen te zijn en de helft van de kosten zijn voor uw rekening. 


U hebt dus zeker geen recht op een vergoeding.

ro
door ron503 - Feb 26, 2020 om 18:13
1229 Antwoorden / 0 Vragen
0

U heeft de muur die niet uw eigendom maar eigendom van een ander is gebruikt om er een overkapping tegen aan te plaatsen. Als u dat met toestemming heeft gedaan dan vervalt die toestemming met de sloop van het pand want het pand is en blijft eigendom van een ander. Het zou van de zotte zijn dat de eigenaar van dat pand u dient te compenseren als er besloten is het pand te slopen maar eigenlijk weet u dat zelf ook wel want als een buur uw buitenmuur gebruikt om een overkapping aan te bevestigen en u besluit de woning te verbouwen dan gaat u die buur ook niet compenseren. U heeft m.i. geen recht op compensatie op welke manier dan ook.

panter22
door panter22 - Feb 27, 2020 om 08:46
6599 Antwoorden / Vragen
0

Of de muur van het dorpshuis nu naast op of over de erfgrens staat, maakt niet uit. De muur is onderdeel van het dorpshuis en daar heb je niets over te zeggen. Je wordt nooit mede-eigenaar van die muur. 
Mogelijk heb je in overleg met het bestuur van het dorpshuis de overkapping geplaatst en de druif er tegenaan laten groeien. Dat betekent niet dat je dan een vergoeding krijgt als het dorpshuis afgebroken wordt. 
Als je geen toestemming hebt gekregen, dan  had je van die muur af moeten blijven, omdat hij niet van jou is.
Dus je hebt geen enkel recht op vergoeding.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

anita555
anita555 - May 31, 2024 om 20:46
Vakantie & reizen

Kun je naar Londen als je nog schulden hebt bij een advocaat?

Mijn zoon wil binnenkort alleen een weekendje naar Londen, maar hij heeft nog schulden bij een advocaat. Engeland is geen lid meer van de Europese unie. Kan hij dan alsnog door de douane van Engeland? Lees meer

Ge
Gerard vd W - May 30, 2024 om 12:07
Huishouden & energie

Garantie Dyson stofzuiger

Goedemiddag,   Op 8 mei hebben we een defect doorgegeven aan Dyson. Deze viel in de garantie en zou opgestuurd worden. Heb ook een bevestiging gekregen dat het onderdeel besteld zou worden.  Wij kunnen de stofzuiger nu niet gebruiken en omdat het onderdeel vandaag (30-5) er nog steeds niet is heb ik contact opgenomen.   Zij gaven als antwoord dat het nog niet in voorraad is maar nog veel g ... Lees meer

mijnnaamwashaas2345
mijnnaamwashaas2345 - May 23, 2024 om 11:18
Voeding & gezondheid

Wie heeft ervaring met een beeldschermbril?

zijn er verziende mensen (leesbrildragers) die een beeldscherm- of computerbril hebben? Ik heb sinds kort een leesbril maar die werkt niet voor mijn laptopscherm, vandaar de vraag.  Lees meer