ri
door rickym1981 Mar 2, 2016 om 16:48
Geldzaken & recht

Eisen 14 dagen brief overheid/DUO

Hallo,

Onlangs heeft mijn partner een dwangbevel ontvangen van de gerechtsdeurwaarder over een niet betaalde termijn van terugbetalen stufi. De vordering betwist ik niet, de eerste termijn moesten wij zelf overmaken, dat is niet gebeurd, daar is geen discussie over mogelijk.

Maar wat ik wel wil weten is het volgende. Bedrijven en ook gerechtsdeurwaarders moeten consumenten een zogenoemde 14-dagen brief of Wik-brief toesturen voordat er incassokosten of kosten van een deurwaarder in rekening mogen worden gebracht. In deze brieven ben ik gewend vanuit mijn werkveld dat hierin de kosten expliciet vermeld dienen te staan.

In de 14-dagen brief van de DUO is dit NIET het geval geweest. Wel dat er kosten zijn gemoeid met een overdracht, maar niet welke kosten of wat de gevolgen zullen zijn. Een dwangbevel gaat natuurlijk een stuk verder dan een sommatiebrief.
Mag de overheid, en dan DUO in het bijzonder, dit op deze manier doen? Moeten zij zich ook aan deze voorwaarden houden?

3332 8 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

tijger1
door tijger1 - Mar 2, 2016 om 18:19
42060 Antwoorden / 21 Vragen
0

Volgens de regels van Duo moet uw vriendin een herinnering en een aanmaning hebben ontvangen.

Dus te laat met betalen en zelfs na die herinnering niet betalen. Tja, dat is duur.

ri
door rickym1981 - Mar 3, 2016 om 08:39
2 Antwoorden / 1 Vragen
0

Beste tijger1, Ik snap dat de DUO dat sowieso moet doen, maar het gaat mij om de wettelijke eisen van de 14-dagen brief. Daarnaast heb ik al eerder aangegeven dat de vordering terecht is, dus daar hoef ik verder geen op- of aanmerkingen op.

sy
door sylvia_71 - Mar 3, 2016 om 10:10
288 Antwoorden / 0 Vragen
0

Op- en aanmerkingen ga je toch wel krijgen. Of je ze leuk vindt of niet. Wat Tijger zegt is gewoon een feit. Had gewoon op tijd betaald dan had je dit gedoe ook niet. In plaats van je druk te maken wat je rechten of wat dan ook zijn.

tijger1
door tijger1 - Mar 3, 2016 om 10:17
42060 Antwoorden / 21 Vragen
1

Ga dan maar dwars liggen. Prima.

Topantwoord

zoekster1
door zoekster1 - Mar 3, 2016 om 10:31
1583 Antwoorden / 3 Vragen
11

De overheid valt onder een ander regime dan burgers en bedrijven vallen. Deze hoeft zich ook niet te houden aan de voorwaarden van de 14 dagen brief en kan gebruik maken van het dwangbevel. Voor zover  ik weet is die niet aan de strikte regels zoals bij de 14 dagen brief gebonden. Wel moeten de kosten redelijk zijn en gebaseerd zijn op de daadwerkelijke kosten.

U moet zich overigens realiseren dat met dit dwangbevel er geen tussenkomst van een rechter nodig is om beslag te leggen. U kunt nog wel in verzet gaan tegen het dwangbevel, dat moet binnen 6 weken. Ik vrees echter dat u niet zult winne op grond dat u niet precies wist wat de kosten voor het ten uitvoer brengen van het dwangbevel zouden inhouden.

leest u dit klik HIER over de rechten van de overheid. Waaruit o.a.


Incassokosten bij de overheid als schuldeiser

Voor de overheid gelden afwijkende regels. Wanneer de overheid geld te vorderen heeft zal de invordering veelal plaatsvinden door middel van een dwangbevel op grond van de Algemene wet bestuursrecht. De kosten voor betekening en tenuitvoerlegging van het dwangbevel kunnen op de debiteur worden verhaald. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de gerechtelijke en buitengerechtelijke kosten.

De gerechtelijke kosten zijn de kosten voor het verrichten van zogenaamde ambtshandelingen door een gerechtsdeurwaarder. De hoogte van deze kosten zijn geregeld in het Besluit tarieven ambtshandelingen gerechtsdeurwaarders.  Zie ‘kosten deurwaarder'.



Topantwoord

zoekster1
door zoekster1 - Mar 3, 2016 om 10:34
1583 Antwoorden / 3 Vragen
11

Over het in verzet gaan tegen een dwangbevel:

Dwangbevel

Wanneer er een dwangbevel wordt betekend, dan heeft degene tegen wie het bevel is uitgegeven zes weken de tijd om in verzet te komen op grond van de AWB. Waar burgers onderling pas na een gerechtelijk vonnis tot executie kunnen overgaan, kunnen veel overheidsorganen zelf een dwangbevel uitgeven, waar de rechter zich pas over zal buigen wanneer degene tegen wie het bevel uitgevaardigd is in verzet komt. Wanneer er een verzetprocedure wordt gestart, kan de executie opgeschort worden in een kort geding. De opschorting van executie is ingevoerd als tegengewicht op het recht van parate executie wat de overheid heeft.

Een dergelijke procedure zal niet bij de bestuursrechter, maar bij de civiele rechter moeten worden gevoerd. Dit heeft allerlei nadelen (relatief hoge kosten, soms verplichte bijstand door een advocaat) en men kan niet meer tegen de beschikking zelf, die aan het dwangbevel ten grondslag ligt, opkomen.




bron klik HIER

ri
door rickym1981 - Mar 4, 2016 om 14:02
2 Antwoorden / 1 Vragen
0

zoekster1: Dank je wel! Dit zijn antwoorden waar ik iets mee kan. Als dit de wet en regelgeving is, dan is dit duidelijk en helder.

Wat me wel zorgen baart is dat Consuwijzer en de Nationale Onbudsman hier geen antwoord op konden geven. Er bestaat denk ik veel onduidelijkheid hierover. Wellicht is dit wel iets waar iets mee gedaan zou moeten worden, zodat de gevolgen voor iedereen duidelijk zijn.

Topantwoord

Shmalmelo.wim
door Shmalmelo.wim - Mar 5, 2016 om 14:30
34 Antwoorden / 3 Vragen
10

In de antwoorden regeert de "onderbuik". DUO moet zich ook aan de wettelijke voorwaarden houden. Voor klachten over de overheid(dienst/instelling) kunt u zich wenden tot de nationale ombudsman.

ri
door rickym1981 Mar 6, 2016 om 22:20
2 Antwoorden / 1 Vragen

Dat is wel interessant, want ook zij kunnen mij niet vertellen hoe het nu precies zit.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

anita555
anita555 - May 31, 2024 om 20:46
Vakantie & reizen

Kun je naar Londen als je nog schulden hebt bij een advocaat?

Mijn zoon wil binnenkort alleen een weekendje naar Londen, maar hij heeft nog schulden bij een advocaat. Engeland is geen lid meer van de Europese unie. Kan hij dan alsnog door de douane van Engeland? Lees meer

Ge
Gerard vd W - May 30, 2024 om 12:07
Huishouden & energie

Garantie Dyson stofzuiger

Goedemiddag,   Op 8 mei hebben we een defect doorgegeven aan Dyson. Deze viel in de garantie en zou opgestuurd worden. Heb ook een bevestiging gekregen dat het onderdeel besteld zou worden.  Wij kunnen de stofzuiger nu niet gebruiken en omdat het onderdeel vandaag (30-5) er nog steeds niet is heb ik contact opgenomen.   Zij gaven als antwoord dat het nog niet in voorraad is maar nog veel g ... Lees meer

mijnnaamwashaas2345
mijnnaamwashaas2345 - May 23, 2024 om 11:18
Voeding & gezondheid

Wie heeft ervaring met een beeldschermbril?

zijn er verziende mensen (leesbrildragers) die een beeldscherm- of computerbril hebben? Ik heb sinds kort een leesbril maar die werkt niet voor mijn laptopscherm, vandaar de vraag.  Lees meer