ja
door jazz22 Oct 4, 2007 om 17:49
Geldzaken & recht

Invorderingsrente over invorderingsrente

Hallo,


Ik heb over het jaar 2000 uitstel aangevraagd over een te vorderen bedrag. Dit uitstel is mij ook verleend. Nu in 2007 heeft de rechter besloten dat ik alsnog het bedrag van de vordering moet betalen. Het ging om een bedrag van € 2159. Nadat ik dit bedrag had betaald kreeg ik nog een aanslag dat dit bedrag exclusief een invorderings rente van € 276 was, of ik die ook maar wou betalen. Met stomheid geslagen kreeg ik daarna weer een aanslag invorderingsrente € 37 over de invorderingsrente. Kan iemand mij vertellen waarom ik langzaam een ongelukkigge Nederlander wordt, het gaat mij niet om die € 37 maar dit is toch te gek voor woorden.


groeten


 


 

731 5 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

ve
door verwijderd - Oct 4, 2007 om 18:22
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Hallo jazz22,


Elke belastingaanslag heeft een vervaldatum voor de betaling. over alls wat ná die datum wordt betaald, is invorderingsrente verschuldigd. In het bedrag dat geschil was bij de rechter was er, zo maak ik uit uw vraag op, was sprake van opgebouwde invorderingsrente.


Gerechtelijke procedures duren over het algemeen enige tijd. En wanneer de belastingschuld blijft open staan, loopt de renteteller gewoon door. U heeft uiteindelijk € 2159 betaald, maar dat was de totale schuld toen de procedure werd gestart. Uiteindelijk is daar tot het moment van betaling nog € 37 bij gekomen. Dat is niet onredelijk, uiteindelijk heeft de rechter bepaald dat u gewoon moest betalen. Er is dus zeker geen sprake van rente over rente.


Groet, Priewjet2

ve
door verwijderd - Oct 4, 2007 om 21:27
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Hallo Priewjet2,


De € 2159 was exlusief invorderingsrente van €276, die moets dus nog apart betaald worden.


Daarna over die €276 nog een aanslag van €37


groeten

ve
door verwijderd - Oct 4, 2007 om 23:47
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

@jazz22.


Ik blijk je vraag op dat punt verkeerd te hebben gelezen, mijn excuses. Uit de beschikbare informatie kan ik echter niet opmaken wat de laatste vervaldag van de aanslag was, wanneer er is betaald, op welk moment de € 276 was opgebouwd en wanneer de invorderingsrente nog € 37 hoger bleek te zijn.


Kennelijk was de rente over de nog niet betaalde belasting opgelopen tot € 276, er was daarom € 2435 te betalen. Er is echter € 2159 betaald. In een dergelijk geval wordt eerst de rente afgeboekt en het restant wordt op de feitelijke belasting afgeboekt. Zodoende bleef er € 276 aan niet betaalde belasting over. Hierover is dan gewoon invorderingsrente verschuldigd, gerekend vanaf het moment dat de oospronkelijke aanslag betaald had moeten zijn. Er is in elk geval geen sprake van invorderingsrente over invorderingsrente. Die wordt alleen berekend over te laat betaalde, feitelijk verschuldigde belasting.


Groet, Priewjet2

ve
door verwijderd - Oct 5, 2007 om 00:30
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Hoi Jazz en Priewjet,


37 euro over 276 is 13% indien het een jaar rente betreft. Ik kan me niet indenken dat dit echt het geval is (rente over rente).


Jazz, kun je wat meer zeggen over de brief/aanslag van die 37 euro?


Groet, C.

ve
door verwijderd - Oct 5, 2007 om 07:12
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

@Cannacampo


13% rente is idd. een percentage dat op zij zachtst gezegd nogal afwijkt van het wettelijke percentage voor. € 37 komt echter wel weer overeen met de betekeningskosten van een dwangbevel voor een belastingschuld tussen € 90 en € 134. Mogelijk is er nog een andere aanslag in het spel.


Groet, Priewjet2

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

S.
S.Lander - Aug 5, 2024 om 15:09
Winkels & webshops
Berkenbosch Mode

Berkenbosch Mode

Goedendag,

Ik heb bij een webshop winkel 3 jurkjes besteld. De jurkjes heb ik ontvangen. 2 van de 3 jurkjes wijken sterk af qua kleur en 1 jurkje is echt totaal een andere kleur. Namelijk zwart i.p.v. salie groen. Nu wil ik de jurkjes retourneren. Via de mail krijg ik antwoord dat ze de jurkjes niet terug willen nemen, want afgeprijsde artikelen nemen ze niet terug. Wel krijg een 25% ko ... Lees meer

Ed
Edith vL - Sep 17, 2024 om 10:26
Vrije tijd & tuin

Electrische fiets gewonnen; 11 maanden later nog niet in huis

Mijn man heeft medio oktober 2023 met een winactie van Esso een elektrische fiets van Bayck gewonnen. We zouden binnen 2 weken gebeld worden voor het maken van een afspraak om de fiets te leveren. Dit gebeurde niet. 
Nadien is meer dan eens contact geweest met Bayck en Esso. Er zijn zelfs 2 data geweest waarop ze de fiets zouden bezorgen, maar die afspraken zijn op het laatste moment afgezeg ... Lees meer

Wi
Wim-Bart - Sep 19, 2024 om 14:45
Computers & telefonie

Delta kabel wil niet opleveren terwijl buren al maanden Delta hebben

Gechte,

2,5 jaar geleden is de kogel door de kerk en krijgen we Delta Kabel in Vianen. Na de nodige hobbels is onze wijk een paar maanden geleden opgeleverd.

Nu was er bij de oplevering van mijn adres iets fout gegaan, geen licht in de kabel of zo iets, maar daar is een monteur voor langs geweest. En boel (Volgens Circet) netjes afgemeld op 22 juli.

Afijn een week ... Lees meer