bl
door blvdr Sep 12, 2016 om 21:30
Geldzaken & recht

Langstlevende testament

mijn vrouw en ik, beiden 75 plussers hebben nog een langstlevende-testament van voor 2010. We hebben 2 getrouwde zonen en kleinkinderen.   Ons huis heeft een WOZ-waarde 450.000 euro (met een hypotheek van 200.000 euro) en daarnaast hebben we nog ongeveer 100.000 euro spaargeld.
In 2010 is de wet gewijzigd. Ik heb gelezen dat het verstandig zou zijn om dan ons testament aan te passen. Maar ons is niet duidelijk waarom. Wie kan ons hierover inlichten ?

1802 4 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

aurora1
door aurora1 - Sep 12, 2016 om 21:41
15645 Antwoorden / 6 Vragen
0

Waar heeft u gelezen dat het verstandig zou zijn uw testament aan te passen?
Wilt u zelf zaken erin wijzigen?
Lees anders eens hier (rode regel aanklikken) : https://kassa.vara.nl/vraag-beantwoord/vraag/geldzaken-recht/geldigheid-testament-1
ook de vermelde link even aanklikken.

tijger1
door tijger1 - Sep 12, 2016 om 21:49
42060 Antwoorden / 21 Vragen
1

U hebt een langstlevende testament. Dat is prima. Mocht een van beiden komen te overlijden dan is er voor de overblijvende voldoende geld aanwezig om alvast de erfrechten van de kinderen te betalen. En is er verder, afgezien van het verdriet niets aan de hand. 

Ik neem aan dat in de testamenten ook is opgenomen dat een erfenis niet in de huwelijks gemeenschap van de kinderen zal vallen. 

Het enige wat u zou kunnen overwegen is een legaat vast te stellen voor de kleinkinderen. Ook zou u kunnen opnemen wat er eventueel met een nalatenschap moet gebeuren als de langstlevende in een verpleeghuis zou moeten worden opgenomen.

Misschien is het zelfs verstandig nu al met een notaris te spreken over het geval dat u beiden niet meer geestelijk in staat zou zijn uw zaken te behartigen.

bl
door blvdr - Sep 21, 2016 om 19:56
14 Antwoorden / 3 Vragen
0

 Wta is het verschil cq de relatie tussen een langstlevende testament en een levenstestament ? Waar kan ik op internet een model-levenstestament vinden ? Ik zou ook graag willen weten of zo'n testament ook buiten de notaris om kan worden opgesteld.

tijger1
door tijger1 - Sep 21, 2016 om 20:11
42060 Antwoorden / 21 Vragen
0

Er is geen relatie tussen een levenstestament en een testament (of dat nu op de langstlevende is of anderszins).

In een testament regelt u wat er met uw nalatenschap moet gebeuren, na uw overlijden dus.

Met een levenstestament kunt u heel veel zaken regelen voor bepaalde onderwerpen tijdens uw leven, maar in situaties dat u dat zelf niet meer kunt behartigen.

Een aantal onderdelen daarvan kunt u alleen regelen bij een notaris, bijvoorbeeld een volmacht voor financiële zaken. 

Als u een levenstestament overweegt, kunt u het beste een gesprek regelen met een notaris, want dat is uiterst persoonlijk.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

anita555
anita555 - May 31, 2024 om 20:46
Vakantie & reizen

Kun je naar Londen als je nog schulden hebt bij een advocaat?

Mijn zoon wil binnenkort alleen een weekendje naar Londen, maar hij heeft nog schulden bij een advocaat. Engeland is geen lid meer van de Europese unie. Kan hij dan alsnog door de douane van Engeland? Lees meer

Ge
Gerard vd W - May 30, 2024 om 12:07
Huishouden & energie

Garantie Dyson stofzuiger

Goedemiddag,   Op 8 mei hebben we een defect doorgegeven aan Dyson. Deze viel in de garantie en zou opgestuurd worden. Heb ook een bevestiging gekregen dat het onderdeel besteld zou worden.  Wij kunnen de stofzuiger nu niet gebruiken en omdat het onderdeel vandaag (30-5) er nog steeds niet is heb ik contact opgenomen.   Zij gaven als antwoord dat het nog niet in voorraad is maar nog veel g ... Lees meer

mijnnaamwashaas2345
mijnnaamwashaas2345 - May 23, 2024 om 11:18
Voeding & gezondheid

Wie heeft ervaring met een beeldschermbril?

zijn er verziende mensen (leesbrildragers) die een beeldscherm- of computerbril hebben? Ik heb sinds kort een leesbril maar die werkt niet voor mijn laptopscherm, vandaar de vraag.  Lees meer