mi
door miryam Feb 27, 2004 om 12:39
Geldzaken & recht

Ondeugdelijk paard

Ik heb in oktober 2003 een paard gekocht van een particulier. Ik heb dit paard niet laten keuren. (Ik vertrouwde mijn eigen inzicht, helaas). Wel heb ik met de verkoper over de gezondheid van het paard gepraat en deze was goed en was dat altijd geweest volgens hem.
Nu blijkt (4 maanden later) dat dit paard een gewrichtsaandoening heeft die het volgens de dierenarts toen ook al had moeten hebben.
Ik zit dus met een paard waar ik niet veel meer mee kan doen en wat me nog een hoop centen gaat kosten. Kan ik hem nog terugbrengen, en hoe moet ik dit dan aanpakken?

748 3 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

gepriso
door gepriso - Apr 16, 2004 om 12:52
113 Antwoorden / 1 Vragen
0

Als de eigenaar ervan wist is sprake van bedrog en kan de overeenkomst vernietigd worden. In dit geval is dat denk ik niet te bewijzen. Dan is er sprake van dwaling, als u de informatie had geweten had u niet gekocht, ook de verkoper wist hier niets van. Nu is het moeilijk te zeggen of hier sprake is van eigenschappen die zich in de toekomst zouden openbaren en daarom wel sprake van dwaling maar geen vernietiging. Ook is het de vraag of u niet wat al te makkelijk hier een paard heeft gekocht zonder dit door een dierenarts te laten keuren. Ook weet ik niet of er nog specifieke regels zijn in het handelen met dieren. U kunt het best met beroep op dwaling proberen de overeenkomst te vernietigen, als de verkoper dit afwijst zou u een rechtszaak moeten beginnen. Het is nogal twijvelachtig of u wint.

me
door melly - Apr 16, 2004 om 12:52
1 Antwoorden / 1 Vragen
0

Volgens de nieuwe wet heeft men bij aankoop van een huisdier( een paard is een huisdier) een jaar gezondheidsgarantie.
dus kan er contact opgenomen worden met de oude eigenaar van het paard om de koop oingedaan te laten maken.

an
door annez - Apr 16, 2004 om 12:52
4 Antwoorden / 0 Vragen
0

Bovenstaande geldt alleen als je het paard van iemand hebt gekocht die handelde in de uitvoering van zijn bedrijf. Als je het paardvan een particulier hebt gekocht, gaat dit (helaas) niet op. Als je een auto op de hoek van de straat koopt, krijg je ook geen garantie! Misschien had je het moeten laten keuren voordat je het kocht: als koper heb je wel een onderzoeksplicht!
De enige weg is eventueel nog via bedrog/misbruik van omstandigheden: de uitkomst hiervan is altijd onzeker... Je weet nooit wat de rechter zwaarder laat wegen!

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Br
Brko - Sep 21, 2024 om 21:58
Geldzaken & recht

Factuur onterecht ontvangen

Situatie:
- onlangs is er lekkage geweest op de 2e verdieping en is er een bedrijf gebeld, deze zouden langskomen en kijken of het ook hersteld kan worden (kapotte dakpan?). 
- het bedrijf is geweest maar ze hebben de dakpan niet rechtgelegd, ze zijn met ladder niet verder gekomen dan de dakgoot aangezien ze het een te stijl dak vonden
- er blijkt meer aan de hand te zijn dan allee ... Lees meer

sn
snokiedeath - Sep 10, 2024 om 18:12
Auto & vervoer

Beeindigen ov chipkaart expres ingewikkeld

Hoi, een ov-chipkaart heeft een houdbaarheidsdatum. Alleen dat is al een zinloze aanslag op het milieu, maar dat even ter zijde. Mijn ov-chipkaart is bijna eindig, dus ontving ik automatisch een nieuwe kaart. Deze nieuwe kaart vervangt de oude. Fysiek gebeurd dit dus vanzelf maar achter de schermen blijft een resterend saldo van €35 achter op mijn oude kaart. Daar wordt niet over gerept.  Om ... Lees meer

Be
Benni - Sep 17, 2024 om 13:25
Huishouden & energie

Moet een winkel je ook helpen als de garantie verlopen is

Hallo,

Wij hebben een plisségordijn gekocht bij Kwantum. Die hield ons lang aan het lijntje wat betreft reparatie. Toen kwam de aap uit de mouw: de garantie was verlopen (met 3 maanden). Maar dat was nog niet alles. Toen we vroegen of er een (uiteraard betaalde) monteur kon komen, werd dit geweigerd. De monteur repareert "immers" enkel binnen de garantietermijn?

Wij vinden d ... Lees meer