Er
door Ernadg Mar 30, 2020 om 13:18
Geldzaken & recht

Overlijden ex partner, schuld scheiding

In 2003 ben ik gescheiden en omdat hij geen geld had hebben wij vastgelegd dat hij het resterende bedrag mocht voldoen als het huis was verkocht. In augustus vorig jaar is hij onverwachts overleden, maar wel hertrouwd. Zijn vrouw is uitvoerder testament, die hij en zijn vrouw vlak voor zijn dood hebben opgesteld. Nu wil zijn vrouw het restant pas betalen als zij verhuisd wat zij niet van plan is. Heb ik recht op mijn rechtmatige deel van de scheiding?

1273 7 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

scherpslijper
door scherpslijper - Mar 30, 2020 om 13:20
70 Antwoorden / Vragen
1

Het enige goede advies dat hierover te geven is: raadpleeg een notaris of een anderszins hierin gespecialiseerde jurist.

tenormin
door tenormin - Mar 30, 2020 om 13:25
16836 Antwoorden / 108 Vragen
0

Ik denk dat straks Tijger1 hier wel een antwoord op kan geven. Wacht u daar even op.

heremietkreeft
door heremietkreeft Mar 30, 2020 om 13:52
16861 Antwoorden / 202 Vragen

!

heremietkreeft
door heremietkreeft - Mar 30, 2020 om 13:30
16861 Antwoorden / 202 Vragen
2

Dit is een kwestie waarvoor u het beste, ook naar mijn mening, een advocaat dient in te schakelen. U heeft bij akte vastgelegd dat hij het resterende bedrag mocht voldoen als het huis verkocht zou zijn. Een belangrijke vraag is wie er dan (nog) eigenaar van de bedoelde woning is en vervolgens ook of zijn nieuwe echtgenote dan wel geld voldoende heeft om u nu te betalen. Uiteraard is het dan ook de vraag wat erover in het testament is beschreven en als dat negatief voor is in hoeverre dat dan is 'aan te vechten'. De inhoud van uw akte van scheiding van destijds is daarmee van uiterst belang. Als daar iets in staat in de vorm van het houden van een schuld aan u zal die m.i. nu hij is overleden afgelost/voldaanmoeten worden. Ik ben echter geen rechter en herhaald: schakel een gespecialiseerd advocaat in. Evt. via www.juridischloket.nl

tijger1
door tijger1 - Mar 30, 2020 om 13:50
42060 Antwoorden / 21 Vragen
0

En over wat voor resterend bedrag hebt u het dan? 


is de woning aan hem toegescheiden, plus de hypotheek, maar kon hij de overwaarde niet aan u uitbetalen? 


Staat die schuld van hem zwart op wit? En is er zelfs in die 16 jaar geen afbetalingspoging gedaan? 


Over wat voor bedrag hebben we het en hebt u die vordering op uw ex ook jaarlijks aangegeven bij de belastingdienst vwb uw inkomstenbelasting?

Ik neem aan dat uw ex in gemeenschap van goederen hertrouwd is? Zo ja, dan is zij aansprakelijk voor zijn schuld. Zo nee, dan zijn de erfgenamen dat. En dat zal dan ook ongetwijfeld zijn weduwe zijn. 

En het zal ook helemaal van de terminologie van die overeenkomst afhangen of u nu al iets kunt eisen. Tenslotte hebt u de zaak 16 jaar laten lopen.

U zult dus een vordering als schuldeiser bij de weduwe of de erfgenamen moeten instellen.

Ik heb zo het idee dat dat zal uitdraaien op een rechtszaak, dus schakel een advocaat in. 

heremietkreeft
door heremietkreeft - Mar 30, 2020 om 13:51
16861 Antwoorden / 202 Vragen
1

Nog een p.s. Ik sluit niet uit dat u argumenten genoeg heeft om nu de niet voldane schuld te vorderen. Zie daarvoor deze info (met aantekening dat dit niet als reclame voor het genoemde bureau us bedoeld)https://www.gerechtsdeurwaarderuden.nl/blog/mijn-schuldenaar-is-overleden-wat-nu/9

aurora1
door aurora1 - Mar 30, 2020 om 14:27
15645 Antwoorden / 6 Vragen
0

Dat hangt van allerhande schriftelijke afspraken e.d. af.
Ga naar een advocaat voor hulp en advies.

sw
door swat1500 - Mar 30, 2020 om 17:35
3789 Antwoorden / 0 Vragen
1

Dit is een lastige casus en zeer afhankelijk van wat destijds is afgesproken. Schulden kunnen namelijk wel degelijk verjaren.

Als destijds was afgesproken dat u pas (uw) deel van de overwaarde (in 2003) zou krijgen als het huis daadwerkelijk verkocht zou worden dan heeft u inderdaad een vordering op de overledene en (bij aanvaarding van de erfenis) op de ergenamen.
Als de afspraak was dat uw ex uw deel zou gaan afbetalen zodra hij daartoe (weer) in staat was dan had u daar ook een taak in gehad door uw ex regelmatig te manen tot betaling.

Als u nu pas getriggerd wordt door het bekend worden met het overlijden van uw ex zou daar nog wel eens een juridische hobbel kunnen zijn met betrekking tot het nog kunnen en mogen innen van deze schuld.

Deskundig advies lijkt inderdaad aangewezen tenzij de weduwe de schuld erkent en deze alsnog aan u betaald. Of zij zich ook kan beroepen op de afspraak dat pas betaald moet worden als de woning verkocht is, is nog maar de vraag. Die vraag zal door een jurist beantwoord moeten worden.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

ha
hansenmarja - May 1, 2024 om 16:24
Huishouden & energie
Klacht online bij fysieke winkel

Klacht online bij fysieke winkel

Ik heb ij een fysieke winkel eern pannenset gekocht omdat de winkel ze niet op voorraad had.
Na ontvangst 1 pan gebruikt en bij deze liet de binnenkant van de bodem los.
De overige pannen {nog} niet durven gebruiken.
Contact, via mail, opgenomen met winkel hoe dit op te lossen.
Zij kregen geen comntact metr de externe leverancier maar hebben mail gezonden.
Hierop kreeg ik ... Lees meer

Gr
Grekoki - May 3, 2024 om 09:47
Computers & telefonie

Welke smartfone maakt mooie foto's?

Ik heb mijn Huawei-telefoon in de trein laten liggen en helaas door niemand "gevonden". Moet dus nieuwe telefoon,gebruik hem het meest om foto's te maken,liefst Natuurfoto's en zo kleurgetrouw mogelijk en was tevreden met mijn Huawei.Denk nu aan Samsung,mijn zus kocht de Samsung A53 5G en gebruikt hem ook het meest het meest om "mooie"foto's te maken en nu zijn de kleuren veel te BLAUW!!! Dus als ... Lees meer

Va
VanJetje - May 2, 2024 om 20:48
Auto & vervoer

NS e-ticket niet te wijzigen/annuleren

In de vragenlijst zie ik dat al sinds 2011 gevraagd wordt om een e-ticket te kunnen restitueren/van datum veranderen. NS zegt dat dit niet kan, omdat er kennelijk mensen zijn die een ticket meerdere keren uitprinten en dus profiteren van 1x betalen. 
Betekent dus weer dat uitgegaan wordt van wantrouwen jegens de klant. (net als de toeslagenaffaire, controle zelfscankassa's, etc) Ik weet zeke ... Lees meer