sanvw
door sanvw Mar 15, 2005 om 15:37
Geldzaken & recht

Samenlevingsct of niet?

Ik woon nu een jaar samen met mijn vriend wij zijn binnenkort van plan een koopwoning te gaan kopen, is het dan voordeliger om een samenlevingsct te nemen voordat wij gaan kopen?


Zo ja, wat zijn dan de voordelen hiervan?


Alvast bedankt!

419 6 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

ve
door verwijderd - Mar 15, 2005 om 16:25
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Het is zeker aan te raden om een samenlevingscontract aan te gaan. Zoals Fred al zegt kan een adviseur of notaris precies uitleg geven, maar belangrijkste redenen hiervoor zijn eigendomsrecht, erfrecht, levensverzekering etc. Indien één van jullie mocht te komen overlijden, of jullie gaan om welke reden dan ook uit elkaar (ik hoop natuurlijk van niet), kan er geen misverstand bestaan over eigendommen.

ve
door verwijderd - Mar 15, 2005 om 16:33
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Ik kan me vergissen maar volgens mij is het verplicht als je een woning gaat kopen. Ik heb in sept. vorig jaar een woning gekocht en wij moesten een samenlevingscontract (of trouwen). De voordelen zijn: 1) als jij of je partner onverhoopt komt te overlijden dan kan jij of je partner in het huis blijven wonen (mits hij of zij het kan betalen natuurlijk) maar het huis kan niet worden opgeeist door de erfgenamen van de overledenen. 2) als jullie uit elkaar gaan staat er precies in geregeld wat van wie is en hoe er financieel "afgerekend" moet worden. Bijv. als jij al die maanden meer hypotheek hebt betaald dan hem dan wordt dit verrekend. 3) het partnerpensioen kan je ook via een samenlevingscontract regelen en zo zijn er nog wel wat voordelen te noemen. Let op: als je het samenlevingscontract nou tegelijk regelt met het de hypotheekakte en de akte van levering dan krijg je bij de meeste notarissen korting op het samenlevingscontract. Het is sowieso wel handig om bij diverse notarissen offertes op te vragen. Bij ons zat er tussen de goedkoopste en duurste offerte Euro 900,- verschil!

ve
door verwijderd - Mar 15, 2005 om 18:46
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Volgens mij is het niet verplicht om een samenlevingscontract te hebben als je een woning koopt. Wij hebben nl. al 2 woningen gekocht zonder getrouwd geweest (inmiddels wel getrouwd trouwens) en zónder samenlevingscontract.  Wel heel verstandig om zoiets goed te regelen!!

ve
door verwijderd - Mar 15, 2005 om 18:54
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Hallo sanne VW, Op dit forum zullen nog wel wat meer goede adviezen komen , maar er is maar een advies dat waar is, ga samen naar de notaris. Opa fred.

ve
door verwijderd - Mar 17, 2005 om 11:55
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Los  van het kopen van een woning is het so wie so beter om een samenlevingsovereenkomst te laten maken. Maak een afspraak met een notaris. Hij zal u nog beter dan ik kunnen vertellen Hoe een en ander in elkaar zit, en voor al wat u beiden samen of (niet te hopen) alleen kan overko-men.Het eerste orientatie gesprek  met de notaris kost u niets.Ik heb een dochter en een zoon ln beide gevallen is alles in goed overleg geregeld.En was het regelen van de  overeenkomst aanleiding voor een familie feestje.Opa fred


 

ve
door verwijderd - Sep 28, 2005 om 23:34
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

voor jullie info: we hebben nu sinds een paar maanden een samenlevingsct ;) op jullie advies! bedankt!



Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

wi
witteke - May 16, 2024 om 12:47
Geldzaken & recht

Sns 2008 afschrift

Mijn stiefmoeder is overleden
En nu beginnen dus de problemen,ik heb een hele lieve stiefzus trouwens
Mijn vader is sinds 2008 dood
En om een heel lang verhaal kort te maken,mijn erfdeel gaat over wat er op 2008 op de rekening van mijn vader en zijn vrouw stond op het moment van overlijden,volgens hun testamenten
Dat moet nu dus verrekend worden

En we gaan er echt ge ... Lees meer

ja
janarents - May 15, 2024 om 13:23
Winkels & webshops

Schoenen niet ontvangen van zalando

wij hebben 2 paar schoenen besteld  bij zalando en er is een open zak met 1 paar bezorgd door de ptt die voor aan de deur was neergezet en voor dat de deur openging  was de postbode al weg  zonder  dat er is getekent  voor ontvangst Lees meer

da
dameshoed - May 16, 2024 om 09:59
Huishouden & energie

Aanmaning

Wij hebben een factuur ( fact.nr 123) van Vitens gekregen per mail en zoals wel eens vaker kan gebeuren, "zakt" de mail weg.....en je vergeet te betalen.
Je krijgt een herinnering en je betaalt netjes, met vermelding van het desbetreffende factuurnummer (fact 123) Krijgen we opeens ( via de mail) een aanmaning plús kosten van 17,50 op dezelfde factuur ( fact 123) die reeds betaald was. ... Lees meer