fe
door ferryvwezel Aug 25, 2009 om 22:43
Geldzaken & recht

Vergoeding studerende kinderen

Vanaf dit jaar ondersteun ik mijn uitwonende studerende dochter met een maandelijkse bijdrage. Zij heeft gewoon een studiebeurs.
In hoeverre is hier voor mij belastingvoordeel uit te halen ?

Het is mij, na rondzoeken op deze en andere sites wel duidelijk dat dit niet gewoon als aftrekpost voor studie of levensonderhoud kan.

In de Elsevier belastinggids van 2008 wordt gesproken over het overhevelen van inkomen naar de kinderen mbv een lening aan het kind (hfdst 47.5) Dit wordt meestal gedaan voor ondersteuning bij de aankoop van een huis.
Is deze constructie ook voor mij mogelijk ? Ik sluit dan een lening af met mijn dochter en speel als het ware voor haar als bank. Zij betaalt eventueel gewoon rente over deze lening.

Indien dit kan, waar moet ik dat dan opgegeven bij de aangifte ?
Is dat een vermindering van mijn inkomsten (en dus verlaging in box 1) of een vermindering van mijn vermogen (verlaging in box 3) ?




1567 7 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

AZ
door AZZ - Aug 26, 2009 om 13:49
26 Antwoorden / 34 Vragen
0

L.S.
Aftrek van de belasting is pas mogelijk als ze geen studie financiering meer hebben.
Je kan dan voor 330€ per maand bij springen en aftrekken.
Wij hebben onze 3 zoons jarenlang ondersteunt en nu ze geen studiebeurs meer hebben kunnen we dat dus opgeven.
Ja je moet wat voor je kinderen over hebben. Maar als ze kunnen leren is dat toch geweldig en het zeker waard. Er zijn maar weinig ouders die bijspringen is onze ervaring.



js
door jspa03 - Aug 26, 2009 om 14:10
2 Antwoorden / 0 Vragen
0

Kunt u iets meer uitleg geven hoe dit op de belastingaangfte vermeld moet worden? Komend studiejaar zit ik met hetzelfde probleem voor mijn zoon die geen studiebeurs meer heeft.


marcel75
door marcel75 - Aug 26, 2009 om 19:36
5124 Antwoorden / 4 Vragen
0

Als je een lening verstrekt aan je dochter, zul je de hoofdsom van die lening in box 3 moeten opgeven als vermogen. Je hebt het weliswaar niet meer zelf op de rekening staan, maar wel een geldvordering voor teruggekregen. De rente die je ontvangt is niet belast.

Verder is er in dit geval geen fiscaal voordeel voor je te behalen. Met Box 1 heb je namelijk niets te maken omdat je inkomen uit werk & woning niet wijzigt.

De reden waarom dit veel bij aankopen van woningen wordt gebruikt is ook fiscaal. Het kind heeft dan wel recht op rente-aftrek en de ouders schenken op het eind van het jaar de rente. Door die schenking te houden op het maximaal vrijgestelde bedrag, betaal je geen schenkingsrecht als kind, maar heb je wel maximaal fiscaal voordeel.

fe
door ferryvwezel - Aug 26, 2009 om 19:41
5 Antwoorden / 6 Vragen
0

Bedankt voor het duidelijke antwoord.

Ik was er al bang voor dat hier niets mogelijk is.

De term inkomensoverheveling vind ik in deze situatie erg verwarrend.
Het is dus meer het creëren van extra aftrekbaarheid bij de kinderen.
Aan mijn eigen inkomen verandert niets. Er is dus geen sprake van overheveling.

marcel75
door marcel75 - Aug 27, 2009 om 08:37
5124 Antwoorden / 4 Vragen
0

@Ferry,
Zelf ben ik geen groot voorstander van de Elsevier gids, maar als daar nu gesproken wordt over inkomensoverheveling, terwijl vermogensoverheveling bedoelt is, daalt mijn enthousiasme nog verder.

De uitgelegde constructie werkt inderdaad het mooiste bij de aanschaf van een woning door een kind. Op die manier kun je namelijk het goedkoopst het meeste vermogen overhevelen.

Uiteraard kunt u ook in contanten een jaarlijkse schenking doen van maximaal € 4.556,-- (2009) ter tegemoetkoming in de studiekosten. In dat geval daalt uw box 3 vermogen waardoor u minder belasting hoeft te betalen en hoeft uw kind geen schenkingsrecht te betalen.



AZ
door AZZ - Aug 30, 2009 om 13:18
26 Antwoorden / 34 Vragen
0

Hallo JSPA

Kijk in de Kluwer gids en op de belasting site.
Wij doen onze belasting niet zelf, accountant- eigen bedrijf, hebben het wel zelf aangedragen en gevonden. ( google)

Groeten aps



re
door renesch - Nov 14, 2009 om 16:42
9 Antwoorden / 0 Vragen
0

jspa03

Voor aftrek levensonderhoud kinderen kijk je hier:

http://www.belastingdienst.nl/particulier/aangifte2008/persoonsgebonden_aftrek/persoonsgebonden_aftrek-02.html

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Ri
Rick van Oosten - Sep 17, 2024 om 23:02
Vakantie & reizen

Kan Booking.com alles maken?

Ik had een hotel geboekt voor 5 nachten.  Nu wil ik 1 nacht eerder weg. Voor het hotel geen probleem, maar Booking.com verhoogt de totaalprijs met 50%. Dat is toch misdadig???? Lees meer

Re
ReeNee - Sep 18, 2024 om 11:57
Huishouden & energie

Klacht over Ista

Ik heb een klacht over Ista. Het gaat om de eindafrekening. Ik heb 2 appartementen in dezelfde flat. Het zijn allebei 1 persoonshuishoudens en overdag aan het werk. De ene huurder betaalt een voorschot van 80 euro en krijgt nog 57 euro terug. De andere huurder betaalt een voorschot van 140 euro en moet......941 euro bij betalen. Hier klopt iets niet.
Ista geeft als antwoord: De meters liegen ... Lees meer

Be
Benni - Sep 17, 2024 om 13:25
Huishouden & energie

Moet een winkel je ook helpen als de garantie verlopen is

Hallo,

Wij hebben een plisségordijn gekocht bij Kwantum. Die hield ons lang aan het lijntje wat betreft reparatie. Toen kwam de aap uit de mouw: de garantie was verlopen (met 3 maanden). Maar dat was nog niet alles. Toen we vroegen of er een (uiteraard betaalde) monteur kon komen, werd dit geweigerd. De monteur repareert "immers" enkel binnen de garantietermijn?

Wij vinden d ... Lees meer