ma
door mariannewatje Feb 8, 2015 om 11:49
Geldzaken & recht

Werken naast je prepensioen

Na laatste moeizame jaren in mijn baan in de GGZ heb ik besloten om met 60 jaar met prepensioen te gaan omdat ik het werk te zwaar vind. Logisch dat je dan een aanzienlijk bedrag inlevert op je maandinkomen. Nu heeft mijn pensioenfonds (PFZW) besloten dat er per 01-01-2015 een beding komt dat ik moet ondertekenen waarmee ik beloof om nooit meer te gaan werken. Mijn voornemen is niet na mijn pensionering weer een volledige baan te gaan starten maar wel had ik op langere termijn voor een of anderhalve dag misschien wel weer werkzaam willen zijn. Tot afgelopen jaar mocht je zowel tijdens je prepensioen als pensioen bijverdienen. Voor mij geldt dat ik nooit meer betaald werk mag verrichten. Vanaf mijn zeventiende jaar heb ik dit werk gedaan en nu voelt het als een straf dat ik eerder stop. Deze nieuwe regeling zet een flinke streep door mijn toekomstplannen, mede ook omdat deze plotseling wordt ingevoerd en er niet eens bericht gestuurd wordt naar hun leden. Mag dit zomaar?

3214 3 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

do
door dolfijntjes1 - Feb 10, 2015 om 12:12
11 Antwoorden / 4 Vragen
0

PGGM geeft onderstaande toelichting:
Wilt u eerder met pensioen (vervroegd ouderdomspensioen) en daarnaast volledig blijven werken? Dat mag dit vanaf 1 januari 2015 niet eerder dan vijf jaar voor uw AOW-leeftijd.
Voorheen was dit vanaf 60 jaar. Wilt u dit toch? Dan mag dit alleen voor het gedeelte dat u stopt met werken. U moet daarvoor een intentieverklaring ondertekenen. Voor het gedeelte dat u pensioen laat ingaan, mag u niet meer werken.
Een voorbeeld
Stel, u werkt nu 40 uur en u bereikt uw AOW-leeftijd over meer dan vijf jaar. U wilt eerder met pensioen en daarnaast blijven werken, bijvoorbeeld 20 uur. Dan kunt u 20 uur per week met vervroegd pensioen en de andere 20 uur blijven werken. U kunt ook kiezen voor een ander aantal uren. Tijdens de 20 uur dat u werkt, bent u dan niet met (vervroegd) pensioen.

Nogal onduidelijk. Heeft u al geinformeerd bij de PGGM ?

ma
door mariannewatje - Feb 10, 2015 om 15:53
4 Antwoorden / 2 Vragen
0

Pensioen opnemen voor 60 jaar

U kunt geen pensioen opnemen als u evenveel blijft werken. Alleen als u gedeeltelijk of helemaal stopt met werken, kunt u uw ouderdomspensioen al voor uw 60e in laten gaan. Uw ouderdomspensioen kan vervroegd ingaan voor het gedeelte dat u stopt met werken.
Voor het gedeelte dat u uw pensioen laat ingaan, mag u niet meer gaan werken. U ondertekent hiervoor een intentieverklaring. Hiermee geeft u aan dat u stopt met werken en niet weer meer gaat werken.
Pensioen opnemen vanaf 60 jaar

Wanneer u het pensioen vanaf uw 60e opneemt, mag u daarnaast (blijven) werken. Uw salaris wordt niet gekort op uw pensioen. Gaat u werken voor een werkgever die bij PFZW is aangesloten? Dan bouwt u ook weer pensioen bij ons op. Uw ouderdomspensioen vanaf AOW-leeftijd wordt hierdoor hoger.
Let op! Wijziging vanaf 1 januari 2015 in werken en pensioen opnemen

Op dit moment kunt u vanaf 60 jaar pensioen opnemen en daarnaast blijven werken. Vanaf 1 januari 2015 is dit alleen mogelijk vanaf vijf jaar voor uw AOW-leeftijd. Wilt u eerder dan vijf jaar voor uw AOW-leeftijd pensioen opnemen? Dan kan dat alleen voor het gedeelte dat u stopt met werken. Voor het gedeelte dat u uw pensioen laat ingaan, mag u niet meer gaan werken. U ondertekent hiervoor een intentieverklaring. Hiermee geeft u aan dat u stopt met werken en niet weer meer gaat werken.
Vanaf AOW-leeftijd

U kunt er voor kiezen om volledig te blijven werken naast uw pensioen. In dat geval krijgt u gewoon uw ouderdomspensioen naast het inkomen dat u met werken verdient. U moet dit natuurlijk wel regelen met uw werkgever.
U heeft de mogelijkheid om uw pensioen gedeeltelijk uit te stellen. Dat mag voor het gedeelte dat u blijft werken. Als u minder gaat werken, gaat het pensioen dus voor dat deel in. Uw AOW gaat altijd in vanaf het moment dat u de AOW-leeftijd bereikt. U betaalt vanaf dat moment ook geen premie meer voor bijvoorbeeld AOW, WIA en uw aanvullend pensioen.


Ik ben op de hoogte van de regels, vindt het een rare zaak dat als je met pensioen gaat met 60e je verboden wordt nog te werken naast je prepensioen. Dit geldt nu ook voor het aow-pensioen!! Geldt niet voor de leeftijden die daarna komen. (Zie boven). Wordt daar ook ineens mee geconfronteerd, vervelend als je al maanden aan het wikken en wegen bent om eerder te stoppen en dan op de site dit ineens leest.

do
door dolfijntjes1 - Feb 10, 2015 om 18:06
11 Antwoorden / 4 Vragen
0

Zelfs de AOW leeftijd wordt voor de 2e keer verhoogd. Heb er geen woorden voor. Nou ja die heb ik wel maar...

Wat ik ervan begrijp betreft dit een belastingtechnische regeling door de overheid ingevoerd om het eerder stoppen te ontmoedigen.

Het pensioenfonds meldde me nog het volgende: Belastingdienst is genuanceerder over de situatie als u naar verloop van tijd weer gaat werken. Op de website van de belastingdienst (www.belastingdienstpensioensite.nl/VA_08-014.htm) kunt u het volgende lezen: Mocht de werknemer na de vervroegde pensionering na verloop van tijd besluiten toch weer betaalde economische activiteiten te gaan verrichten of deze uit te breiden dan heeft dat in het algemeen geen gevolgen voor de zuiverheid van het (pre)pensioen. Dit is alleen anders als de inspecteur op grond van feiten en omstandigheden aannemelijk kan maken dat de intentie tot het (weer) starten of uitbreiden van economische activiteiten al bestond op het moment van de vervroegde pensionering. Voor meer informatie over deze regeling kunt u contact opnemen met de belastingdienst

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

M
M Bourgondien - Jun 21, 2024 om 11:57
Auto & vervoer

Scootmobiel ellende

21-06-2024   Goede morgen   Wij mijn man en ik rijden beide een scootmobiel vanuit de gemeente Heiloo WMO op zich zijn wij er blij mee dat die mogelijkheid bestaat .   Ik rijd al 26 jaar en mijn man 11 jaar   in het verleden bij Hulpmiddelencentrum ook het een en ander meegemaakt 3x een wiel verloren onder het rijden (3 wieler) en dat de scootmobiel of bij het sturen naar links of naa ... Lees meer

Da
Dave007 - Jun 22, 2024 om 11:53
Geldzaken & recht

Aegon woeker polis

ik had een woeker polis van Aegon en heb me aangesloten bij woekerpolis.nl
Aegon is met een zak geld over de brug gekomen.

wanneer hoor je wat van de stichting woekerpolis.nl of je aan de eisen voldoet en wat het bedrag is?
of wanneer hoor je zo ie zo iets?
op tv hadden ze er over een paar maanden, maar we zijn nu ruim een half jaar verder ... Lees meer

mgroen
mgroen - Jun 23, 2024 om 19:11
Huishouden & energie

bouwer plaatst geen Douche WTW installatie

Ik zit met het volgende:

ik ben koper van een nieuwbouwwoning, onderdeel van een nog te realiseren nieuwbouwproject van in totaal 75 woningen.
Start bouw verwacht najaar 2024. Mijn woning zal voorzien worden van zonnepanelen, warmtepomp en 200 liter boiler. En is geen douche WTW (DWTW) installatie voorzien. Deze wordt ook niet als optie aangeboden in een meerkeuze/meerwerk lijst. ... Lees meer