A.
door A.abcde Dec 5, 2016 om 08:16
Geldzaken & recht

Bedrijf vraagt mijn ID ingescand zonder opdruk "KOPIE"

Ik ben net gaan werken bij een organisatie. Zij vroegen mijn ID en ik heb ze netjes mijn ingescande ID gestuurd met de opdruk "KOPIE" eroverheen. Maar vanochtend ontving ik een mailtje van het bedrijf dat zij wettelijk verplicht zijn om een normale kopie van mijn ID te hebben zonder opdruk. Ik vroeg me af of dit zo is en of hier eventuele gevaren aan zitten.

Mvg

1437 4 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

marita5
door marita5 - Dec 5, 2016 om 08:26
11534 Antwoorden / 15 Vragen
1

Hallo A.Abcde , 

Ja , een werkgever is dit wettelijk verplicht : 

Een werkgever is bijvoorbeeld verplicht kopieën van een identiteitsbewijs van zijn werknemers te maken op de eerste werkdag, om zwartwerken te bestrijden. Ook is de werkgever verplicht om een kopie van het gecontroleerde document – inclusief burgerservicenummer (BSN) en pasfoto – in zijn loonadministratie op te nemen en te bewaren.

Bron : security.nl

Een kopie in het personeelsdossier

Op grond van de Wet op de Loonbelasting is een werkgever verplicht om bij indiensttreding van een werknemer zijn of haar identiteit te controleren via een origineel en geldig paspoort of id-kaart (geen rijbewijs!). Na deze controle is de werkgever verplicht om een kopie van het gecontroleerde identiteitsbewijs – met BSN en pasfoto – in de loonadministratie te bewaren.
Er mogen geen kopieën van de identiteitsbewijzen van uitzendkrachten worden gemaakt, dat moet het uitzendbureau doen.

Bron : Justitia.nl 

Lees ook hier , klik op de rode regels .

https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/identificatie/identiteitsbewijs

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/identificatieplicht/vraag-en-antwoord/moet-ik-me-identificeren-als-ik-een-nieuwe-baan-heb

Wi
door Wil_H - Dec 5, 2016 om 08:31
270 Antwoorden / Vragen
3

Helaas. Het bedrijf is wettelijk verplicht om een goede lopie van je ID-kaart te hebben waaraan niet is geknutseld.
Op grond van de Wet op de Loonbelasting is een werkgever verplicht om bij indiensttreding van een werknemer zijn of haar identiteit te controleren via een origineel en geldig paspoort of id-kaart (geen rijbewijs!). Na deze controle is de werkgever verplicht om een kopie van het gecontroleerde identiteitsbewijs – met BSN en pasfoto – in de loonadministratie te bewaren.

jo
door jorisw Dec 5, 2016 om 15:47
4340 Antwoorden / 1 Vragen

Waarom helaas? Deze regel is ingevoerd om zwartwerken en koppelbazen tegen te gaan. Wees blij dat het goed geregeld is.

heremietkreeft
door heremietkreeft - Dec 5, 2016 om 20:24
16885 Antwoorden / 202 Vragen
0

Ik begrijp deze werkgever niet: men is verplicht een kopiue te hebben en te bewaren, wat is dan het probleem dat er op de kopie 'kopie' staat?
Is een kopie dan geen normale kopie?

Yo
door Youriy - Dec 6, 2016 om 01:52
12 Antwoorden / Vragen
0

Goede vraag,

Ik kan nergens vinden dat dat zo zou zijn.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

wi
witteke - May 16, 2024 om 12:47
Geldzaken & recht

Sns 2008 afschrift

Mijn stiefmoeder is overleden
En nu beginnen dus de problemen,ik heb een hele lieve stiefzus trouwens
Mijn vader is sinds 2008 dood
En om een heel lang verhaal kort te maken,mijn erfdeel gaat over wat er op 2008 op de rekening van mijn vader en zijn vrouw stond op het moment van overlijden,volgens hun testamenten
Dat moet nu dus verrekend worden

En we gaan er echt ge ... Lees meer

ja
janarents - May 15, 2024 om 13:23
Winkels & webshops

Schoenen niet ontvangen van zalando

wij hebben 2 paar schoenen besteld  bij zalando en er is een open zak met 1 paar bezorgd door de ptt die voor aan de deur was neergezet en voor dat de deur openging  was de postbode al weg  zonder  dat er is getekent  voor ontvangst Lees meer

da
dameshoed - May 16, 2024 om 09:59
Huishouden & energie

Aanmaning

Wij hebben een factuur ( fact.nr 123) van Vitens gekregen per mail en zoals wel eens vaker kan gebeuren, "zakt" de mail weg.....en je vergeet te betalen.
Je krijgt een herinnering en je betaalt netjes, met vermelding van het desbetreffende factuurnummer (fact 123) Krijgen we opeens ( via de mail) een aanmaning plús kosten van 17,50 op dezelfde factuur ( fact 123) die reeds betaald was. ... Lees meer