ta
door tanira Jan 5, 2009 om 20:01
Geldzaken & recht

Ex-bewindvoerder kan bij bankrekening

Overledene had bij leven een bewindvoerder. Die mag na overlijden niets meer doen. Toch heeft deze twee maanden na haar overlijden geld van haar rekening overgeboekt. Hoe kan dat? Bij overlijden worden bankrekeningen toch geblokkeerd???

1946 6 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

jftm
door jftm - Jan 5, 2009 om 21:07
182 Antwoorden / 5 Vragen
0

Bij overlijden wordt de rekening niet automatisch geblokkeerd. Is er bijv. een bewijs van overlijden naar de bank gestuurd, dan zal deze een verzoek aan de familie (erfgenaam) doen waar het geld naartoe moet of dat de rekening in stand moet blijven of iets dergelijks.



aurora1
door aurora1 - Jan 5, 2009 om 23:36
15645 Antwoorden / 6 Vragen
0

Beste tanira,


Uit uw eerdere vraagstellingen blijkt dat er diverse problemen zijn (of waren) met o.a. de bewindvoerder.


Indien geld overgemaakt is dmv internetbankieren kunt uzelf mogelijk wachtwoord e.d. wijzigen (als uzelf over de betreffende rekeningen beschikt) opdat de bewindvoerder verder niet meer bij de rekeningen kan. Met een verklaring van erfrecht tonen aan de betreffende bank, worden de rekeningen geblokkeerd voor derden. Als een bank niet op de hoogte is van het overlijden van een rekeninghouder, blijven de rekeningen zoals ze waren.


vr.gr. 

hrdwerrorman
door hrdwerrorman - Jan 5, 2009 om 23:37
3809 Antwoorden / 46 Vragen
0

Dag Tanira,

Een bewindvoerder kan nog een tijd van de rekening bedragen afboeken om schulden welke er waren of nog opkomen (rekeningen van zaken die vóór overlijden zijn besteld of genoten), nog te voldoen.

Zo mag u zelf voor een ouder die overlijdt van zijn/haar bankrekening nog rekeningen aan overledene, incl. de begrafenis/crematie, voldoen als u zeggenschap daarover hebt en zonder verklaring van erfrecht.

Hardware ERror MAN.



ta
door tanira - Jan 5, 2009 om 23:44
16 Antwoorden / 6 Vragen
0

Inderdaad, ik heb vaker over deze zaak geschreven. Het is een grote puinhoop. Notaris houdt geld en goederen in gijzeling en wil haar rekening verrekenen met het saldo dat bewindvoerder op haar rekening heeft gestort alvorens de verklaring van erfrecht af te geven. Geen van beide heeft enige volmacht van erfgename. We zijn nu vijf maanden na overlijden. Toevallig heb ik via het oude bankrekeningnummer van overledene achterhaald waar het geld oorsprokelijk stond en waar de bewindvoerder dus over beschikte tot overlijden. Morgen spreek ik de accountmanager van die rekening (mees pierson) in de hoop dat hij me informatie wil verschaffen. Ik zal dan direkt de rekening laten blokkeren met mijn akte van overlijden, om verdere schade te voorkomen.

ta
door tanira - Jan 5, 2009 om 23:45
16 Antwoorden / 6 Vragen
0

Hoe komt u daarbij? De bewindvoerder mag wettelijk gezien niets meer doen. Rekeningen blijven dus liggen totdat de erfgenaam deze gaat voldoen.

hrdwerrorman
door hrdwerrorman - Jan 6, 2009 om 00:51
3809 Antwoorden / 46 Vragen
0

Sorry Tanira, ik heb me vergist met de eerste alinea. Excuus.

Je hebt gelijk, het bewindvoerderschap stopt bij overlijden.
Een verslag van het bewindvoerderschap moet binne redelijke tijd naar de notaris welke de nalatenschap afwikkelt. De bewindvoerder moet verantwoording afleggen. Er kan evt. een klacht over de situatie bij de rechtbank neergelegd worden, als de bewindvoerder hierdoor aangesteld is.

De tweede alinea blijft staan. Je vroeg daar niet expliciet naar, doch kan wel handig zijn als er weinig nalatenschap is en u kosten van een verklaring van erfrecht wilt besparen.

H.





Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

mijnnaamwashaas2345
mijnnaamwashaas2345 - Jul 1, 2024 om 09:08
Elektronica & tv

Kun je een speakertje aansluiten op een koptelefoonaansluiting?

mijn wekkkerradio heeft een heel dun geluid. Beschikt wel over een koptelefoonaansluiting. Kun je daar een speakertje op aansluiten? Lees meer

SI
SIEGLIEN VENLOO - Jul 2, 2024 om 04:11
Vakantie & reizen

Ik krijg mijn geld niet terug van de cruise maatschappij

Door dat ik Amerika niet in mocht door mijn vakantie in Cuba in januari 2023. Krijg ik mijn betaling niet terug. Ik had een cruise geboekt via Miami Bahamas en nog meer met De NCL
OP 20 December 2023.€2500. Betaald maar nog ABN Verzekering en cruise maatschappij willen mijn geld niet terug geven. In April 2023 ben ik gewoon naar Amerika gereisd toen was er niets aan de hand, daarom heb ik d ... Lees meer

ta
tarwe15 - Jul 1, 2024 om 10:55
Computers & telefonie

Smartphone APPS werken niet

Heb een Poco x3 van 35 mnd oud. 
Sinds kort openen  enkele APPS niet. 
Moet tel herstarten dan probleem  verholpen (tijdelijk) 
Heb op advies fabrikant de Mi versie opnw gedownload. Hielp niet. Cache van app verwijderd. Hele toestel terug  gezet  nr fabrieksinstellingen en opnw geïnstalleerd. Probleem blijft bij v.n mail app en bank app zich voordoen. 
Hoe los ik dit o ... Lees meer