ol
door olleke23 Sep 30, 2009 om 15:37
Geldzaken & recht

Moet ik invorderingsrente betalen ?

Ik was wat laat met het betalen van mijn 2e termijn gemeentelijke belastingen. Nu heb ik vorige week donderdag betaald, maar vandaag (woensdag) krijg ik een dwangbevel, waarbij het oorspronkelijke bedrag is vermeerderd met invorderingsrente. Nu kan ik me wel voorstellen dat ik rente bij de gemeente moet betalen, maar moet ik ook die invorderingsrente betalen omdat het bevel 6 dagen na betaling pas plaats vindt ?


1671 8 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

ve
door verwijderd - Sep 30, 2009 om 15:51
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Dag olleke23,


Advies: neem zelf even kontakt op met de betrokken gemeentelijke instantie en stel deze vraag daar.


Sukses en met vriendelijke groet, ReadAC.

ve
door verwijderd - Sep 30, 2009 om 16:16
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Het dwangbevel komt 6 dagen na de betaling, dan hoef je de kosten van het dwangbevel en de invorderingsrente niet te betalen. Met uw betaling 6 dagen geleden is dus de kous af. Je zult er ook niets meer van horen.

ve
door verwijderd - Oct 1, 2009 om 01:45
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Klopt toch niet helemaal.
Ik heb van de gemeente een herinnering gekregen waarbij er 6 euro rente in rekening werd gebracht. Deze heb ik betaald bij de eerste termijn. Nadien heb ik geen aanmaning meer gehad. De invorderingsrente waar ik het over heb, zijn pas voor het eerst naar voren gebracht op het dwangbevel wat ik (inmiddels) gisteren heb gekregen.



ve
door verwijderd - Oct 1, 2009 om 20:24
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Uw reactie lezende, heb ik het sterke vermoeden dat er helemaal geen sprake is van invorderingsrente.


 


U geeft zelf aan dat er bij de aanmaning een bedrag van € 6 in rekening werd gebracht. Dat zijn de wettelijke kosten van een aanmaning –dus nadrukkelijk geen invorderingsrente- als het gaat om een betalingsachterstand van niet meer dan € 454. Invorderingsrente komt daar dan nog bovenop. Als er invorderingsrente zou zijn berekend, dan zou er dus meer dan € 6 extra in rekening zijn gebracht. Dat is kennelijk niet het geval en het woord invorderingsrente zal naar mijn stellige overtuiging dan ook niet op de aanmaning voorkomen. Wel de term aanmaningskosten of een daar op gelijkende omschrijving.


 


Voor een dwangbevel zijn ook kosten verschuldigd. De hoogte van dat bedrag is afhankelijk van de betalingsachterstand. Voor de eerste € 45 zijn de kosten van het dwangbevel € 36 en voor elke volle € 45 meer komt daar € 3 bij. Dus vanaf € 90 euro zijn de kosten € 39, vanaf € 135 zijn die € 42 en zo voorts. Die kosten worden als kosten betekening dwangbevel of onder een soortgelijke benaming op het dwangbevel vermeld. Gezien de spraakverwarring bij de aanmaning lijkt het me sterk dat ook op het dwangbevel geen bedrag aan invorderingsrente in rekening wordt gebracht.


 


Het enige probleem dat nu nog rest, is de verschuldigdheid van de kosten van het dwangbevel. Als het geld op de rekening van de gemeente is bijgeschreven voordat het dwangbevel werd betekend, hoeft u die niet te betalen. Zie mijn eerdere reactie.

ve
door verwijderd - Oct 1, 2009 om 20:28
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

lijkt het me sterk dat ook op het dwangbevel geen bedrag aan invorderingsrente in rekening wordt gebracht


 


moet natuurlijk zijn:


 


lijkt het me onwaarschijnlijk dat ook op het dwangbevel een bedrag aan invorderingsrente in rekening wordt gebracht

ve
door verwijderd - Oct 1, 2009 om 22:11
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Je hebt gelijk. Er is inderdaad een spraakverwarring, want het betreft kosten voor het opmaken van het dwangbevel. Ik ga morgen even telefoneren, want vandaag is dat er niet van gekomen door mijn werk.


ve
door verwijderd - Oct 2, 2009 om 14:40
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Heb telefonisch contact gehad. Moet even de betaling kopieren en doorsturen zodat ze mijn betaling kunnen zien. Verder is de kous er dan mee af. Bedankt voor de reacties.


ve
door verwijderd - Oct 2, 2009 om 14:41
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

U zegt dat u vorige week donderdag hebt betaald, u was "wat laat". Dan kan, iedereen vergeet toch wel eens wat. Maar dat dwangbevel is niet de eerste reminder die de gemente stuurde. Er is namelijk een aanmaning aan vooraf gegaan. De uiterste betaaltermijn zal daarom ook "wat langer geleden" zijn.


De gemeente heeft het recht om invorderingsrente te verlangen over de periode tussen de laatste dag van de betalingstermijn tot en met de dag dat uw betaling op hun rekening is bijgeschreven. De kosten van het dwangbevel zult u niet hoeven te betalen. De invorderingsrente en de kosten van de aanmaning bent u wel gewoon verschuldigd. Als u er meer uit wet te slepen, dan is dat puur coulance van de gemeente.


Vriendelijke groet, Priewjet2

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Mu
Mureuswausss - Jun 13, 2024 om 01:46
Computers & telefonie

Samsung komt zijn verplichtingen niet na betreft reparatie in garantieperiode

Goedenavond Kassa,

Eind september 2022 heb ik een nieuwe Samsung Galaxy S22 aangeschaft volledig nieuw in gesealde verpakking met de volledige gebruikelijke fabrieksgarantie van 2 jaar.

Nu is er tijdens deze periode een mankement opgetreden met de telefoon. 
De touchscreen in de 2 bovenste rijen functioneert/reageert niet meer.

Vanzelfsprekend heb ik een repa ... Lees meer

si
simon1969 - Jun 17, 2024 om 16:00
Winkels & webshops
Bij een onlinewinkel naalden besteld en betaald maar bedrijf leverd niet

Bij een onlinewinkel naalden besteld en betaald maar bedrijf leverd niet

Ik heb op 19 mei 2024 100 stuks injectienaalden besteld en betaald bij Safe Products.nl. Krijg netjes na betaling een mailtje van de betaalde order en dat deze binnen 2- 5 werkdagen geleverd zou gaan worden. Tot op heden is er niets geleverd en ik had ze juist snel nodig voor mijn medicijnen iname. Mijn apotheek kan deze maat naalden niet leveren en ben dus aangewezen op een online winkel. Ik heb ... Lees meer

Be
Ben van de Klok - Jun 18, 2024 om 12:13
Vakantie & reizen

Behandelen jullie nog klachten mbt Ryan air?

onterechte fee gevraagd bij incheck balie eindhoven, door fout in systeem van Ryan air.
Om in te checken moet je land van uitgifte van je paspoort opgeven .
Onze paspoorten zijn uitgegeven in Curacao, maar het systeem van Ryan air geeft die optie niet.
Dus konden we niet online inchecken

Nadat we onze bagage hadden afgegeven bij de drop off balie, zijn we naar andere bali ... Lees meer