
Pensioenvoldoen
Wat lees ik nu, Door een fout in de pensioenwetgeving mochten pensioenfondsen niet indexeren in de periode van 2008 tot en met 2021!
Op pensioenvoldoen.nl kan je inschrijven om je verlies weer in te halen, of zit daar toch weer een addertje onder het gras en waarom komen pensioenvondsen daar niet zelf mee? Foutje in de wetgeving, maar het gaat hier nu toch om flinke bedragen wat de staat weer in hun broekzak steekt en niemand kraait erover, tot nu toe dan!
Ik kom zelfs nu nog tekort, mijn maandbedrag is nog steeds onjuist.
Moeten we wachten totdat de staat deze fout zelf hersteld, of moet daarvoor geknokt worden bij de rechter waar pensioenvoldoen ook mee bezig is.
Topantwoord

U kunt in deze link onderaan een reactie plaatsen.
https://www.accountancyvanmorgen.nl/2021/11/03/pensioendeelnemers-spannen-zaak-aan-over-jarenlang-gemiste-indexatie/

Het vaderlandse contingent boomers heeft weer eens een methode bedacht om toch nog meer geld uit de pensioenpotten te halen en tonen aan waarom we zo nodig naar individuele aanspraken moeten in plaats van collectieve aanspraken. Als dit lukt is dat geld dat simpelweg niet meer beschikbaar zal zijn voor de pensioenen van de volgende generaties en daar dus extra in mindering zal moeten worden gebracht.

lees je in Henk en reken eens uit hoeveel pensioen een persoon kan ontvangen!!!!
1500 miljard gedeeld door 10 Miljoen personen!!!!

Lees je in, 1/3 deel was uitgesteld loon.
Pensioen is een vorm van uitgesteld loon. De premie waarmee je spaart voor je pensioen, wordt elke maand van je brutoloon ingehouden. Over deze premie betaal je nog geen belasting. Pas als je met pensioen gaat, wordt er belasting ingehouden op je pensioenuitkering.

Maar Recht = recht, wat de staat dus deed en doet gewoon krom. Dat heeft niks met boomers te maken, die hebben gewerkt en gewoon geld ingelegd wat niet geindexeerd werd. Die komen dus tekort!

Die volgende generatie legt het zelfde uitgestelde loondeel in als de vorige generatie.

Boomers vinden altijd dat ze tekort komen, je hoeft alleen maar hier de topics een beetje te volgen. Niks nieuws onder de zon.
De volgende generatie mag betalen voor de boomers (want die hebben veel te weinig ingelegd voor de te verwachten looptijd van hun pensioen) en moeten ook nog eens veel meer inleggen voor hun eigen pensioen ondat de boomers de pensioenpotten leeg graaien. Terecht dat er een nieuwe pensioenwet is ingevoerd.
Gelukkig dan maar dat het niet indexeren in het afgelopen decennium ook z'n invloed heeft op de boomerhaters.
Let wel, onder die boomers waar u zo'n bloedhekel aan heeft vallen zeer waarschijnlijk ook uw ouders of grootouders. :-((

En wéér snapt men niet dat alle deelnemers recht hebben op hun aandeel uit de pot, maar omdat het één pot is kun je niet simpel aangeven hoe groot recht is. Ook de mensen die nog niet met pensioen zijn hebben net zoveel rechten maar krijgen hun aandeel pas later.
Vooral het denken in termen van één pot wil er blijkbaar niet in, alsof pensioenfondsen het geld maar van de geldboom moeten plukken. En daarom gaan we naar een systeem waar we wel van iedereen bijhouden hoeveel er namens hem of haar in de pot gaat en dus wel eenvoudig kunnen berekenen waar je dus recht op hebt.

@Mein33
+10

@Mein33
+11
@Mabelle, en u komt niets tekort? en omdat u niets tekort komt moeten alle boomers dat ook maar zo ervaren. Vreemde denkwijze!
Ik kom ook zeker niets tekort qua leven betreft, maar ik vind wel dat de staat gekort heeft zoals pensioenvoldoen bedoeld.
@1Paul
1500 miljard voor 10 miljoen deelnemers. Dat is 150.000 per deelnemer.
Klinkt als enorm veel.
Als je bedenkt dat er gemiddeld zo'n 18 jaar per deelnemer aan pensioen betaald moet worden, dan is het slechts 8333 euro per deelnemer per jaar wat er in de pot zit. Net geen 700 euro per maand.
Ofwel: helemaal niet veel.
Onder andere doordat er in de jaren 80 en 90 aantoonbaar veel te weinig is ingelegd ten opzichte van de verwachte levensduur en voorgerekende pensionbedragen. Omdat men van te hoge rendementen uitging. Dat is de oorzaak geweest van het jarenlang niet kunnen indexeren nadat de overheid strenger is geworden op het doen van onrealistische beloften met gouden bergen.

Ik had niet eens de moeite genomen het na te rekenen maar rekenen met miljarden blijkt dus ook een brug te ver.
Zelf ben ik nog steeds benieuwd hoe met kan verantwoorden dat men gewetenloos extra geld uit de pot wil ten koste van andere generaties. Of denk men oprecht dat er ergens een geldboom staat waar dat van kan worden geplukt.
'Het vaderlandse contingent boomers [...]'
Dat zegt al genoeg. De zaken versimpelen, generaliseren en mensen van een bepaalde generatie cynisch wegzetten als een 'soort'.
En die mensen willen en denken blijkbaar hetzelfde...
Dat is elke vorm van gesprek of discussie doodslaan.

@JB
Doodslaan met dertien reacties? Kan niet echt kloppen.
En verder niets inhoudelijk over waarom één bepaalde generatie de pot niet leeg mag halen ten koste van de aanspraken van volgende generaties?
Simplificeren, oordelen, over één kam scheren, cynisme je moet het wel kunnen en vooral willen zien.

@JB
Is helaas ook géén inhoudelijk reactie.

@henk, je gaat wel aan het feit voorbij dat de 'boomers' al deze tijd geld hebben ingelegd, meerendeels via hun werkgeven. Deze 'boomers' voorgespiegeld hebben gekregen dat zij voldoende pensioen opbouwen voor latere leeftijd en nu geconfronteerd worden met nieuwe spelregels waar zij niet meer de tijd voor hebben om dit aan te passen. Als je zaken aanpast en er een generatie hiervan de dupe wordt moet je ervoor zorgen dat dit niet gebeurt.
Ik vind het enigzins simplistisch om er zo over te denken, zoals je dat nu schetst. Maakt het nog zuurder als je berichtgeving leest dan in de jaren '80 en '90 de pensioenpotten zijn leeggeroofd, misschien moet je dat ook even meenemen in je relaas.

@PINO
Ik verzet mij tegen het idee dat één generatie gepensioneerden onevenredig veel geld uit de gemeenschappelijke pot kan halen zodanig dat het onevenredig inhakt op de rechten van volgende generaties. Wat is daar simplistisch aan? Dat zou iedereen als principe moeten ondersteunen.

@Henk dan gaat er iets niet goed in regelgeving, ik snap niet dat jij goedkeurt dat er straks een generatie die altijd keurig pensioen heeft afgedragen in financiële problemen komt doordat de spelregels veranderd worden. Ik snap dat zij aanspraak doen op iets wat hun jarenlang is voorgespiegeld.

Waar het mij om gaat is dat er een reden is waarom deze generatie 'boomers' zoals je ze noemt de gemeenschappelijke pot 'leeg trekt'. Dat is namelijk het feit dat er ook onevenredig iets gevraagd wordt aan deze generatie. Zij zijn namelijk de generatie die er het meest 'last' van hebben. Als je 20 bent, kan je nog in de jaren die volgen voorbereidingen doen om je pensioen aan te passen. Zij zijn niet meer in de gelegeheid omdat te doen. Ten tweede is dit de generatie die ervoor gezorgd heeft dat we nu in de rijke economische omstandigheden kunnen leven zoals we dat nu doen, iets meer rekening houden met deze generatie zou een respectvol uiting van dankbaarheid zijn.

Volgende generaties hebben nog zo goed keurig hun pensioen afgedragen, maar in tegenstelling tot "deze generatie" hebben ze een midden loonregeling ipv een eindloonregeling, kunnen ze geen huis kopen voor Fl 30.000 en voor € 300.000 verkopen, hebben zij geen aardgasbaten die er door die generatie vakkundig doorheen gejast zijn in plaats van gespaard en zo kan ik nog wel even doorgaan, het is niet voor niets dat die generatie bekend staan als de rijkste Nederlanders ooit omdat de volgende generaties nu al armer zijn. Alles collectief natuurlijk maar we hadden het met "deze generatie" ook over het collectief. En nergens stel ik dat mensen aan de bedelstaf gebracht moeten worden maar het pathos waarmee aangetoond moet worden dat die generatie eraan tekortkomt vind ik over de top.
Dus nogmaals, ik gun iedereen het zijne maar op dit moment is er één pot met aanspraken van verschillende generaties en het enige waar ik voor pleit is dat die pot eerlijk wordt verdeeld en niet één generatie daar een onevenredig deel uit kan halen. En nog steeds lijkt mij dat een principe dat iedereen zou moeten kunnen onderschrijven en dan kun je over de uitvoering nog zat van mening verschillen.
Met de nieuwe belastingwet wordt juist de groep na de boomers nog verder uigekleed. Sinds mijn 23e betaal ik voor 'de pot', waar ook nog mensen met een eindloonregeling uit eten. Ik heb altijd meer betaald voor de ouderen dan dat ik werkelijk voor mijzelf opbouwde. Nu ik zelf op het kantelpunt zit worden de spelregels aangepast en moet ik nu juist meer inleveren omdat ik ouder aan het worden ben. De vraag is wat ik uberhaupt nog ga ontvangen voor alles wat ik tegen die tijd in 44 jaar heb betaald.
Topantwoord

Ik heb me vanmorgen ingeschreven op pensioenvoldoen.nl, anders gaat het net zo als met de teveel betaalde belasting op spaargeld. Diegenen die destijds gereageerd c.q. bezwaar gemaakt hebben, krijgen genoegdoening en voor de niet reageerders is het afwachten.
Natuurlijk komen de pensioenfondsen daar niet zelf mee, een bank belt toch ook nooit dat ze een rekening hebben waar de rente een stuk hoger is dan men nu ontvangt.

Dat bedoel ik....! Een bank heeft ook nooit van indexeren gehoord. (gevalletje doorlopende leningen) waar ze jaren van hebben geprofiteerd. Net zoals de fondsen, maar dan anders.
Ik heb mij vanmorgen ook ingeschreven, denk wel dat de staat moet aanschuiven. Kan ik weer nieuwe gympen kopen, maar dan in Portugal.
De aangehaalde link stamt uit 2021 en is baseert zich op de rechten van de mens, overigens staat er niet dat de vijf deelnemers gelijk hebben gekregen. Pensioenvoldoen.nl zoekt mensen die mee willen doen op basis van no cure no pay er moet eigenlijk wel een addertje onder het gras zitten want voor een gezamelijke rechtszaak moet er toch geld in de kas zitten en gezien dat het een proces van lange adem wordt omdat andere rechtszaken mislukt zijn zal er uiteindelijk toch een financiele bijdrage gevraagd gaan worden. In de voorwaarden staat te lezen dat een aangegaan deelnemerschap zolang de procedure loopt ook niet meer ontbonden kan worden m.a.w. u kunt er niet meer van af.
De geldschieter voor dit proces is Legis Capital B.V.
'Een Nederlandse investeringsmaatschappij die zich volledig richt op het risicodragend financieren van complexe juridische procedures op basis van no-cure-no-pay.'
Kan zo zijn maar als de investering geld gaat kosten is het snel einde oefening. Het uiteindelijke doel is om 4.5% provisie van de deelnemers op te strijken en dat geeft al te denken omdat uiteindelijk de deelnemers het gelag betalen. Daarbij is de uitkomst onvoorspelbaar omdat eerder gedane pogingen op niets uitliepen en vraag ik me terecht af of deze stichting met voldoende deelnemers wel kans van slagen heeft.

Zolang de procedure loopt is het no cure no pay, belangrijk voor Legis Capital is natuurlijk hoeveel mensen er deelnemen aan dit proces. En dat zijn er héél veel.
Bovendien zullen er top advocaten op gezet worden natuurlijk, wel duur ..maar die vreten zich er wel doorheen. De geldschieter begrijpt dat ook maar al te goed, anders gaat het proces op 7 juni niet in gang, en dat doet het.
4.5 % kost het de deelnemer als er uitgekeerd wordt, begin maar te rekenen wat er binnen komt als het slaagt.

@ATLAS1302
Heb je ook uitgerekend wat het kost als je zelf een dergelijk procedure begint en wint of verliest ?
Topantwoord
U heeft het niet helemaal goed gelezen. Er wordt inderdaad gesteld dat de Staat een fout heeft gemaakt in de pensioen wetgeving. Door deze kennelijke fout mochten de pensioen fondsen niet indexeren (ook als zij dat wel wilden!).
De Staat is door deze fout geen cent rjker geworden het geld dat gebruikt had kunnen worden voor het indexeren is in kas gebleven bij de fondsen.
Sterker de Staat is door niet te laten indexeren juist geld misgelopen want een hoger pensioen betekent ook meer belasting betalen.
De Staat gaat deze fout niet herstellen omdat zij meent dat er geen fout is gemaakt. De rechter zal dus hier wat van gaan moeten vinden en, omdat er sprake lijkt te zijn van het niet goed toepassen van een Europese pensioen richtlijn, waarschijnlijk ook het Europees Hof. Kan dus nog even gaan duren voordat er klaarheid is in deze zaak.

De Staat is door deze fout geen cent rjker geworden het geld dat gebruikt had kunnen worden voor het indexeren is in kas gebleven bij de fondsen.
Het gaat er niet om dat de staat geen cent rijker is geworden, maar gedupeerden armer! De pensioenen is bedoeld toch voor de mensen die na hard en vele jaren hebben gewerkt, en waarvan veel geld is ingehouden voor een later goed pensioen. Ja toch? Zoveel mogelijk toch, wat is daar mis mee?
Nou, en daar ontbreekt het aan...niks is geïndexeerd. Goed bezig!

Precies, en jouw geld zit met het geld van andere deelnemers in één grote pot en dat moet eerlijk worden verdeeld. Het kan dus niet zo zijn dat één generatie onevenredig veel uit de pot haalt, want daar hebben zij dan recht op, en de volgende generaties met het tekort laat zitten, want hun rechten deden er even (nog) niet toe.
@Atlas1302, u zegt zelf in uw topic "flinke bedragen wat de Staat in zijn broekzak steekt". Dat klopt dus niet de Staat beheert niet de pensioenfondsen en houdt dus niets in haar zak.
Pas als er uitgekeerd wordt ontvangt de "Staat" haar deel door de inkomstenbelasting.
Indexatie is dus goed voor de Staat. Hoe meer indexatie des te meer belastinginkomensten.
Feitelijk heeft de Staat in haar eigen vingers gesneden door de veronderstelde niet goede toepassing van de Europese regels.
De staat is er inderdaad niet rijker van geworden want de pensoenfondsen waren als ze bleven indexeren bij bosjes omgevallen. Indexeren houdt in tegen een gelijke inleg meer geld uitkeren dan er binnenkomt. De inleg komt van de werknemers die vervolgens aan de gepensioneerden uitbetaald wordt. Die gepensioneerden betalen geen pensioenpremie meer zouden door een stijging van de inlegpremie benadeeld worden. Ook de in die tijd economische crisis waarbij de beleggingsfondsen diep in het rood belanden maakte dat de pot met geld leeg dreigde te raken en daar heeft de toenmalige regering actie op ondernomen. De pensioenfondsen overigens geen overheids bedrijven dienden een dekkingsgraad te hanteren om in ieder geval de pensioenuitkeringen in stand te houden en dat maakt dat de toenmalige pensioenuitkeringen in stand bleven maar niet met het prijspijl mee konden groeien. Niet alleen gepensionerden waren in die crisistijd de dupe maar iedereen die van een uitkering of van een minimum inkomen rond moest komen voelde de pijn en die groep is veel groter dan het aantal AOW gerechtigden die naast de uitkering ook nog een pensioenuitkering genoten. Onze democtratisch gekozen regering heeft die toenmalige wet wel op haalbaarheid getoetst is door de tweede en eerste kamer getoetst en bekrachtigd als zijnde wetgeving. Edoch die wet hield ook in dat pensioenfonden die boven de dekkingsgraad uitkwamen wel mochten indexeren en nu er weer voldoende geld in de pot zit gebeurd dat ook weer. Wat pensioenvoldoen.nl met voldoende deelnemers die wet door een gerechtshof nogmaals te laten toetsen maar die is gedoemd te mislukken omdat al eerder onsuccesvol individuele rechtszaken zijn gevoerd.
De regering is niet democratisch gekozen, de leden van de volksvertegenwoordiging zijn democratisch gekozen.
Bewindslieden zijn niet gekozen, maar naar voren geschoven door hun politieke partij of soms hebben ze helemaal geen binding met een politieke partij, maar worden in de formatie aangezocht.
Toch wel omdat de kiezer niet enkel op de partij naar keuze stemt maar ook op de persoon die de voorkeur verdient. Heeft u ooit wel eens de zendtijd voor politieke partijen gevolgd? in die uitzendingen worden de lijsttrekkers naar voren geschoven en doen daar hun verhaal om zoveel als mogelijk stemmen voor de partij te winnen. De VVD komt de laatste jaren als winnaar uit de bus met als eerste op de stemlijst de huidige premier maar er staan veel meer VVDers op die lijst en als bijvoorbeeld nummer twee op die lijst de meeste stemmen krijgt dan kan de in dit geval huidige premier zijn biezen pakken omdat de meeste stemmen gelden. Schoppen tegen regeringen is van alle tijden maar we vergeten wel dat zeker in tijden van crisis heel veel zaken wel goed gegaan zijn, we met zijn allen ook offers hebben gedaan om in een zekere welvaart en vrijheid te kunnen leven. Er gaan dus best wel veel zaken goed maar met fouten die door voormalige regeringen gemaakt zijn worden op het bordje van de huidige regering gegooit.
Bestuurslid Henk Krol, waar ken ik die naam ook al weer van en bij welke mislukte projecten was hij ook al weer allemaal betrokken ?
U kunt in deze link onderaan een reactie plaatsen.
https://www.accountancyvanmorgen.nl/2021/11/03/pensioendeelnemers-spannen-zaak-aan-over-jarenlang-gemiste-indexatie/ territorial io
Oki
Nieuw op Vraag & Beantwoord
Oorzaken hoog waterverbruik? (geen lekkage)
Ik woon sinds 2 jaar in een appartement op 2 hoog met mijn partner en ons waterverbruik is rond de 15 m3 per maand. De watermeter is niet voor mij vrij toegankelijk, aangezien die achter slot en grendel zit en ik een wijkbeheerder moet bellen om deze te openen waardoor ik mijn waterverbruik niet goed kan bijhouden/controleren.
Bij de waterafrekening na het doorgeven van de meterstanden een j
...
Lees meer
Mag een plastic heffing (hef.sup) op een volledig kartonnen verpakking van 100 ml Ben&Jerry's ijs?
Kocht het bij AH. Nadat de vraag digitaal niet was beantwoord, heb ik gebeld. Na 20 minuten wachten zei de medewerker dat dat was toegestaan. Lees meer
Wie sup krijgt suptoeslag
Sinds 1 juli 2023 moet er een plastic-toeslag betaald worden voor producten die wegwerpplastic bevatten, ook wel SUP-artikelen genoemd. Ook in de supermarkt. Supermarkten bepalen zelf de hoogte van deze toeslag. Niet alle producten met plastic bevatten deze toeslag.
Wie krijgt deze toeslag en is er toezicht dat deze inkomensten uitgegeven worden aan de juiste (duurzame) doeleinden?
...
Lees meer
Populair in Geldzaken & Recht
Wie is aansprakelijk voor doodbijten hond
Vorige week is het hondje van mijn zus in een paar minuten doodgebeten door een pitbull Die pitbull was ontsnapt uit de tuin van een buurman wiens dochtertje de poort open had laten staan. Mijn zus heeft de buurman aansprakelijk gesteld en 400 euro verlangd om een nieuwe hond te kunnen kopen (haar hondje was nog maar net een jaar oud). Nu wil het geval dat de buurman niet de eigenaar is van de ... Lees meer
Mag mijn huurbaas de woning incl mijn inboedel fotograferen bij het verkopen van de woning?
Mijn huurbaas heeft kenbbaar gemaakt de woning waar ik met mijn vriendin 3 jaar woon, te willen verkopen.
Nu wil ze ook foto's komen maken voor op internet, terwijl er al oude foto's zijn van toen hun hier nog woonde.
Deze woning heeft toen namelijk al eens te koop gestaan.
Ik vroeg mij af of dit zomaar mag en wat mijn rechten zijn. Zelf heb ik dit liever niet ivm privacy.
...
Lees meer
Gesjoemeld met mijn uren
Hallo allemaal,
Ook ik heb een vraag die ik graag wil stellen.
Afgelopen 2 en half jaar ben ik dienst geweest bij een groot bedrijf in de detailhandel. Nu ben ik de afhelopen maand helaas in de ziektewet beland en heb ik besloten om afscheid te nemen en ergens anders te gaan werken. Nu heb ik mijn laatste loonstrook ontvangen waar op staat dat ik in mijn ziektewet verlof uren heb staan e
...
Lees meer