fikfeeks
door fikfeeks Jan 5, 2008 om 10:56
Geldzaken & recht

Rijbewijs

Wij wonen sinds een aantal jaren in België maar hebben nog gewoon de Nederlandse identiteit. Mijn zoon is sinds april in Nederlandse militaire dienst en mag op kosten van defensie zijn rijbewijs in de burger gaan halen.Hij is gelegerd in Oirschot en verblijft daar van maandag tot en met vrijdag.


Hij is nu een tijdje aan het lessen en wilde graag zijn theorie-examen halen. Na een hoop ellende over brieven van de commandant, die moesten aantonen dat hij in dienst is van defensie en gelegerd is in Oirschot, mocht hij dan toch op 20-12-2007 op examen.Het probleem met de brieven was dat ze in Eindhoven niet wisten hoe die er uit moesten zien, maar in Heerlen wisten ze dat wel, want daar kwam dat vaker voor.


Door alle ellende ( zelfs op de dag zelf) is hij helaas gezakt.Er werd toen toegezegd dat hij nu een examennummer had en dat het verder geen problemen meer zou geven.De rijschool wilde op 3-1-2008 een nieuwe afspraak maken maar kreeg dat niet voor elkaar. Ze hebben toen naar het CBR gebeld om mijn zoon zijn examennummer op te vragen en kregen daar te horen datmijn zoon niet meer op examen kon en dat het vorige examen een foutje was geweest.Er werd met een hoop wetten geschermd ( ik weet niet welke) en daarmee was de kous af.


Weet iemand wetten die uitwijzen dat deze man gelijk heeft of weet iemand wetten waarmee ik deze man om zijn oren kan slaan? Ik weet zelf wel dat een nederlander geen vaste woon of verblijfplaats dient te hebben maar weet niet waar ik zulke dingen terug kan vinden.

5188 5 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

hutch
door hutch - Jan 5, 2008 om 12:33
4515 Antwoorden / 29 Vragen
0

Dag Fikfeeks,


artikel 65 'Wet Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens' schrijft het volgende voor:


"Degene die naar redelijke verwachting gedurende een half jaar ten minste twee derden van de tijd in Nederland verblijf zal houden, is verplicht zich binnen vijf dagen na de aanvang van zijn verblijf in persoon te melden bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente waar hij zijn woonadres heeft om daarbij schriftelijk aangifte van verblijf en adres te doen. Indien hij geen woonadres heeft, is hij verplicht een briefadres te kiezen en dient hij zich binnen de gestelde termijn te melden bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente waar hij zijn briefadres heeft om de bedoelde aangifte te doen."


Indien uw zoon dus doordeweeks woonachtig is in Oirschot en alleen het weekend naar België gaat, is hij dus, gezien bovengenoemde wet, verplicht om zich in te laten schrijven in de GBA van de gemeente Oirschot.


Zie: www.recht4all.nl : aan de linkerzijde via 'wetgeving' en 'Nederland' zoekt u onder de 'W' de 'Wet Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens' op.


U zult het volgende wel bedoelen, naar ik aanneem: "Ik weet zelf wel dat een nederlander een (dus niet 'geen') vaste woon of verblijfplaats dient te hebben...."


Het geheel was dus te voorkomen, indien uw zoon ingeschreven zou zijn in de GBA van de gemeente Oirschot, zoals het formeel ook zou moeten (uitgaande van het feit dat hij in België staat ingeschreven).


Gr. Hutch

poltol
door poltol - Jan 5, 2008 om 14:39
3885 Antwoorden / 22 Vragen
0

Hallo,


Leest u even deze site. Met name opmerking 8 is voor u belangrijk.


http://rijbewijs.cbr.nl/pdf/ExamenvoorwaardenCBR.pdf


Het ministerie van defensie moet precies weten hoe dit moet. In het verleden werd je ingeschreven op een [min of meer] fictieve plaats in Nederland. Daarmee was je dan woonachtig in Nederland ook al werd je uitgezonden of [vaak] overgeplaatst.


Succes, poltol

heremietkreeft
door heremietkreeft - Jan 5, 2008 om 16:10
16860 Antwoorden / 202 Vragen
0

De oplossing is heel simpel: uw zoon kan/moet gewoon zijn rijexamen in België doen. Is nog gemakkelijker ook. Hij woont er immers. (Iemand zonder vaste woon of verblijfplaats kan in ieder geval (goede verwijzing van poltol) geen rijexamen doen in Nederland. De andere optie is die van Hutch@ maar dan moet uw zoon ook echt voldoende dagen werkelijk op de kazerne wonen. (Maar herhaald, waarom moeilijk gedaan en niet gewoon examen in de belgische woonplaats? Het rijbewijs is dan overigens ook geldig want als je in België woont met een Nl rijbewijs moet je dat binnen een half jaar laten omzetten naar een B. (en dat is daar nog gratis ook  of in ieder geval als er iets is gewijzigd de laatste jaren aanmerkelijk goedkoper , het rijbewijs trouwens ook.

fikfeeks
door fikfeeks - Jan 5, 2008 om 18:54
16 Antwoorden / 6 Vragen
0

beste mensen, bedankt voor jullie reacties. Ik wist niet dat het mogelijk was om tegelijkertijd in 2 landen ingeschreven te staan.Volgens mij moet mijn zoon zich dan eerst uitschrijven in België en kan zich dan pas inschrijven in Nederland, of heb ik dit fout?Als dit echt zo gemakkelijk gaat moet hij zich maar in laten schrijven in Oirschot dan zijn we overal vanaf.


Het behalen van het rijbewijs in België is geen optie omdat hij dan eerst 18 lessen op zaterdag moet nemen om een proefrijbewijs te krijgen. Hij mag dan, ten hoogste, 9 maanden met een L op een auto rondrijden op bepaalde uren. In het weekend zijn deze uren beperkt.


Als je in Nederland een rijbewijs via het RDW aanvraagt krijg je een Europees rijbewijs wat je niet om hoeft te ruilen voor een Belgisch.( eigen ervaring)

heremietkreeft
door heremietkreeft - Jan 6, 2008 om 10:57
16860 Antwoorden / 202 Vragen
0

Let op: uw zoon kan niet in twee landen ingeschreven staan!! De optie is dus of inschrijven in Nederland maar dan moet die daar ook verblijven voor een groot gedeelte van de tijd zoals hutch@ al aangaf, of het rijbewijs in België behalen. Ik sluit niet uit dat zelfs als hij zich tijdelijk in Nederland inschrijft, het rijbewijs behaalt en dan weer emigreert naar B hij ook dan wordt geconftronteerd met het rijden met een L op de auto. Let ook op dat hij als hij in Nederland is ingeschreven niet in een auto met Belgisch kenteken mag rijden (in Nederland en België) In Nederland met name ivw BPM.


 

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Ni
Niet-op-vakantie - May 2, 2024 om 11:05
Vakantie & reizen

Mag corendon dit zomaar doen?

Goedemiddag,

Op 30 april boekten wij een last minute bij Corendon. We kozen een rondreis Spanje, last minute, met vertrekdatum 11 mei. Op 10 en 11 mei was de prijs van deze reis goedkoper: 446 euro pp maar vlucht vanaf Eindhoven. Geen vreemde prijs voor een last minute met 3* hotel (Logies) over 10 dagen, dachten wij. Met de koffers en alle andere extra kosten erbij kwamen we op een bed ... Lees meer

p.
p.j.de leur - Apr 29, 2024 om 16:31
Voeding & gezondheid

Krimpflatie

Hr.- mevr. Hoogvliet Wij doen altijd onze boodschappen Bij Hoogvliet in Houten wat mij al een tijd opviel dat de eieren kleiner werden krimpflatie, ik koop altijd de L  qua grootte zitten ze tussen de M en de S geen verschil ik heb ze thuis nagewogen als ik in de winkel ga kijken in de dozen L zie ik qua grootte ook geen verschil. [edit-red.]   Eieren zijn verkrijgbaar in vier gewichtsklassen ... Lees meer

Va
VanJetje - May 2, 2024 om 20:48
Auto & vervoer

NS e-ticket niet te wijzigen/annuleren

In de vragenlijst zie ik dat al sinds 2011 gevraagd wordt om een e-ticket te kunnen restitueren/van datum veranderen. NS zegt dat dit niet kan, omdat er kennelijk mensen zijn die een ticket meerdere keren uitprinten en dus profiteren van 1x betalen. 
Betekent dus weer dat uitgegaan wordt van wantrouwen jegens de klant. (net als de toeslagenaffaire, controle zelfscankassa's, etc) Ik weet zeke ... Lees meer