Waarom gaan erwten en bonen in een pot schuimen als je ze afspoelt?
Waarom gaan erwten en bonen in een pot schuimen als je ze afspoelt?
Mijn kruidenier beweert dat zelf gekookte bonen dat ook zouden doen en dat er niets is toegevoegd aan de (Hak)potten.Er staat ook op 'geen conserveringsmiddelen', maar ik vind dat schuimen verdacht.
Wie weet hier meer van?
Een geruststellend antwoord voor u:
Peulvruchten, zoals bonen en erwten, bevatten veel eiwitten. Bij het koken komen deze vrij, waardoor het bekende schuim ontstaat. Dit is geheel natuurlijk en komt ook voor bij verse bonen.
Deze eiwitten kunnen een beetje bitter zijn, vandaar dat vaak wordt geadviseerd om het schuim af te scheppen en/of na het koken goed af te gieten. Dat komt de smaak alleen maar ten goede.
Niets verdacht aan dat schuim dus.
Mvgr - B
Dat is eiwit. In alle peulvruchten zit veel eiwit. Als je spliterwten voor de snert gaat koken, komt er ook altijd eerst een hoop schuim af dat je eraf moet scheppen.
Bedankt voor jullie antwoorden, mariegh en brynnar!
Grappig, ik heb me tijdenlang gestoord aan dat schuim en ben zelfs Hak gaan kopen in plaats van het huismerk, omdat dat minder schuimt!
Wist zeker te maken te hebben met iets omineus, een 'bonenverbeteraar' of iets dergelijks!
:O bonenverbeteraar! Is ook een heel vies gezicht hoor, die schuimlaag.
Brynnar, nu ik na een operatie thuis zit, kan ik iets eerder naar de dagoogst van de Kassasite kijken. Vandaar.
Als ik erwtensoep kook (en dat doe ik al 35 jaar), ontstaat in het begin ook een schuimlaag. Dat schuim schep ik er niet af, maar roer ik geleidelijk door de soep heen, totdat het geheel zachtjes pruttelt.
Ik weet niet wie bedacht heeft dat je die schuimlaag bij het erwtensoep koken eraf moet scheppen, maar mij smaakt het prima zo. Dat schuim oogt misschien niet zo fris, maar doet verder geen kwaad.
Volgens mij komt het schuim door een soda-achtige stof, die wordt toegevoegd om de erwten/bonen eerder gaar te laten worden.
platzak als ik mijn zelf geteelde en gedroogde bonen en erwten kook gaan ze ook schuimen hoor en ik voeg geen sodaachtige stof toe.
Brynmar schrijft dat bij het koken veel eiwitten vrijkomen en in het schuim zitten en dat het er dan afgeschept moet worden. Dat is toch zonde, al die eiwitten gooi je toch niet weg.
Wij koken de snert altijd in een snelkookpan, half hele erwten en half spliterwten. Nadat ze gaar zijn in een klein half uur doen we de staafmixer er even in en zo wordt de soep heerlijk gebonden. Van schuim is niets meer te bekennen en alle ingrediënten zitten er nog. Sommigen vinden die vliesjes van de hele erwten om van te k........, maar daar zie je niets meer van. Is heel gezond.
Dus het schuim komt niet alleen in de poterwten voor. Het is een heel natuurlijk iets waar niemand vies van hoeft te zijn.
Eet smakelijk.
Deze week de proef maar eens op de som genomen. Ben zaterdag de ganse middag erwtensoep gaan maken. En inderdaad, bij het koken van de erwten kwam inderdaad een laag schuim bovenop het water: de eiwitten. Ik heb deze geproefd en de smaak was inderdaad iets bitter. Let wel: dit zijn dan ook niet diezelfde eiwitten die oo in eieren zitten. Natuurlijk is het schuim eetbaar, maar de smaak is niet super: afscheppen dus.
De erwtensoep was uiteindelijk heerlijk: zo'n lekkere dikke drap groene prut met lekker veel knolselderij, winterpeen, prei, beenham, worst, waar je lepel rechtop in blijft staan. Stukske brood erbij. En na twee volle borden heerlijk uitbuiken met de broek op de vreethaak.
Mvgr - B
Nieuw op Vraag & Beantwoord
Audi etron... dure auto... maar.. kwalitatief uitermate teleurstellend
Dure EV gekocht. Audi RS Etron GT, Leuke auto, maar veel problemen. Na problemen met de verwarming (in de winter viel de verwarming uit, helaas geen verwarming, handschoenen aan om zonder bevroren vingers te sturen) nu recent drie keer achter elkaar is de auto volledig stilgevallen. Tijdens het inhalen op de snelweg tijdens de drukke avondspits, viel de auto gewoon volledig uit. Via gevaarlijke ma ... Lees meer
Welke smartfone maakt mooie foto's?
Ik heb mijn Huawei-telefoon in de trein laten liggen en helaas door niemand "gevonden". Moet dus nieuwe telefoon,gebruik hem het meest om foto's te maken,liefst Natuurfoto's en zo kleurgetrouw mogelijk en was tevreden met mijn Huawei.Denk nu aan Samsung,mijn zus kocht de Samsung A53 5G en gebruikt hem ook het meest het meest om "mooie"foto's te maken en nu zijn de kleuren veel te BLAUW!!! Dus als ... Lees meer
Niet geïndexeerde begrafenisverzekering
Onlangs ontdekt: heb een begraf.verzek. van €908 (=2000 gulden) Stopgezet per 1-9-1970. Dus destijds door ouders bijeen gespaard met zuur verdiende centjes. De afgelopen 54! jaar hebben de diverse verzekeringsmaatschappijen hier gigantisch geld mee verdiend. Zie ik daar helemaal niets van terug? Allemaal misschien volgens de regeltjes, maar t blijft bizar! Is daar nog iets aan te doen, want ik v ... Lees meer
Populair in Voeding & Gezondheid
ALDI Duurdere Notenmelange
April dit jaar(2018) kocht ik 2 exact dezelfde nootjes. De kassa sloeg 2 verschillende prijzen aan. Waarom? Andere barcode. En nu is hij nog duurder en proef je flouwe noten bijna zonder zout terwijl de wikkel nog uniek is.
Wie heeft hier nog meer ervaring mee?
Lees meer
Motion Free
Iemand bekend met motion free? Zou o.a. moeten helpen bij rugpijn en gezwollen benen. Iemand beken met dit "Wonder middel?" Lees meer
Mag dit in de oven
schaal van arcopal Lees meer