Inzage financieen na overlijden moeder
Onze moeder is onlangs overleden, ik ben ececuteur van haar nalatenschap en was tijdens leven gevolmachtigde (notarieel vastgelegd) voor geld en medische zaken.
Nu wil mijn zusje inzage in alle financiën van de afgelopen jaren, ben ik verplicht haar inzage te geven? En zo ja in welke mate?
Mijn moeders wens was dat dat alleen ik in haar geldzaken mocht kijken en de relatie tussen hun was moeizaam.

In de eerste plaats, gecondoleerd met het verlies van uw moeder.
Het is niet zo gek dat uw zus inzage wilt hebben en daar is toch niets op tegen?
U kunt een beetje steun wel gebruiken denk ik want er komt veel op u af in deze periode en staat u er niet alleen voor.

Ik ga er van uit dat er een verklaring van erfrecht is opgesteld door een notaris, en ook een verklaring van executele, inzake uw benoeming tot executeur.
Dat hebt u nodig om tzt de bankrekening af te kunnen sluiten. Het is verstandig die bankrekening nog een tijd aan te houden tot dat alle zaken afgewikkeld zijn.
U bent slechts verantwoording verschuldigd over de financiële zaken van uw moeder aan de erfgenamen, dus ook uw zuster, vanaf de sterfdatum van uw moeder.
Dus die “wens” van uw zuster, kunt u volkomen naast u neerleggen.
Zij heeft tzt recht op een overzicht van de saldi van de bankrekeningen per sterfdatum en uiteraard een overzicht van andere nagelaten goederen. Daarnaast maakt u een opstelling van nagekomen inkomsten en betalingen. Uw kosten en ieders erfdeel. Pas bij akkoord door de erfgenamen betaalt u uit op een bankrekening. Niet eerder.
TOP ANTWOOD. DACHT DAT ZUS WEL RECHT OP INZAGE HAD. MAAR IS IID NIET ZO. DANK U.

Tja, bij leven zijn ze nergens en na een overlijden staan ze op de stoep met eisen. Dus niet.
Gebruik maken van je rechten kan natuurlijk wel zorgen voor de nodige conflicten in de familiesfeer. Dat moet je ook meenemen in je overweging.

Maar hier gaan de plichten van de executeur voor. En welke conflicten in de familiesfeer? De Ts heeft al jarenlang geen contact met zus, en dat kan na de afwikkeling van de nalatenschap van hun moeder ook rustig zo blijven.

Gecondoleerd met het verlies van uw moeder. Jammer dat de situatie van uw moeder met uw zus niet optimaal was. Maar ik denk (heb in eenzelfde situatie gezeten): ik ging (ga) wel goed met mijn zus om; ze wat mij betreft alles mocht inzien en ook heeft gedaan. In wezen heeft ze er immers ook wel recht op, het is ook haar moeder. Kort door de bocht: u bent het niet verplicht haar tegemoet te komen maar ik zou de relatie niet op scherp willen scheppen. Er valt immers niets te verbergen.
Alvast dank voor de antwoorden en medeleven. Mijn moeder heeft bij leven iemand financiële hulp geboden, en ze wilde niet dat de jongste dat te weten zou komen. Dus als ik alles open moet gooien komt ze dat dus wel te weten en zal er daardoor frictie ontstaan. Ik zelf heb al jaren geen contact meer met jongere zus.
Maar vanaf overlijden moet ik dus alles verantwoorden dat is geen probleem voor mij.
Ja ik heb een verklaring van erfrecht en ececutele in mijn bezit. En ja ik ben ook notarieel als executeur aangesteld in het testament.

Voel u niet bezwaard nu uw zusje er achter zal komen dat uw moeder in het verleden iemand financieel heeft bijgestaan. Dat uw zus het niet mocht weten gold alleen tijdens het leven van uw moeder. Dat mag niet op uw schouders neer komen.

+1 @shoppie

Een executeur voert de wensen uit van de overledene. Hoe moeilijk kan dat zijn? En als de Ts dat niet wil doen, had hij of zij de executele niet moeten aanvaarden.

Bedankt @tenormin.

Waarom denkt u dat er frictie ontstaat als uw zusje merkt dat uw moedern iemand financiële hulp geboden heeft? Dat was de beslissing van moeder. Daarover hoeft uw zusje u niet aan te kijken.
Even advocaat van de duivel spelend: die 'iemand', was u dat zelf wellicht? Heeft u geld gekregen van uw moedern? Tja, dan kan ik me de frictie voorstellen. Anders niet, dus dan gewoon open kaart spelen. En mochten er toch scheve gezichten ontstaan: u geeft zelf al aan dat u geen contact meer heeft met uw zusje, dus zo'n groot probleem kan het niet zijn. Ik krijg het gevoel dat u hier niet het hele verhaal vertelt.
Dat dacht ik ook net EMCEDE, het zou goed kunnen zijn dat deze mevrouw wel geld gekregen en de zus niet.... Tja.

Ik zou sowieso de wens van uw moeder respecteren. Uw zuster heeft geen rechten en u bent daar ook niet toe verplicht. Sec.
Zoals al eerder vermeld u bent pas verantwoording verschuldigd vanaf het moment van overlijden, voorheen was uw moeder de baas over haar geld. Wel verstandig is het om alles duidelijk op papier met bewijzen bij te houden wat eventueel nog uitgegeven wordt na overlijden om problemen te voorkomen.
Sterkte.
Wat als een notaris de afwikkeling van de nalatenschap zou doen, dan krijgt uw zus ook geen inzage over de afgelopen jaren.

@GENEE BW Art 4:148! Ook een notaris is verplicht daaraan te voldoen als die is aangewezen als executeur.

@kreeft
Wat een onzin. Die notaris heeft die oude jaren helemaal niet. En dat is ook de taak niet van een executeur.
Moeder heeft bij haar volle verstand een volmacht afgegeven. Dus dat gaat zus helemaal niet aan.

Allereerst gecondoleerd.
Ingaande op uw vraag: u bent wettelijk verplicht om inzage te geven aan andere erfgenamen. Zie BW art 4:148.
Boek 4. Erfrecht
Titel 5. Onderscheiden soorten van uiterste wilsbeschikkingen
Afdeling 6. Executeurs
Artikel 148
De executeur moet aan een erfgenaam alle door deze gewenste inlichtingen omtrent de uitoefening van zijn taak geven.Het lijkt mij echter bijzonder zinvol om een notaris te raadplegen in hoeverre er sprake kan zijn van terugwerkendheid. Dit wel in de context dat er kennelijk twijfel is of u wel op een goede wijze met de volmacht van uw moeder heeft gehandeld en ik ken in ieder geval een gerechtelijke uitspraak waar sprake is geweest van het veroordelen van een gevolmachtigde m.b.t. een geldoverboeking vlak voor overlijden van de volmachtgever.
Ik sluit zelfs niet uit dat het zinvol zal zijn om een gespecialiseerde advocaat te raadplegen omdat juist dit soort vragen reden zijn dat er een conflict kan ontstaan. Als u niets te verbergen heeft is het advies eenvoudiger: gewoon inzage geven over bijv. de laatste drie jaren. (Hoewel ik dat niet helemaal zeker weet dienen financiële gegevens 5 jaren max. bewaard te worden)
Wat is de taak van de executeur?
Lijkt me om de nalatenschap af te wikkelen en wat vóór het overlijden gebeurt is, is niet van belang.
De erfgenamen hoeven niet te weten waar de overledene zijn of haar geld allemaal aan uitgaf.

Precies.een executeur moet alle inlichtingen over zijn werkzaamheden geven. En zijn Werkzaamheden behelzen niet de financiële zaken van moeder vóór haar overlijden.
Die volmacht staat helemaal niet ter discussie.
,@heremietkreeft.
Een notaris danwel een advocaat inhuren zou de nalatenschap ineens opslokken. Dat is iets voor grote bedragen en rijke mensen.
Als u even had gelezen heb niet ik maar mijn moeder iets te verbergen, de financiële hulp aan een bekende. Ik heb al jaren geen contact meer met mijn enige en jongere zus. Dus een conflict zou niets uitmaken.
Als u op de site van de rijksoverheid kijkt kunt u lezen dat er geen verplichting is om administratie te bewaren, het wordt echter wel geadviseetd.

Zoals eerder geschreven vanaf de datum overlijden moet u alles verantwoorden. Van de geschiedenis daarvoor heeft zus niets mee van doen.

@TIJGER1, helaas, er is degelijke en zeer duidelijke jurisprudentie over het moeten verantwoorden van hetgeen op basis van volmachten is gedaan voor het overlijden als daarnaar wordt gevraagd door erfgenamen. Vandaar mijn advies: benader een notaris of advocaat om grote ellende te voorkomen. (Dit advies mede op basis van procedures van gelijksoortige zaken waar ik zelf bij betrokken ben geweest als adviseur en waarover de rechter in het voordeel van de vrager besliste.)

#kreeft
ik heb in de afgelopen jaren helaas heel van nalatenschappen moeten regelen. Ook die waarbij vóór het overlijden een volmacht afgegeven was, aan de latere executeur. De erfgenamen hebben geen poot om op te staan om inzage te verkrijgen in de voorgaande financiële situatie.
Ik ga er van uit dat moeder bij haar volle verstand was toen zij die volmacht afgaf. Dat wordt door een notaris gecontroleerd.

Let op: uw zus wil inzage in hetgeen u inzake de financiën van uw moeder heeft uitgevoerd en dat betekent m.i.niet meer en niets minder dan dat zij twijfelt of dat allemaal regelmatig is geweest. In andere woorden, zij zou wel eens van mening kunnen zijn dat aan haar tekort is gedaan door haar moeder maar dan ook met medwerking van u op basis van uw volmacht. Als u niets te verbergen heeft is er ook geen enkel probleem om die inzake te verstrekken. Maar het is aan u welke eventuele ellende u over u zelf wilt afroepen. Ik ben zelf als adviseur betrokken geweest bij een soortgelijke kwestie waarvan de afwikkeling qua gerechtelijke procedures zelfs 10 jaar!!! heeft geduurd. (Proces kosten ten laste van de rechtsbijstandsverzekeraars van beide partijen). Op gegeven moment was er zelfs sprake van het feit dat de benoemde executeurs uit hun bevoegdheid werden ontheven met een truc maar uiteindelijk het vonnis voor de vraagsteller negatief uitviel.
Ik herhaal: als u niets te verbergen heeft, wat is dan hetgeen u belet om die inzage te geven? Ter voorkoming van verdere eventuele ellende?
Ps. Het is uw zaak om te besluiten wat u doet op basis van de verkregen info waaronder het wetsartikel waar ik naar verwijs!
Nieuw op Vraag & Beantwoord

Kalktabletten
Ik krijg op advies van mijn huisarts ook vitamine D voorgeschreven maar deze tabletten worden sinds 1 jan. niet meer vergoed door mijn zorgverzekering CZ. Tot zover geen probleem want dan betaal ik zelf die € 29,46 voor 90 stuks. (Is voor 3 maanden) Tot mijn verbazing kreeg ik (voor het eerst dit jaar) een nota van mijn apotheek van € 40,09. Daarop staat het bedrag voor de tabletten van ... Lees meer

Dell.com haalt kapotte pc niet op
Op 9 november van vorig jaar heb ik een Dell Inspiron computer gekocht bij Dell. Die bleek stuk te zijn. Er is veel gebeld en overlegd, maar niemand kreeg de Dell aan de praat. Het was een "maandagmorgen-produkt" en ik kreeg een gloednieuwe.
Die nieuwe doet het prima, maar de toezegging om de defecte Inspiron op te halen, is nog steeds niet nagekomen (sinds vorig jaar). Mijn dossier is gesl
...
Lees meer
Via indeed is er geld afgescheven op mijn CC ik wil dit bedrag graat terug zien
Via indeed heb ik destijds voor mijn bedrijf waar ik werkte een vacature geplaatst, nu is er in feb (515 euro van mijn cc gehaald) terwijl indeed ook zag dat deze vacatures al heel lang niet meer open staan en zelf het bedrijf permantent gesloten is. hoe kan ik dit geld terug krijgen ? Lees meer
Populair in Geldzaken & Recht
Wie is aansprakelijk voor doodbijten hond
Vorige week is het hondje van mijn zus in een paar minuten doodgebeten door een pitbull Die pitbull was ontsnapt uit de tuin van een buurman wiens dochtertje de poort open had laten staan. Mijn zus heeft de buurman aansprakelijk gesteld en 400 euro verlangd om een nieuwe hond te kunnen kopen (haar hondje was nog maar net een jaar oud). Nu wil het geval dat de buurman niet de eigenaar is van de ... Lees meer
Mag mijn huurbaas de woning incl mijn inboedel fotograferen bij het verkopen van de woning?
Mijn huurbaas heeft kenbbaar gemaakt de woning waar ik met mijn vriendin 3 jaar woon, te willen verkopen.
Nu wil ze ook foto's komen maken voor op internet, terwijl er al oude foto's zijn van toen hun hier nog woonde.
Deze woning heeft toen namelijk al eens te koop gestaan.
Ik vroeg mij af of dit zomaar mag en wat mijn rechten zijn. Zelf heb ik dit liever niet ivm privacy.
...
Lees meer
Gesjoemeld met mijn uren
Hallo allemaal,
Ook ik heb een vraag die ik graag wil stellen.
Afgelopen 2 en half jaar ben ik dienst geweest bij een groot bedrijf in de detailhandel. Nu ben ik de afhelopen maand helaas in de ziektewet beland en heb ik besloten om afscheid te nemen en ergens anders te gaan werken. Nu heb ik mijn laatste loonstrook ontvangen waar op staat dat ik in mijn ziektewet verlof uren heb staan e
...
Lees meer