Elektrische kookplaat of inductiekookplaat?
Geachte forumleden,
Mijn oude gaskookplaat is aan vervanging toe.
Vanwege de hoge gasprijs vraag ik mij af :
wat is beter : een elektrische kookplaat of een inductie kookplaat?
Wie heeft ervaring met beiden?
Graag uw advies.
Topantwoord
Als u toch aan een nieuwe kookplaat toe bent, adviseer ik inductie. Die schijnt wat betreft electraverbruik het meest voordelig in verbruik te zijn.
Je moet er wel rekening mee houden dat je nieuwe pannen moet aanschaffen, want de pannen die gebruikt zijn op een andere energiebron zijn niet meer geschikt voor inductie.
Dit nog voor u gevonden: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-in-huis/inductie-kookplaat/
Het is niet zo dat je al je pannen moet weggooien hoor. Gewoon uitproberen.
Oh je zult er iedere pan wel op kunnen zetten, maar als die pannen niet magnetisch zijn, werkt het principe van inductie niet goed en misschien gaat er ook veel warmte verloren. Inductie werkt met magneten en als de pan niet magnetisch is, zal de pan niet warm worden.
Stalen en ijzeren pannen, en dat is volgens mij een ruime meerderheid, zijn gewoon te gebruiken op inductie. En anders koop je voor een paar tientjes bij ikea een setje pannen waar je jaren in kunt koken. Het eten uit mijn goedkope ikea pannen is net zo lekker als uit de paar dure pannen die ik heb.
Als ze maar magnetisch zijn en dat is staal en ijzer.
Toevallig zijn mijn pannen niet magnetisch, dus kunnen die ook niet op inductie worden gebruikt.
Topantwoord
Vergelijk de wattage's van beide. En bereken van beide (excel) de jaarkosten bij x uur gebruik. Zo komt u er vlot achter wat voor u het gunstigste is. Als u zonnepanelen heeft kan altijd nog schelen.
Anders eens informeren bij de betere keukentoko.
Topantwoord
Hallo GA ,
Lees ook hier ,
https://www.nu.nl/eten-en-drinken/6188413/ga-jij-ook-elektrisch-koken-vijf-vragen-over-de-overstap.html
Topantwoord
Als het gaat om energieverbruik is inductie voordeliger dan electrische platen. Voordeel van electrische platen is wel dat deze na uitschakelen nog geruime tijd warm blijven hetgeen bij inductie niet het geval is. Bedenk wel dat u in beide gevallen speciale pannen nodig heeft. Verder is de keuze uit 1 fase of meer waarbij u bij een 2 of 3 fase over krachtstroom aansluiting in de meterkast dient te beschikken. Kiest u voor een 1fase plaat dan zal bij gebruik van meerdere platen tegelijk de platen minder capaciteit leveren.
Geachte Gerbera,
Kunt u iets meer uitleggen over die ''fases'' ?: ik ben van plan om een losse 2 pits-kookplaat te kopen.
Ik kook hier met inductie en daar hoef je geen krachtstroom voor te hebben hoor. Het moet wel een aparte groep (stop) hebben.
CON1 ff goed lezen alvorens kommentaar te geven.;
waarbij u bij een 2 of 3 fase over krachtstroom aansluiting
@GBA, als het gaat om zo'n kookplaatje als op de foto, van deze kunt u de stekker gewoon in een stopcontact steken en heeft u met fase's niets van doen. Let er wel op dat de groep niet overbelast wordt dus is een aparte groep het beste. Er bestaan ook losstaande 2 pits inductie kookplaten echter is hiervan de aanschafprijs rond de € 250,-
Topantwoord
Inductie is in principe vele malen beter.
Electrische en inductie zien er vrijwel hetzelfde uit [glasplaat model]
Maar bij een electrische plaat word de plaat zelf warm,
Terwijl met Inductie de pan wordt verwarmd via magnetisme.
Inductie is ook energie zuiniger dan electrisch, omdat bij electrisch eerdt de plaat warm moet worden, en daarna de pan, waarbij je flink veel warmte-verlies krijgt.
niet te vergeten Inductie als je deze lager zet, is het gelijk lager.
Bij electrisch moet je deze van te voren lager zetten, ook moet je de pan verwijderen om aanbranden te voorkomen, wat bij inductie niet het geval is.
Geachte forumleden,
Heeft iemand misschien ook ervaring met een inductie -adapter, zoals te zien op bijgevoegde foto?
Ik heb nog een paar oudere pannen.
Deze heb ik ook , maar wanneer u deze plaat gebruikt en u heeft hem vooraan staan , dan stoot u gemakkelijk tegen het handvat , met alle gevolgen vandien . Ik heb een keramisch fornuis , kon niet anders i.v.m meterkast . Deze plaat glijd gemakkelijk , staat bij mij in de kast voor sier , gebruik ik niet .
Geachte Marita,
Bedankt voor dit advies.
Ik ben van plan om een losse 2 pits inductie-kookplaat te kopen,dus ik heb wat meer ruimte : deze adapter doet het wel goed qua verwarmen met een ouderwetse pan ?
Ik heb nog een oude Tefal hapjespan van 32 centimeter.....
Ik ken dit niet, ik kook ook niet op inductie.
Mijn advies is om je eerst te gaan oriënteren op een betaalbare pannenset en prijzen gaat vergelijken van de kookplaat. Je moet het zien als investering waarop je uiteindelijk bespaart.
Misschien zitten er winkels bij je in de buurt die zowel de inductiekookplaat als de pannenset verkopen. Vraag of de winkel het op een mooi bedrag voor je kan afronden als je beide bij hun koopt (geen korting vragen), vaak wordt er in de marge rekening mee gehouden. Doen ze dat niet, dan zeg je dat je elders gaat kijken.
Geachte Sira,
Ik heb onlangs al mijn oudere pannen al weggegooid.
De meeste nieuwe pannen ,die ik heb gekocht zijn geschikt voor inductie, behalve 1 goedkoper model van Tefal.
Nou, dan ben je bijna klaar.
Ik heb vorig jaar een koekenpan en een hapjespan van Tefal gekocht. Ze zijn van titanium en geschikt voor alle warmtebronnen en werden verkocht door Bol zelf en waren in de aanbieding, 2 voor de prijs van 1. Ben er heel tevreden mee.
Geachte Sira,
Tefal heeft inderdaad goede pannen qua prijs ,vooral de duurdere serie zoals die van u van titanium.
Ik koop inderdaad ook vaak pannen in de aanbieding : zoals 2 pannen van Masterchef(spaaractie van Albert Heijn en Jumbo),die ook geschikt zijn voor inductie.
Wat voor materiaal is die oude pan? Of het wel niet werkt op inductie heeft niets met de leeftijd te maken maar met het materiaal.
Geachte RJW,
Kijk even onderaan bij het antwoord van Ronny530 : ik vermoed, dat de onderkant van RVS is.....
Zet er een magneet tegenaan, blijft deze hangen dan kan die pan gewoon op inductie.
Geachte Duc7,
Dat truukje heb ik al geprobeerd,maar helaas......
Topantwoord
De meeste mensen zijn voor inductie, waarschijnlijk begrijpelijk. Ik ben nog steeds heel content met mijn keramische kookplaten. Bij koken op inductie stopt uiteraard de warmtebron direct, dus kookt niet meer door. Als ik b.v aardappelen kook, normaliter staat er 20 minuten voor die dingen koken; ik zet ze 10 minuten op en dan uit. De rest kookt vanzelf door. Bloemkool, broccoli, sperziebonen, snijbonen etc. 3 minuten en uit met de hap. Ik heb geen idee wat mijn "profijt" is van keramisch koken: tot op de dag van vandaag (krijg iedere week een overzicht van mijn gebruik van Eneco) zit ik nog steeds op -. Maar ook dat kan morgen veranderen: gezien de toestanden in de wereld. Maar ook, al zou inductie nu goedkoper zijn, ik ga natuurlijk mijn kooktoestel nu niet veranderen. Zou duurder zijn dan. Maar als je van gas naar inductie wilt gaan: weet ik nog steeds niet echt wat voordeliger is. Mijn systeem "kookt door", inductie stopt onmiddellijk. De laatste foto die je toe hebt gevoegd: geen idee uiteraard. Wel dat je in beide gevallen nieuwe pannen nodig hebt. Succes met waar je keuze op valt. Geen ervaring met Risoli uiteraard, maar zou wel een besparing van nieuwe pannen kunnen zijn.
Geachte Tenormin,
Bedankt voor uw tips.
Voor zover ik heb begrepen is de inductie-kookplaat de opvolger van de keramische kookplaat.
Ik ben ook tevreden met mijn keramische plaat.
Vanwege de hitte heb ik vandaag buiten gekookt om extra hitte binnen te voorkomen. Ik heb buiten 2 petroleumstellen op tafel gezet en daarop gekookt, nog gezellig ook. Vroeger deden ze niet anders en wat betreft de tijdsduur verschilt het niet veel met elektrisch of op gas koken. Vlees en gebakken aardappelen zijn vaak lekkerder en zien er mooier uit dan wanneer ik het binnen op keramisch kook.
Dan zou ik daar zeker voor gaan. Zoals vermeld, mijn apparatuur is "te nieuw" om nu al te vervangen. Net zoals mij zeer bejaarde (26 jaar oude) koel/vriescombinatie de geest gaf: heb nu een Samsung van zoon gekregen die 240 Kw p.j. verbruikt, de oude deedt er een maand over.
@sira, petroleumstellen heb ik al lang niet meer. Heb, alweer, een heel oude, nog uit Engeland, elektrische crockpot. Deed er alleen vroeger sudderlapjes in en schotels van diverse groentes, aardappelen etc. Niet overdrijven maar toch uit 1980. Met een lampje van 100 en 200 watt. Maar ben, hoewel niets met vegetarisch te maken hebben, bijna van vlees af: lust het niet meer. Wel nog vis en heel soms wat kip. Ben niet echt tevreden op mijn keramisch ding, maar ja, het is er dus gebruik ik het. Kortom, eet alleen nog groenten en vis. En heel vele blauwe bessen en Griekse yoghurt. Drijf weer helemaal af van het onderwerp, zoals gewoonlijk. ☺
Geachte Sira,
U zegt nu iets belangrijks:
U vindt eten lekkerder als het met "vuur" is gekookt/gebakken......
U vindt eten lekkerder als het met "vuur" is gekookt/gebakken......
@ Geboren Amsterdammer
Omdat het koken en bakken op een petroleumstel gelijkmatiger gaat en je het langer zal laten garen dan met gas of electra, vind ik het lekkerder.
Bijvoorbeeld sudderlappen en soep moeten lang opstaan. Met een petroleumstel is dat beter te regelen dan op een keramische plaat. Ik heb een 20 ltr. jerrycan met kerosine (geurloos), kerosine is weliswaar ook duurder geworden, maar je doet zeer lang met een gevuld petroleumstel.
Rijst kook ik er ook nog weleens op. Als je rijst op gas of elektrisch kookt en je let even niet op om het zachter of helemaal uit te zetten, kan het gebeuren dat het overkookt, maar dat gebeurt niet op een petroleumstel.
Ik heb er 3 en ik zou ze niet kwijt willen. Enige tijd geleden hadden wij een grote stroonstoring, een groot deel van het dorp had geen stroom. Mijn buren gingen naar hun werk zonder koffie of thee en ik heb heerlijk water voor thee kunnen koken.
Èn zoals ik gisteren heb gedaan, je kunt lekker buiten koken, want je gasstel of electra kun je niet buiten zetten.
Topantwoord
Binnenkort vervang ik de elektrische plaat voor een inductie, scheelt weer iets in het verbruik. Ik pak geen losse 'pitten', maar met kookzones. De plaat verwarmt dan enkel de plek waar de pan staat. Nu heb ik het probleem dat ik een te grote pan heb op een te kleine pit. Daarvoor moet ik langer koken. Of een te kleine pan op een grote pit, hierdoor gaat weer een hoop verloren.
Geachte Neodutchio,
Vindt u eten ,gekookt/ gebakken op vuur (zoals op gas)ook lekkerder dan op een elektrische kookplaat of proeft u geen verschil?
Geboren Amsterdammer, ik denk dat dat niets uitmaakt. Zoals ik hierboven aangeef, gaat het bij mij om het lange garen. Als iets lang moet opstaan dan kost het je met gas (wel goed te regelen) en elektrisch veel meer geld dan met een petroleumstel.
Ik kook sommige dingen dus niet op een petroleumstel omdat ik op vuur koken lekkerder vind, het is gewoon gemakkelijker en ik heb er weinig omkijken naar als het lang moet op staan.
Met een stuk vlees op de barbecue proef je inderdaad verschil. Maar met aardappelen en boontjes proef je echt geen verschil tussen gas en elektra.
Topantwoord
Topantwoord
Heb je deze vraag niet eerder gesteld?
Zo niet, wat moet je met een tweepitter. Kook je amper?
Geachte Panter22,
Deze vraag heb ik nog niet gesteld en ik gebruik in de praktijk maar 2 pitten bij het koken.
Voor een 2 pits inductiekookplaat heb je 3500 watt nodig. Kan jouw stoppenkast dit wel aan?
https://www.kieskeurig.nl/kookplaat/product/10000592-etna-kiv12-kiv12zil/specificaties
https://elektricienaanhuis.nl/hoeveel-watt-is-toegestaan-op-1-groep#:~:text=Door%20%C3%A9%C3%A9n%20groep%20mag%20maximaal,x%20220%20Volt%20%3D%203520%20Watt.
Geachte Panter22,
Het kan wel,zeker bij een 1/2 pits ,maar soms ook met 4 kookzones,klik op de volgende link:
http://keuken.inforaam.nl/keuken-apparatuur/inductie-kookplaat-op-een-enkele-groep/#:~:text=Zo%20heb%20je%20vaak%20twee,kleinere%20van%20bijvoorbeeld%201400%20Watt.
Als je de kookplaat gebruikt, dan heb je daar een aparte groep voor nodig. Je kunt tegelijk geen lampje meer aanzetten op dezelfde groep.
Voor een 2 pits losse kookplaat heb je geen 3500 Watt nodig, maar 2100W.
die 3500 Watt is voor 2 fase inbouw 4 pits inductie.
De platen regelen zelf tot het maximum, je kunt ze niet tegelijk op maximum zettenEn het apparaat zal ook niet meer als het maximum aan wattages gebruiken.
@ Panther, wat jij noemt is voor de vaste inductie kookplaten, niet Voorde "losse" 2 pits kookplaten. En wij hebben wel degelijk lampen (ofwel de afzuigkap) op dezelfde groep aangesloten zonder dat er een stop doorgaat. Het is geen kracht stroom. De normale inbouw inductie kookplaat wordt over 2 groepen verdeeld, bij krachtstroom is dit over 3 groepen, dus echt geen 1 aparte groep.
Nieuw op Vraag & Beantwoord
TrackR app voor android
Ik heb een TrackR tracker hier maar de bijhorende android app werkt niet meer. Is er iemand die hier een alternatieve app voor weet? Lees meer
NS e-ticket niet te wijzigen/annuleren
In de vragenlijst zie ik dat al sinds 2011 gevraagd wordt om een e-ticket te kunnen restitueren/van datum veranderen. NS zegt dat dit niet kan, omdat er kennelijk mensen zijn die een ticket meerdere keren uitprinten en dus profiteren van 1x betalen.
Betekent dus weer dat uitgegaan wordt van wantrouwen jegens de klant. (net als de toeslagenaffaire, controle zelfscankassa's, etc) Ik weet zeke
...
Lees meer
Erfrecht
Vraag, Als je in gerouwd bent en je partner overlijd, blokkeren banken alle rekeningen. Ze willen dan een verklaring van erfrecht hebben voordat je weer bij je eigen geld kan komen. Er zitten een hoop kosten aan en ergernis aan verbonden. Waarom moeten banken een verklaring van erfrecht hebben. Het is toch bij wet geregel dat de langstlevende dan alles erft. Groet, [Privégegevens ver ... Lees meer
Populair in Huishouden & Energie
Maar 1 radiator in gebruik
Ik woon in een gezinswoning, met beneden een woonkamer+keuken en boven een slaapkamer, badkamer, en werkkamer.
Ik heb het niet snel koud, dus is de gemiddelde temperatuur in de woning laag, en staan de meeste radiatoren uit. Als ik aan het werk ben in de werkkamer, zet ik de verwarming 10 minuten aan en dan is het warm voor twee uur, zonder de rest van het huis op te warmen.
Is dit
...
Lees meer
Hoe krijg ik de stank uit de afvoer van de douche?
Onze afvoerput van de douche stinkt behoorlijk naar bederf. Hij loopt wel goed door en we hebben al van alles geprobeerd. Niets helpt. In dezelfde ruimte is er niks aan de hand met de afvoer van het bad en wastafel. Ook in de rest van het huis hebben we geen problemen met afvoer of riool. Wie heeft de oplossing? Lees meer
Muizenbestrijding, wat helpt wel en niet??
Sinds kort woon en werk ik in Amsterdam. Daar ben ik erg blij mee.
Maar wat ik geregeld hoor van collega's en vrienden en zelf ervaar is echt een overlast in deze grote stad: muizen!
Veel gezocht op internet en rondgevraagd om er vanaf te komen maar er word gezegd; ze deinzen nergens meer voor terug...Dat kan toch niet? Weet iemand een tip waardoor we ze op afstand kunnen houden? (natuu
...
Lees meer