Groenten zelf invriezen
Ik ben gewend om groenten na de aankoop alvast klein te snijden en dan in kleine porties in te vriezen. Ik kook ze vantevoren niet kort, maar doe ze vers in de vriezer. Dat doe ik met meerdere groentesoorten en maak daar iedere dag een keuze uit. Dat betekent dat ik soms in september nog asperges eet, lekker !(in stukjes gesneden en diepgevroren dus.)
Nu mijn vraag: ik hoorde van een kennis dat er bacterien kunnen komen in die groentes als ze te lang in de vriezer liggen, zeg maar 4 maanden. IS DAT ZO ????
Beste jvk,
Ja, dat is zo. Er zitten sowieso al bacterien op de groente als je ze
snijdt, dus die gaan gewoon mee de vriezer in. De koude zorgt ervoor
dat de activiteit van de bacterien tot een minimum wordt beperkt. Hoe
kouder de vriezer, hoe langer je het kunt bewaren, maar dat is niet
onbeperkt. Niet voor niets hebben diepvriesgroente, die je in de winkel
koopt, ook een houdbaarheidsdatum. Als je vriezer goed zijn werk doet
op ca -18 graden, dan hoef je na vier maanden niet echt bang te zijn
voor bederf. Het vriesvakje van de koelkast is daarvoor echter niet
geschikt.
Brynnar
maar waarom worden groentesoorten dan geblancheerd? Ik doe dat niet omdat ik dat zo'n gedoe vind, maar is he wel BETER ??
Blancheren of kort koken doodt een deel van de bacterien, maar er is ook nog een tweede reden. Sommige groentes verliezen hun stevige structuur als je ze invriest. Water dat bevriest zet uit. Het water is de cellen van groente doet dat ook en beschadigt dan de harde celwanden, waardoor ze barsten en de groente slap worden. Door eerst te blancheren maak je de celwanden wat zachter, waardoor invriezen makkelijker gaat en de structuur van de groentes goed blijft.
Brynnar
Dag MevrJvk.Al jaren lang heb ik het systeem van blancheren (Spinazie 3 Minuten, Andijvie 6 minuten )na deze handelingen gaat het produkt in de bekende zakjes en dan in de diepvriezer. Ik ben redelijk in de jaren en iedereen leeft nog .Betty.
ja, bedankt voor uw reactie over het blancheren, maar mijn vraag ging er nou juist over of je groenten MOET blancheren. Ik doe dat nooit omdat ik dat zo'n gedoe vind. Ik snij de groente in eetbare stukjes en doe ze gelijk in een eenpersoons hoeveelheid in een plastic zakje en dan in de vriezer. Mijn vraag was of dat soms ongezond was.
Dag JvK. Niet ongezond maar A = het slap en niet zo smakelijk en B ik doe dat ook voor de thuisblijvers(o.a.mijn man) hij haalt het spul vroeg uit de vriezer,warmt de zaak op in de magnetron en daarom leeft hij nog, maar dat is een grapje,verder voorzie ik alles van een plaketiketje zo dat men weet wat het is ja.ja.!/ Betty
Om nu eindelijk een eenduidig antwoord te geven:
Nee, het moet/hoeft niet. Bacterien zitten toch al op de groente en blancheren is zo kort, dat lang niet alles doodgaat. Uiteindelijk zal je het wel wat langer kunnen bewaren, maar 4 maanden is gewoon goed te doen. U hoeft nergens bang voor te zijn, als uw vriezer naar behoren functioneert (-18 graden).
Het belangrijkste verschil is dat groente slapper wordt als je het zonder blancheren invriest. Da's alles.
Brynnar
ja, dat is een goed idee. U bedoelt dat WEL blancheren gemakkelijker is omdat die groenten in feite dan al klaar is en alleen nog maar in de magnetron moet om op te warmen, terwijl ik de groente nog moet koken zet als bij verse groente. Wat dat slap worden van de groente betreft: Brynnar gaf dat ook al aan: dat klopt, dus al met al pleit het er toch voor om de groente eerst te gaan blancheren, ik denk dat ik dat maar ga doen !
Nog een laatste vraag: hoe weet u dat ik een mevrouw ben ????? jvk staat daar niet speciaal voor, is dat omdat alleen vrouwen dit soort vragen stellen?
Beste Brynnar, onze reacties kwamen praktisch gelijktijdig en ook de antwoorden waren min of meer gelijkluidend. Grappig. maar mijn vraag is VOLLEDIG beantwoord: ik ga toch maar blancheren en dat niet voor de gezondheid, uw antwoord was goed en duidelijk, maar voor de smaak ! Groetjes en nogmaals dank.
Dag JVk,Mocht u nog verdere vragen hebben over dit onderwerp, dan zie ik dat wel op deze site.Groet BETTY.
Nieuw op Vraag & Beantwoord
Sns 2008 afschrift
Mijn stiefmoeder is overleden
En nu beginnen dus de problemen,ik heb een hele lieve stiefzus trouwens
Mijn vader is sinds 2008 dood
En om een heel lang verhaal kort te maken,mijn erfdeel gaat over wat er op 2008 op de rekening van mijn vader en zijn vrouw stond op het moment van overlijden,volgens hun testamenten
Dat moet nu dus verrekend worden
En we gaan er echt ge
...
Lees meer
Schoenen niet ontvangen van zalando
wij hebben 2 paar schoenen besteld bij zalando en er is een open zak met 1 paar bezorgd door de ptt die voor aan de deur was neergezet en voor dat de deur openging was de postbode al weg zonder dat er is getekent voor ontvangst Lees meer
Aanmaning
Wij hebben een factuur ( fact.nr 123) van Vitens gekregen per mail en zoals wel eens vaker kan gebeuren, "zakt" de mail weg.....en je vergeet te betalen.
Je krijgt een herinnering en je betaalt netjes, met vermelding van het desbetreffende factuurnummer (fact 123)
Krijgen we opeens ( via de mail) een aanmaning plús kosten van 17,50 op dezelfde factuur ( fact 123) die reeds betaald was.
...
Lees meer
Populair in Voeding & Gezondheid
ALDI Duurdere Notenmelange
April dit jaar(2018) kocht ik 2 exact dezelfde nootjes. De kassa sloeg 2 verschillende prijzen aan. Waarom? Andere barcode. En nu is hij nog duurder en proef je flouwe noten bijna zonder zout terwijl de wikkel nog uniek is.
Wie heeft hier nog meer ervaring mee?
Lees meer
Motion Free
Iemand bekend met motion free? Zou o.a. moeten helpen bij rugpijn en gezwollen benen. Iemand beken met dit "Wonder middel?" Lees meer
Mag dit in de oven
schaal van arcopal Lees meer